Makiełki czy zupa rybna z piernikiem?

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Beatę Kartowicz, która przygotowała wigilijne potrawy z różnych regionów Polski. Czy w Waszych stronach je się pierogi z suszonymi śliwkami, zupę rybną z piernikiem i bakaliami lub makiełki na mlecznych bułkach?

Pierogi ze śliwkami suszonymi i sosem karmelowo-śmietanowym – danie wielkopolskie

Składniki na ciasto:

650 g mąki

400 g jogurtu naturalnego

1 jajko

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka oliwy

Farsz śliwkowy:

0,5 śliwek suszonych kalifornijskich (namoczone w ciepłej wodzie)

cukier, cynamon

Sos karmelowo-śmietanowy:

400 g drobnego cukru

180 g masła

250 ml śmietanki-kremówki

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania sosu:

Cukier wsypać do rondelka, podgrzewać cały czas mieszając. Po pewnym momencie zaczną się pojawiać grudki i cukier zacznie się topić. Gdy cukier się roztopi i nabierze ciemno-złotego koloru dodać masło i wymieszać. Do masy cukrowo-maślanej wlać powoli kremówkę. Uważaj, żeby się nie poparzyć. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać. Gotować całość przez 2-3 minuty ciągle mieszając. Sos zacznie gęstnięć w miarę stygnięcia.

Sposób przygotowania pierogów:

Mąkę przesiać przez sito, zrobić wgłębienie, dodać jajko, oliwę, sól, jogurt naturalny. Zagnieść ciasto. Musi być elastyczne. Ciasto należy cienko rozwałkować, wykrawać kółeczka, na środek położyć farsz śliwkowy, posypać cukrem. Zlepić i gotować aż wypłyną, wyłożyć na talerz, polać sosem karmelowo-śmietanowym.

Zupa rybna z piernikiem i bakaliami – danie śląskie

Składniki:

4 głowy karpia

Włoszczyzna

200 ml śmietanki 18 %

100 g pierników

1 łyżka mąki

Liście laurowe i zioła angielskie

Cukier, sól, pieprz do smaku

Sok wyciśnięty z cytryny

Rodzynki, suszone morele

Zielona pietruszka

Sposób przygotowania:

Głowy karpia oczyścić, umyć i włożyć do 2,5 l wody. Zagotować. Dodać obraną i oczyszczoną włoszczyznę, liście laurowe i zioła angielskie. Gotować na wolnym ogniu pod przekryciem przez godzinę. Wywar przecedzić (powinno zostać około 1,5 l wywaru). W śmietance namoczyć pierniki i zmiksować, dodać łyżkę mąki, wlać do wywaru jeszcze raz, zmiksować, doprawić do smaku. Można dodać sok z 1 pomarańczy i otartą skórkę z połowy pomarańczy. Dodać rodzynki i morele wcześniej namoczone w ciepłej wodzie. Posypać zieloną pietruszką.

Makiełki na mlecznych bułkach – danie wielkopolskie

Składniki:

6 dużych mlecznych bułek

0,7 l mleka

50 g masła

Cukier

Cynamon

Szczypta soli

Likier pomarańczowy

Bakalie (rodzynki, orzechy włoskie, suszona śliwka, migdały, suszone morele

150 ml miodu

1 tabliczka czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Obrać ze skórki bułki mleczne, pokroić w plastry, zagotować 250 ml mleka z masłem, cukrem, dodać szczyptę soli, cynamon i wymieszać. Mak zalać pozostałą ilością gorącego mleka. Odstawić. Następnie zmielić trzykrotnie, dodać miód, bakalie, likier. W słoiczkach umieścić na przemian plastry bułki mlecznej, plastry pokropione mlekiem z cynamonem, a na wierzchu polać roztopioną czekoladą.

Karp z borowikami i sosem śmietanowym – potrawa świętokrzyska

Składniki:

1 kg filetów z karpia

Kasza gryczanej

350 g borowików mrożonych

3 duże cebule

100 g mąki

Sól, pieprz

Gałka muszkatołowa

Zielona pietruszka

150 g masła klarowane do smażenia karpia 

4 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Filety z karpia pokroić na 200 gramowe kawałki, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące, smażyć na rozgrzewającym maśle klarowanym na złoty kolor. Na osobnej patelni usmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, po 5 minutach dodać pokrojone w plasterki borowiki, usmażyć na złoty kolor. Do żaroodpornego naczynia włożyć usmażone filety z karpia, łyżką nakładać cebulę z borowikami i polać śmietaną kremówką wymieszaną z gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 30 minut. Po upieczeniu posypać posiekaną zieloną pietruszką.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości