Przepisy kulinarne

Sprawdzony przepis na babkę piaskową – cytrynową, kakaową i z dodatkami

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
Natalia Smirnova/Getty Images

Babka piaskowa nie musi deserem, który podaje się tylko w okresie wielkanocnym. Własnoręcznie upieczone ciasto świetnie sprawdzi się również podczas innych uroczystości, a także bez okazji, jako słodka przekąska w ciągu dnia. Dobry przepis na babkę piaskową to połowa sukcesu. Wystarczy jeszcze tylko poświęcić trochę czasu, a w razie potrzeby – podstawowe składniki uzupełnić o dodatkowe produkty, dopasowane do osobistych preferencji. Zobacz, jak zrobić pyszną babkę piaskową.

Jednym z najbardziej tradycyjnych ciast w polskich domach jest babka piaskowa. To obowiązkowa potrawa na wielkanocnym stole, ale łatwość jej upieczenia z prostych składników, które zwykle mamy pod ręką, pozwala na upieczenie ciasta nawet bez konkretnych okazji. Istnieje kilka sposobów na jego przygotowanie, jednak nie wszystkie są równie dobre.

Przepis na babkę piaskową powinien gwarantować kruchość, delikatność i miękkość upieczonego ciasta, które będzie wprost rozpływać się w ustach. Prawidłowo przygotowana babka musi być wilgotna, dlatego nie warto korzystać z porad, które zakładają, że równie pyszny deser można otrzymać bez użycia oleju, margaryny lub masła. To właśnie te składniki są odpowiedzialne za konsystencję, a w pewnym stopniu również za smak. Choć zrobiona babka piaskowa na oleju będzie mieć więcej kalorii niż ciasta przygotowane według "fit przepisów", to warto jednak przygotować ją z dodatkiem tłuszczu. Dzięki temu zachowa ona odpowiedni poziom wilgotności wewnątrz, a wierzch ciasta będzie chrupki, czyli dokładnie taki, jak ma być. O czym pamiętać, przygotowując babkę piaskową i jak z prostych składników zrobić naprawdę pyszny deser?

Sprawdzony przepis na babkę piaskową – wersja klasyczna i z dodatkami

Największą popularnością cieszy się babka cytrynowa piaskowa. Stanowi ona bazę do innych połączeń składników i dodatków, które można uzupełniać w trakcie wyrabiania ciasta. Rezygnacja z cytryny w przepisie pozwala na otrzymanie najprostszej, podstawowej, czyli najbardziej klasycznej wersji ciasta.

Składniki na formę o średnicy do 20 cm średnicy:

  • 240 g mąki pszennej tortowej,
  • 250 g margaryny, masła lub oleju,
  • 80 g cukru,
  • 4 jajka,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • starta skórka z cytryny.

Przygotowanie:

  1. 1 Rozpuść masło i poczekaj, aż ostygnie (jeśli używasz oleju, dodaj go dopiero po wymieszaniu pozostałych składników).
  2. 2Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy przesiej razem do oddzielnej miski.
  3. 3 Jajka utrzyj z cukrem, wymieszaj z suchymi składnikami, dodaj roztopione masło i skórkę z cytryny. Całość miksuj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. 4 Foremkę do babki posmaruj masłem i posyp mąką. Wlej gotową masę i piecz przez około 45 minut w temperaturze 180 st. C. Wypiek możesz udekorować lukrem lub cukrem pudrem.

Babka piaskowa z dodatkiem kakao

Babka piaskowa z kakao bywa nazywana również babką przekładaną. Wystarczy dosłownie dodać kilka łyżek kakao do części ciasta i dokładnie wymieszać w oddzielnej misce. Do formy przelewa się najpierw połowę ciasta przygotowanego według bazowego przepisu, następnie dodaje się ciasto wymieszane z kakao, na koniec wlewa się resztę jasnego ciasta. Dwukolorowa babka piaskowa prezentuje się na talerzu jeszcze piękniej niż klasyczny wypiek. Jeśli wyjątkowo lubisz kakao, nie musisz dodawać go tylko do jednej porcji surowego ciasta, ale możesz wymieszać je z całością.

Prosta i szybka babka piaskowa z kawałkami czekolady

Zamiast kakao można dodać również drobno posiekane kawałki gorzkiej czekolady i dokładnie wymieszać je z surowym ciastem. Pod wpływem gorącej temperatury czekolada się rozpuści i będzie smakować przepysznie.

Jak zrobić bezglutenową babkę piaskową?

Pyszna babka piaskowa niekoniecznie musi zawierać gluten. Jeśli twój organizm nie toleruje wszystkich produktów zbożowych, możesz przygotować ciasto na bazie uniwersalnej mąki bezglutenowej, kukurydzianej lub jaglanej. Nie masz żadnej z podanych rodzajów mąki pod ręką? Zawsze możesz zemleć zwykłą kaszę jaglaną na drobny proszek i dodać go w takiej samej ilości, jaką znajdziesz w przepisie poniżej. Babka piaskowa bezglutenowa wcale nie musi być gorsza w smaku, a gotowe ciasto, tak samo jak w wariancie podstawowym, możesz wymieszać z owocami lub bakaliami, dzięki czemu nikt nawet nie zorientuje się, że brakuje w niej tradycyjnej mąki.

Składniki na formę o średnicy do 25 cm:

  • 300 g mąki bezglutenowej, kukurydzianej lub jaglanej,
  • 200 g masła lub margaryny,
  • 170 g cukru pudru,
  • 6 jaj średniej wielkości,
  • 70 ml mleka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu),
  • szczypta soli.

Piaskową babkę bezglutenową przygotowuje się w taki sam sposób jak tradycyjny wypiek. Mleko dodaj do ciasta na samym początku i miksuj razem z resztą składników.

Zobacz wideo: Beata Kartowicz i jej przepisy na słodkości

Zobacz też:

Autor: Adrian Adamczyk

Pozostałe wiadomości