Za nami pierwsza bitwa kwartalna w konkursie na Kulinarny Blog Roku 2013. Do walki stanęły trzy przepisy, ale to grillowane greckie kofty z dipem z fety i sałatką ogórkową okazały się zwycięzcą. Jego autorka, Sylwia Cisowska z Krakowa, zdradziła w kuchni Dzień Dobry TVN, jak za ich pomocą uwieść aż 55% Polaków. Towarzyszył jej Piotr Bikont.Pikantna zupa krem z selera
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1 duży korzeń (bulwa) selera ok. 1/2 kg
1 duży por (tylko biała część) 100 g
3 ziemniaki, 300 - 400 g
sól morska, około 1/2 łyżeczki
2 litry bulionu jarzynowego
200 ml śmietany kremówki
sól morska
świeżo mielony pieprz
gałka muszkatołowa
sproszkowane chilli
2 opakowania sera feta w zalewie z chili
Przygotowanie:
Pora pokrojonego w półtalarki delikatnie rumienimy, a następnie dodajemy pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki i selera. Chwilę podsmażamy aż się lekko zezłocą Warzywa zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 20-30 minut. Dodajemy przyprawy i całość miksujemy oraz przecieramy przez gęste sitko by pozbyć się wszelkich włókien. Dodajemy śmietankę i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Przed podaniem dekorujemy zupę kostkami sera i zalewą z chilli.
Mus z pieczonych bakłażanów i papryki
Składniki:
3 ząbki czosnku
2 średniej bakłażany
3 różnokolorowe papryki
sok z pół cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
2 duże pomidory
garść orzechów włoskich
100 g sera feta w bloczku
niewielki pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
kilka kromek pszennej bagietki
Przygotowanie:
Papryki i nakłute widelcem bakłażany grillujemy aż będą zupełnie miękkie (skórka może się trochę przypalić). Po zdjęciu z grilla papryki umieszczamy w misce, którą szczelnie owijamy folią spożywczą, dzięki czemu łatwo obierzemy je ze skórki.Czosnek rozgniatamy w moździerzu, dodając sól i oliwę tworzymy gładką masę. Następnie dodajemy do masy papryki, które wcześniej obraliśmy ze skórki, pozbawiliśmy nasion i drobno posiekaliśmy. Bakłażany przecinamy wzdłuż i wybieramy z nich miąższ. Skrapiamy go sokiem z cytryny by nie ściemniał. Następnie siekamy i dodajemy do masy paprykowo-czosnkowej. Dodajemy obrane ze skórki i pozbawione pestek pomidory, posiekane orzechy, pietruszkę i pokruszony ser feta. Solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy na grzankach upieczonych na grillu.
ZWYCIĘSKI PRZEPIS
Grillowane greckie kofty z dipami z fety
Na kofty:
Składniki:
500g wołowiny
300g wieprzowiny
1 jajko
niewielka bułka namoczona w mleku
1 drobno posiekana cebula
2 posiekane ząbki czosnku
garść posiekanych listków świeżej mięty
sok i skórka starta z jednej cytryny
pół łyżeczki mielonego imbiru
pół łyżeczki kuminu
1,5 łyżeczki oregano
pół łyżeczki mielonej kolendry
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na kofty umieszczamy w miseczce i szybko i dokładnie wyrabiamy, aby powstała masa. Następnie porcje mięsa owijamy wokół wcześniej namoczonych patyczków do szaszłyków, tak, aby powstały niezbyt grube wałeczki. Grillować ok. 10-15 minut ze wszystkich stron, aż równomiernie się zrumienią.
Dip paprykowy
Składniki:
1 biała lub zielona papryka
opakowanie sera feta naturalnego (ok. 250g)
łyżeczkę świeżego oregano
sok z jednej cytryny
3 łyżeczki oliwy z oliwek
Paprykę w całości grillujemy, aż skórka zacznie lekko brązowieć. Na chwilę zostawiamy ją pod przykryciem, a następnie zdejmujemy z niej skórkę. Usuwamy środek i miksujemy, w trakcie dodajemy do papryki ser, oregano, sok z cytryny oraz oliwę. Miksujemy aż dip stanie się jednolity i kremowy.
Dip miętowo – ziołowy
Skłądniki:
250 g sera feta light z oregano i bazylią
Pęczek świeżej mięty
Sok z cytryny
Skórka z 1 cytryny
Garść świeżych ziół – koperek, pietruszka, szczypiorek
Grubo mielony pieprz
3 łyżeczki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Miętę miksujemy z sokiem z cytryny, dodajemy zioła i oliwę, a następnie stopniowo ser feta. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy.
Chłodnik czereśniowy
Składniki:
1 kg świeżych, wydrylowanych czereśni
5 goździków
Laska cynamonu
Laska wanilii
200 ml czerwonego, wytrawnego wina
800 ml wody
Sok z 1 cytryny
130 g drobnego cukru
2 żółtka
200 ml śmietany kremówki
Lody waniliowe
Przygotowanie:
Czereśnie zalewamy wodą, winem i sokiem z cytryny. Dodajemy do nich owinięte w gazę goździki, cynamon i laskę wanilii (ułatwi to ich usunięcie). Gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut
Następnie usuwamy gazę i wyjmujemy połowę wiśni. Resztę dokładnie miksujemy.
Żółtka mieszamy ze śmietaną, następnie, ciągle mieszając, dodajemy je do zmiksowanych wiśni. Podgrzewamy nie dopuszczając by zupa się zagotowała.
Pozostawiamy do schłodzenia. Podajemy zimne, z dodatkiem pozostałych wiśni i gałką lodów waniliowych.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"