Pyszne śniadanie, które nie jest nudne, wcale nie jest trudne do przygotowania. Warto poszukać inspiracji wokół nas – lunch boxy, bento boxy, ale też odświeżone wersje kanapek to idealny pomysł na drugie śniadanie nie tylko dla naszego dziecka, ale również dla nas samych.
Lunch box na drugie śniadanie
Do lunch boxa możemy włożyć właściwie wszystko. Jeżeli dobierzemy odpowiednie opakowanie, z kilkoma pojemnikami i przegródkami, to możemy tworzyć niesamowite kompozycje. Zmieści się tam nie tylko kanapka, ale także sałatka czy świeże owoce.
Co włożyć do lunch boxa:
- banany – można je obrać, pokroić na kawałki i wbić w nie patyczki. Jeśli skropimy banana sokiem z cytryny, to nie ściemnieje;
- winogrona – wystarczy je umyć i włożyć do mniejszego pojemniczka;
- suszone owoce z orzechami, bakalie – to idealna zdrowa przekąska, można wsypać garść takiej mieszanki, taka porcja będzie niskokalorycznym dodatkiem, a jednocześnie bogatym w witaminy;
- sałatka – wystarczą świeże liście sałaty, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i pestki słonecznika. Dressing można wlać do dodatkowego pojemniczka, dzięki temu sałata nie zwiędnie, a my będziemy mogli zjeść pyszne, świeże warzywa.
Bento box – drugie śniadanie po japońsku
Bento wywodzi się z Japonii, ma to być zbilansowany, a przede wszystkim ładnie wyglądający posiłek. Bento boxy są inne niż lunch boxy, najczęściej mają jedną część dużą i dwie mniejsze. W największą przegrodę możemy nałożyć ryż, kaszę, ziemniaki lub kotleciki, a do dwóch pozostałych dodatki, które mają zachować świeżość.
Do takiego pojemnika możemy włożyć niemal każdą potrawę, od pełnego obiadu po poranną owsiankę, a nawet podwieczorek. Wszystko zależy od naszej inwencji.
Co można włożyć do bento boxa:
- główny pojemnik: biały ryż z marchewką i groszkiem; pierwszy mniejszy pojemnik: marynowane tofu; drugi mniejszy pojemnik: świeże pomidorki koktajlowe;
- główny pojemnik: miks kasz z warzywam; pierwszy mniejszy pojemnik: marynowane ogórki z marynowaną papryką; drugi mniejszy pojemnik: pulpeciki drobiowe lub wegańskie,
- główny pojemnik: jajecznica lub tofucznica; pierwszy mniejszy pojemnik: świeże sezonowe warzywa, np. szczypiorek, pomidor, ogórek; drugi mniejszy pojemnik: pieczywo.
Pomysł na kanapki do szkoły – przepis krok po kroku
Kanapki nie muszą być nudne. Obecnie modnym sposobem na to, aby je urozmaicić są tortille. Jak je przygotować?
Składniki:
- tortilla pszenna lub z warzywami,
- pasta warzywna, np. z ciecierzycy lub z bakłażana,
- świeży ogórek,
- liście sałaty lub świeżego szpinaku,
- świeża papryka,
- wędlina, ser lub inne dodatki według preferencji.
Sposób przygotowania:
- Tortille przekrajamy w połowie długości tak, aby mogła złożyć się w rożek.
- Smarujemy pastą i układamy wszystkie dodatki.
- Placek składamy na cztery, zaczynając od nakrojonej strony, tak, aby powstał trójkąt.
- Tak przygotowaną tortillę można jeść na zimno lub podgrzać i podawać na ciepło.
- Jeżeli tortilla jest na później i chcemy dodać do niej mokre składniki, np. pomidora, konserwowe ogórki, to przed dodaniem należy je dobrze osuszyć. Mokre warzywa mogą spowodować przemoknięcie placka.
Smacznego!
Śniadanie na redukcji, czyli jak zrobić niskokaloryczny posiłek
Jeżeli chcemy zacząć jeść nietuczące śniadania to najpierw musimy sobie przypomnieć, że wszystko jest dla ludzi. Chleb nie spowoduje, że magicznie utyjemy, jeżeli zjemy go w odpowiedniej ilości. Zatem, jeśli chcemy jeść niskokalorycznie i pilnować redukcji warto skusić się na więcej warzyw, a mniej sera czy wędlin.
Tradycyjny chleb możemy zamienić na chrupkie pieczywo, którego kromka jest nawet 5-krotnie mniej kaloryczna. Zamiast sięgać po kolejną kanapkę, warto zjeść całego pomidora. Również owoce świetnie się sprawdzą – dodane do śniadania mogą stanowić swego rodzaju "deser" po posiłku.
Śniadanie - zarówno dla dziecka, jak i dla dorosłego - najlepiej wypełnić świeżymi warzywami – pomidorami, papryką, ogórkami. Dodać do tego świeżą sałatę, liście roszponki lub baby szpinak. Nie zapomnijmy też o owocach, które mogą stanowić pyszną przekąskę po śniadaniu. Dodatkowo, jeśli pokroimy jabłko na cząstki lub w wymyślne kształty, każdy chętniej je zje.
Zobacz wideo: Jak łączyć przyprawy i potrawy
Zobacz także:
- Ładocha odczarowuje kanapki na szkolne drugie śniadanie
- Wypasione kanapki i bajgle. Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego
- Drugie śniadanie do szkoły. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto