Jabłecznik – pyszne ciasto z kaszą jaglaną według Tadeusza Müllera, syna Magdy Gessler

Kasza jaglana pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. W kuchni Dzień Dobry TVN restaurator, Tadeusz Müller przygotował pyszności właśnie z tym składnikiem. Na stole pojawiły się pulpeciki z pieca z porem i kaszą jaglaną oraz jabłecznik z kaszą jaglaną.

Pulpeciki z pieca z porem i kaszą jaglaną

Składniki:

Masa:

  • 2 pory
  • marchewka
  • 0,5 papryki
  • 50 g zielonego groszku
  • 400 g kaszy jaglanej
  • 100 g mąki owsianej lub mąki z kaszy jaglanej
  • 2 g mielonej kolendry
  • 1 g suszonego rozmarynu
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól
  • 40 g suszonych podgrzybków
  • 200 g resztek z obierania warzyw
  • 1 l wody

Sos:

  • 4 pomidory
  • 10 g papryki suszonej
  • 100 g migdałów
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g płatków owsianych
  • 200 g bulionu z suszonych grzybów
  • 40 ml oliwy

Przygotowanie:

Grzyby i resztki warzyw zalać wodą, i zostawić na 30 min. Po tym czasie ugotować z dodatkiem soli i pieprzu. Kaszę jaglaną namoczyć i przepłukać. W garnku zalać bulionem grzybowym w proporcji 1:2 (1 – kasza, 2 – bulion). Gotować 10 min. na małym ogniu. W tym czasie posiekać na drobno warzywa. Pora usmażyć na oliwie i przełożyć do melaksera. Na patelnię wrzucić pozostałe warzywa. Gdy patelnia się rozgrzeje, dodać trochę wody i przykryć, aby się poddusiły na parze 2 min. Przełożyć do melaksera. Kaszę wystudzić i rozdrobnić, aby uzyskać sypkość. Przełożyć do melaksera, dodać przyprawy i miksować ok. 30 sekund. Pod koniec dodać kaszę i warzywa, i miksować 10 sekund. Konsystencje można poprawić dodając pozostały bulion. Pulpeciki uformować, przełożyć na pergamin, na blachę i piec przez 30 min. w piecu rozgrzanym do 160 st. C.

Sos: na patelni zrumienić płatki owsiane i migdały. Gdy się zrumienią, dodać całe pomidory i ząbki czosnku w łupinie – grzać na patelni aż się zrumieni wszystko. Czosnek obrać. Składniki przełożyć do melaksera, dodać sól, oliwę, paprykę suszoną i zmiksować. Dodać bulion z suszonych grzybów, aby uzyskać bardziej płynną konsystencję.

>>> Zobacz także:

Jabłecznik

Składniki:

4 jabłka

300 g kaszy jaglanej do ugotowania

70 g kaszy jaglanej surowej

50 g mąki owsianej

50 g rodzynek

6 g cynamonu

1 łyżka esencji waniliowej

2 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżki miodu wielokwiatowego

szczypta soli

Przygotowanie:

Szklankę kaszy namoczyć w garnku i wypłukać parę razy, zmieniając wodę. Namoczyć 10 min. i przelać na sitku wrzątkiem, aby pozbawić jej goryczy. Na szklankę kaszy wlać do garnka 2 szklanki wody i gotować kaszę na małym ogniu aż do wchłonięcia płynu. Przykryć garnek i trzymać w cieple 20 min. Następnie ostudzić i kaszę rozdrobić widelcem na sypko. Na tarce zetrzeć jabłka, połączyć w misce z kaszą ugotowaną i surową, dodać mąkę owsianą, rodzynki, olej, cynamon, wanilię, miód, sól i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej pergaminem lub innej dopasowanej do wielkości foremki. Na wierzchu ułożyć plastry jabłek posmarowane olejem z cynamonem. Piec 45 min. w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C.

Podawać z ubitym mlekiem kokosowym lekko posłodzonym.

W wersji wegetariańskiej zamiast oleju można użyć masła i zamiast mleka kokosowego – śmietany 36 proc.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości