Młoda kapusta i rabarbar, czyli wiosna w kuchni

Andrzej Polan zaprasza na wiosenną kuchnię! Mistrz skorzystał z pierwszych wiosennych warzyw, czyli młodej kapusty, marchewki i rabarbaru, które doskonale nadają się do tego, by przygotować z nich smaczny obiad. A Wy koniecznie skorzystajcie z przepisów Andrzeja na gołąbki z młodej kapusty i ciasto z rabarbarem!

Zdjęcie: Tomasz Urbanek/ East News

Marchewka w groszku

Składniki:

20 sztuk młodej marchewki

500 g zielonego mrożonego groszku

marchew, pietruszka, seler

200 g serka mascarpone

200 ml soku jabłkowego

2 cm świeżego imbiru

150 g miódu

50 ml octu winnego jabłkowego

Sól, biały pieprz

Przygotowanie:

Z warzyw korzennych przygotowujemy bulion, doprawiamy solą i białym pieprzem. Marchew młodą obieramy, pozostawiając 1 cm końcówki zielone. Blanszujemy w wodzie z solą i cukrem ok. 5 min i przesmażamy na miodzie z octem winnym i imbirem. Groszek rozmrażamy i miksujemy, dodajemy bulion, ser mascarpone i sok jabłkowy. Zupę nalewamy do małych kubków i wstawiamy do każdej po 2,3 marchewki.

Gołąbki z młodej kapusty

Składniki:

1 szt. młodej kapusty

200 g żurawiny suszonej

200 g kaszy perłowej

500 g mięsa wieprzowego mielonego

500 ml passaty pomidorowej

4 cebule

koper, natka pietruszki, świeża bazylia

sól, pieprz czarny

Przygotowanie:

Kapustę parzymy i obieramy z liści, pamiętamy o wycięciu twardych białych części. Cebulę przesmażamy na oleju, dodajemy kaszę perłową i smażymy chwilę. Do kaszy z cebulą dodajemy bulion warzywny i mieszamy. Gotujemy kaszę w ten sposób na półtwardo. Podgotowaną łączymy z mięsem, połową żurawiny i natką. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym. Farszem wypełniamy liście kapusty, zwijamy gołąbki, układamy na plastrach włoszczyzny w rondlu. Z passaty pomidorowej, przesmażonej cebuli i pozostałej żurawiny przygotowujemy sos i zalewamy gołąbki. Dusimy w piekarniku. Podajemy posypane suto koprem i bazylią.

Ciasto z rabarbarem

Składniki:

400g mąki

200 g masła

4 żółtka

100 g cukru

cukier wanilinowy, szczypta soli

Przygotowanie:

Z w/w składników przygotowujemy ciasto, odstawiamy a następnie wyklejamy połowę ciasta na dnie tortownicy. Podpiekamy krótko ok. 10 minut w temp. 170 stopni.

6 białek

300 g cukru

200 g płatków migdałowych

Przygotowanie:

Białka ubijamy ze szczyptą soli, powoli nie przerywając ubijania dodajemy cukier. Na koniec płatki migdałowe, delikatnie mieszamy.

2 kg rabarbaru

100 g cukru

100 g cukru wanilinowego

30 g żelatyny

Przygotowanie:

Rabarbar zasypujemy cukrem, cukrem wanilinowym i żelatyną. Wykładamy na podpieczony spód. Na rabarbar wykładamy bezę migdałową i na wierzch ścieramy pozostałe ciasto.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości