Pierogi ze śliwkami suszonymi i sosem karmelowo-śmietanowym – danie wielkopolskie
Składniki na ciasto:
650 g mąki
400 g jogurtu naturalnego
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka oliwy
Farsz śliwkowy:
0,5 śliwek suszonych kalifornijskich (namoczone w ciepłej wodzie)
cukier, cynamon
Sos karmelowo-śmietanowy:
400 g drobnego cukru
180 g masła
250 ml śmietanki-kremówki
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania sosu:
Cukier wsypać do rondelka, podgrzewać cały czas mieszając. Po pewnym momencie zaczną się pojawiać grudki i cukier zacznie się topić. Gdy cukier się roztopi i nabierze ciemno-złotego koloru dodać masło i wymieszać. Do masy cukrowo-maślanej wlać powoli kremówkę. Uważaj, żeby się nie poparzyć. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać. Gotować całość przez 2-3 minuty ciągle mieszając. Sos zacznie gęstnięć w miarę stygnięcia.
Sposób przygotowania pierogów:
Mąkę przesiać przez sito, zrobić wgłębienie, dodać jajko, oliwę, sól, jogurt naturalny. Zagnieść ciasto. Musi być elastyczne. Ciasto należy cienko rozwałkować, wykrawać kółeczka, na środek położyć farsz śliwkowy, posypać cukrem. Zlepić i gotować aż wypłyną, wyłożyć na talerz, polać sosem karmelowo-śmietanowym.
Zupa rybna z piernikiem i bakaliami – danie śląskie
Składniki:
4 głowy karpia
Włoszczyzna
200 ml śmietanki 18 %
100 g pierników
1 łyżka mąki
Liście laurowe i zioła angielskie
Cukier, sól, pieprz do smaku
Sok wyciśnięty z cytryny
Rodzynki, suszone morele
Zielona pietruszka
Sposób przygotowania:
Głowy karpia oczyścić, umyć i włożyć do 2,5 l wody. Zagotować. Dodać obraną i oczyszczoną włoszczyznę, liście laurowe i zioła angielskie. Gotować na wolnym ogniu pod przekryciem przez godzinę. Wywar przecedzić (powinno zostać około 1,5 l wywaru). W śmietance namoczyć pierniki i zmiksować, dodać łyżkę mąki, wlać do wywaru jeszcze raz, zmiksować, doprawić do smaku. Można dodać sok z 1 pomarańczy i otartą skórkę z połowy pomarańczy. Dodać rodzynki i morele wcześniej namoczone w ciepłej wodzie. Posypać zieloną pietruszką.
Makiełki na mlecznych bułkach – danie wielkopolskie
Składniki:
6 dużych mlecznych bułek
0,7 l mleka
50 g masła
Cukier
Cynamon
Szczypta soli
Likier pomarańczowy
Bakalie (rodzynki, orzechy włoskie, suszona śliwka, migdały, suszone morele
150 ml miodu
1 tabliczka czekolady mlecznej
Sposób przygotowania:
Obrać ze skórki bułki mleczne, pokroić w plastry, zagotować 250 ml mleka z masłem, cukrem, dodać szczyptę soli, cynamon i wymieszać. Mak zalać pozostałą ilością gorącego mleka. Odstawić. Następnie zmielić trzykrotnie, dodać miód, bakalie, likier. W słoiczkach umieścić na przemian plastry bułki mlecznej, plastry pokropione mlekiem z cynamonem, a na wierzchu polać roztopioną czekoladą.
Karp z borowikami i sosem śmietanowym – potrawa świętokrzyska
Składniki:
1 kg filetów z karpia
Kasza gryczanej
350 g borowików mrożonych
3 duże cebule
100 g mąki
Sól, pieprz
Gałka muszkatołowa
Zielona pietruszka
150 g masła klarowane do smażenia karpia
4 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Filety z karpia pokroić na 200 gramowe kawałki, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące, smażyć na rozgrzewającym maśle klarowanym na złoty kolor. Na osobnej patelni usmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, po 5 minutach dodać pokrojone w plasterki borowiki, usmażyć na złoty kolor. Do żaroodpornego naczynia włożyć usmażone filety z karpia, łyżką nakładać cebulę z borowikami i polać śmietaną kremówką wymieszaną z gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 30 minut. Po upieczeniu posypać posiekaną zieloną pietruszką.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN