Masa cukrowa – na tort lub ciasto. Najpopularniejsze przepisy na masę cukrową

Źródło: Dzień Dobry TVN
Rekiny show-biznesu robią torty
Rekiny show-biznesu robią torty
Długa młodość? Mam na to przepis
Długa młodość? Mam na to przepis
Placuszkowy zawrót głowy
Placuszkowy zawrót głowy
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Zapieczmy to razem!
Zapieczmy to razem!
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
Masa cukrowa to produkt, dzięki któremu możesz w ciekawy sposób ozdobić różnego rodzaju wypieki – torty w stylu angielskim, ciasta, ciasteczka czy popularne babeczki typu cupcake. Jak ją przygotować?

Przy pomocy plastycznej masy cukrowej wykonasz rozmaite dekoracje cukiernicze – możesz obłożyć nią cały tort lub ciasto, wyciąć z niej serduszka, gwiazdki, kształty zwierząt, litery. Jeżeli posiadasz odpowiednie zdolności manualne, możesz także spróbować wykonać trójwymiarowe ozdoby, takie jak różyczki, aniołki, postacie osób czy zwierząt. Jedynym ograniczeniem jest Twoja wyobraźnia.

Gdzie kupić masę cukrową?

W dobrze wyposażonych cukierniach, sklepach internetowych oraz dużych sklepach spożywczych dostępna jest gotowa masa cukrowa. Możesz sięgnąć po nią, jeżeli nie masz chęci lub czasu na przygotowywanie własnej masy od podstaw.

W sklepach znajdziesz takie produkty, jak:

  • biała masa cukrowa – możesz podzielić ją na części i dodać wybrane barwniki spożywcze, z których stworzysz ozdoby,
    • kolorowa masa cukrowa – możesz od razu wyciąć z niej kształty lub obłożyć nią tort, bez konieczności dodawania barwników,
      • gotowe figurki lub ozdoby z masy cukrowej .

        Masa cukrowa – jak zrobić? Przepis podstawowy

        Istnieje wiele przepisów na masę cukrową do tortu. Wybierz ten, który najbardziej odpowiada Ci pod kątem trudności przygotowania czy dostępności składników.

        Ze względu na zawartość żelatyny, podstawowy przepis na masę cukrową do tortu lub ciasteczek nie będzie odpowiedni dla osób, które unikają produktów pochodzenia zwierzęcego (wegetarian, wegan). Z drugiej jednak strony, to właśnie ta masa cukrowa uchodzi za najbardziej wytrzymałą – nie rozpuszcza się w kontakcie z kremami lub śmietaną.

        Składniki (na około 0,5 kg gotowej masy cukrowej):

        • 400 g cukru pudru,
          • 10 g żelatyny,
            • 35 ml (około 2,5 łyżki) ciepłej wody,
              • 50 g glukozy w proszku.

                Przygotowanie:

                • Żelatynę umieść w szklance lub misce i zalej zimną wodą. Odczekaj chwilę, aż napęcznieje.
                  • Żelatynę przełóż do rondelka lub niewielkiego garnka i dodaj glukozę. Postaw na małym ogniu i mieszaj dokładnie całość, aż glukoza się rozpuści. Nie dopuszczaj do zagotowania się wody z żelatyną i glukozą.
                    • Odstaw garnek do przestygnięcia.
                      • Do dużej miski wsyp cukier puder. Kiedy mieszanka wody, żelatyny i glukozy będzie letnia, dodaj ją do cukru.
                        • Całość wyrabiaj jak ciasto – tak długo, aż masa będzie miała konsystencję podobną do plasteliny.
                          • Jeżeli chcesz nadać masie kolor, dodaj barwnik spożywczy. Jeżeli chcesz uzyskać kilka kolorów, podziel masę na odpowiednią ilość części i do każdej z nich dodaj wybrany barwnik.
                            • Stolnicę lub blat posyp cukrem pudrem. Masę cukrową rozwałkuj na pożądaną grubość.

                              Masa cukrowa bez glukozy – przepis

                              Jeżeli chcesz wykonać masę cukrową, a nie posiadasz glukozy lub nie możesz jej używać (np. ze względu na nietolerancję glukozy), skorzystaj z poniższego przepisu. Składniki (na około 0,5 kg plastycznej masy cukrowej ):

                              • 500 g cukru pudru, 15 g żelatyny,
                                • 150 ml gorącej wody.

                                  Przygotowanie:

                                  • Żelatynę zalej gorącą wodą i mieszaj, aż się rozpuści.
                                    • Do miski wsyp ¾ przygotowanej ilości cukru (około 450 g). Dodaj 4 łyżki żelatyny.
                                      • Zacznij zagniatać masę w taki sam sposób jak ciasto. Jeżeli masa będzie zbyt sucha, dodaj kolejną łyżkę żelatyny. Jeżeli będzie zbyt lejąca, stopniowo dodawaj więcej cukru.
                                        • Wyrabiaj masę, aż stanie się gładka i elastyczna.
                                          • Dodaj barwnik i rozwałkuj masę na pożądaną grubość.

                                            Plastyczna masa cukrowa – przepis bez żelatyny

                                            Jeżeli do zrobienia masy cukrowej nie chcesz wykorzystywać żelatyny (np. tort będzie spożywany przez wegetarian), skorzystaj z poniższej receptury. Składniki (na około 0,7 kg domowej masy cukrowej ):

                                            • 125 g margaryny roślinnej lub masła,
                                              • 250 g mąki pszennej,
                                                • 500 g cukru pudru,
                                                  • 250 ml wody.

                                                    Przygotowanie:

                                                    • W garnku lub głębokiej patelni umieść margarynę lub masło oraz wodę. Gotuj całość na małym ogniu, aż tłuszcz całkowicie się rozpuści (nie dopuszczaj do zagotowania się wody!).
                                                      • Do roztopionej margaryny i wody dodaj mąkę (nie zdejmuj naczynia z ognia). Wymieszaj całość dokładnie i pozwól, by mąka odrobinę się podprażyła – zajmie to około minuty.
                                                        • Zdejmij garnek z ognia i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
                                                          • Upewnij się, że mąka z tłuszczem jest całkowicie zimna i dodaj do niej cukier puder. Jeżeli dodasz cukier, zanim mieszanka mąki ostygnie, cukier rozpuści się i nie będzie możliwe wyrobienie masy plastycznej.
                                                            • Całość wyrabiaj rękoma jak ciasto. Jeżeli masa jest zbyt klejąca, dodaj nieco cukru pudru.
                                                              • Do masy dodaj wybrane barwniki i rozwałkuj na odpowiednią grubość.

                                                                Zobacz także:

                                                                Autor: Adrian Adamczyk

                                                                Źródło zdjęcia głównego: Jena Ardell/Getty Images

                                                                podziel się:

                                                                Pozostałe wiadomości