Przepisy kulinarne

Kulinarne wspomnienie z wakacji

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Jakie smaki nierozerwalnie łączą się Wam z wakacjami? W kuchni Dzień Dobry TVN Tomek Woźniak przedstawił nam swoje wakacyjne wspomnienia kulinarne. W naszym studiu zapachniało latem :)

 

PROSTO PO POLSKU

Składniki:

kaszanka

2 gałązki tymianku

250 g młodych ziemniaków

3 gruszki

cebula, cytryna

Przygotowanie:

  1. 1Ziemniaki obierz, pokrój w 1 cm kostkę, wrzuć do garnka z zimną wodą i gotuj przez ok. 10-12 minut aż będą ugotowane.
  2. 2Posiekaj drobno cebulę w słupki, a gruszkę pokrój na cienkie plasterki.
  3. 3Wlej 2 łyżki oliwy na patelnię, podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Dodaj szczyptę soli. Następnie dodaj gruszkę, wlej odrobinę wody i duś całość, aż gruszka delikatnie się rozpadnie i powstanie gęsty sos. Dodaj 2 gałązki posiekanego tymianku oraz startą skórkę z cytryny (wcześniej sparzoną). Dopraw całość solą oraz pieprzem do smaku.
  4. 4Kaszankę palcami rozgnieć, dodaj na patelnię i podsmażaj na 2 łyżkach oliwy. Kaszanka powinna się rozpaść i stać lekko chrupiąca.
  5. 5Ugotowane ziemniaki skrop oliwą i dopraw solą oraz pieprzem.
  6. 6Połóż na środek talerza gruszkę z cebulą, ziemniaki a na koniec kaszankę. Możesz również ułożyć jeden składnik obok drugiego.

 

WSPOMNIENIA Z TOSKANII - PANZANELLA Z OMLETEM

Składniki:

sałatka z pomidorów

kapary

ciabatta

pęczek bazylii

oliwki, oliwa

czerwona cebula

6 jajek wolnego chowu

Przygotowanie:

  1. 1Pokrój pomidory oraz ciabattę w 2cm kostkę. Cebulę posiekaj na cienkie piórka.
  2. 2Odsączone kapary wymieszaj wraz z pomidorami, ciabattą, liśćmi bazylii, czerwoną cebulą w miseczce. Skrop całość obficie oliwą, dopraw solą oraz pieprzem.
  3. 3Wbij 3 jajka do miseczki, rozbełtaj i dopraw solą oraz pieprzem.
  4. 4Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni, wlej jajka i następnie delikatnie wymieszaj, aby zaczęło się ścinać. Następnie zacznij stopniowo omlet zwijać w rulon, gdy jeszcze będzie delikatnie półpłynny w środku.
  5. 5Podawaj omlet wraz z sałatką. Idealne jako późne śniadanie lub lunch.

 

NAPOLEONKA INACZEJ:

Składniki:

świeże owoce (maliny, borówki, jeżyny, poziomki)

śmietana kremówka

cukier puder, laska waniliowa

100 g czekolady gorzkiej

ciasto francuskie

1 pęczek mięty

Przygotowanie:

  1. 1Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni C.
  2. 2Rozwiń ciasto francuskie i następnie pokrój je na prostokątny o wymiarach 10x5cm. Przełóż prostokąty na blachę wyłożoną pergaminem i włóż do piekarnika na 15-20 minut, aż się upieką.
  3. 3W międzyczasie wymieszaj ser mascarpone stopniowo dodając śmietanę kremówkę, aby powstała gęsty krem. Dodaj odrobinę cukru pudru oraz miąższ z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Odstaw do lodówki, aby krem zgęstniał.
  4. 4 Upieczone kawałki ciasta, oprósz cukrem pudrem, aby się od razu rozpuścił. Zostaw do ostudzenia.
  5. 5Posmaruj jedną warstwę ciasta kremem, ułóż na przemiennie owoce, połóż drugą warstwę ciasta, posmaruj kremem i ponownie ułóż owoce. Na koniec posyp startą czekoladą. W ten sposób przygotuj pozostałe dwuwarstwowe Napoleonki. Podawaj od razu lub wstaw do lodówki do schłodzenia. Smacznego!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości