Muffinki bananowe to świetna przekąska, która sprawdzi się na co dzień i podczas spotkania ze znajomymi. Babeczki przygotowuje się z łatwo dostępnych składników, a sam proces nie trwa długo i nie jest zbyt wymagający. Jedną z popularniejszych opcji przygotowywania tego wypieku jest wykorzystanie przepisu na muffinki bananowe z czekoladą . Do tradycyjnej receptury wystarczy dodać tabliczkę drobno posiekanej gorzkiej czekolady i wymieszać wszystko z surowym ciastem. Jakie jeszcze połączenia smakowe są warte wypróbowania?
Więcej:
- Muffinki z jajek ‒ niebanalna i pożywna propozycja na śniadanie
- Domowe chipsy z ziemniaków, marchewki, buraków, jabłek, jarmużu
- Haluszki – jak przygotować tradycyjne słowackie kluski?
Tradycyjny przepis na muffinki bananowe
Do przygotowania klasycznego przepisu na muffinki bananowe są potrzebne:
- 3 dojrzałe banany,
- 2 jajka,
- ¾ szklanki oleju słonecznikowego,
- 250 g mąki pszennej,
- pół szklanki mleka (możemy użyć dowolnego mleka roślinnego),
- pół szklanki cukru,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Z powyższych składników możemy upiec około 12-15 pojedynczych babeczek, w zależności od wielkości foremek.
Jak przygotować muffinki bananowe w wersji klasycznej?
1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
2. Wszystkie suche składniki przesiewamy i dokładnie mieszamy w misce.
3. W osobnym naczyniu rozgniatamy banany z olejem i blendujemy na gładką masę.
4. Łączymy składniki suche i mokre i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy.
5. Pieczemy przez około 20 minut.
Muffinki bananowe – fit przepis
Przepis na muffinki bananowe wcale nie musi być tuczący. Jeśli lubimy smak bananowy, możemy całkowicie zrezygnować z cukru i zastąpić go dwoma dodatkowymi, bardzo dojrzałymi bananami. Innym rozwiązaniem jest zamiana cukru na słodzik lub syrop klonowy . Pamiętajmy, że zwiększając liczbę bananów, możemy również ograniczyć ilość oleju w cieście. 4 łyżki tłuszczu w zupełności wystarczą, a przepis będzie bardziej dietetyczny.
Muffinki bananowe – przepis dla dzieci w wersji fit
Dzieci zdecydowanie lubią słodycze, dlatego zachęcenie ich do jedzenia muffinek bez cukru może okazać się zadaniem niełatwym. Fit przepis możemy uzupełnić o łyżkę miodu lub spróbować przekonać pociechy do zjedzenia zdrowszych wersji babeczek, poprzez wzbudzenie ciekawości kolorowymi elementami i nietypowymi rozwiązaniami.
Muffinki bananowe dla dzieci warto przygotować w mniejszych foremkach. Dobry pomysł to dodatkowe ozdobienie babeczek przy pomocy dekoracyjnych flag w różnych kształtach, świeczek urodzinowych lub zwykłego lukru, którym możemy narysować różne wzory. Szeroka oferta ozdób na muffinki sprawia, że bez problemu znajdziemy np. plakietki z bohaterami z ulubionej kreskówki dziecka i udekorujemy nimi każdy gotowy wypiek. Po takie muffinki bananowe bez cukru dzieci sięgną na pewno o wiele częściej.
Muffinki bananowe – alternatywa dla wegan, osób z nietolerancją laktozy i celiakią
Wszystkie sposoby przygotowania babeczek dla wegan, osób z nietolerancją laktozy i uczuleniem na gluten bazują na tradycyjnym przepisie. Rezygnujemy tylko z niektórych składników lub zastępujemy je innymi, które bardziej odpowiadają indywidualnym wymaganiom i potrzebom.
Muffinki bananowe bezglutenowe przygotowujemy z 250 g mąki gryczanej lub ryżowej. Każda z nich jest bez glutenu, przez co nie wywoła reakcji alergicznej. Przygotowanie masy na muffinki bez mąki ma minimalny wpływ na konsystencję ciasta, ale w ostateczności nie powoduje zmiany smaku. Muffinki wychodzą pyszne i wilgotne w środku.
Kolejny wariant klasycznego przepisu to niezwykle proste do zrobienia muffinki bananowe bez jajek i mleka. Dwa jajka z przepisu zamieniamy na dodatkowy banan, a zamiast mleka używamy zwykłej przegotowanej wody, w takiej samej ilości. Przygotowane purée z bananów nada ciastu odpowiednich właściwości, a brak jajek i mleka nie będzie zauważalny. To przepis mniej kaloryczny, dzięki któremu możemy upiec naprawdę zdrowe muffinki bananowe. Weganie bardzo często decydują się na babeczki bez jajek i mleka, ale z masłem orzechowym, które nadaje wypiekom nie tylko niesamowitego smaku, ale również wilgotności i miękkości.
Muffinki bananowe – jakich dodatków możemy użyć?
Klasyczny przepis pozwala zrobić proste i szybkie muffinki bananowe , do których możemy dodać dowolne składniki z kuchni.
Dużą popularnością cieszą się muffinki bananowe z nutellą i innymi kremami czekoladowymi, dostępnymi w większości supermarketów. Nie są to oczywiście rozwiązania dietetyczne, ale od czasu do czasu możemy sobie na nie pozwolić bez wyrzutów sumienia.
Dobrym pomysłem może okazać się również przygotowanie muffinek bananowych z białą czekoladą w formie polewy lub wypróbowanie przepisu na babeczki z kawałkami czekolady gorzkiej lub deserowej. Klasyczny przepis możemy uzupełnić również o owoce sezonowe. Latem świetnie sprawdzą się na przykład muffinki bananowe z truskawkami . Zimą natomiast możemy upiec babeczki z prażonymi jabłkami i cynamonem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN