Pulpeciki z pieca z porem i kaszą jaglaną
Składniki:
Masa:
- 2 pory
- marchewka
- 0,5 papryki
- 50 g zielonego groszku
- 400 g kaszy jaglanej
- 100 g mąki owsianej lub mąki z kaszy jaglanej
- 2 g mielonej kolendry
- 1 g suszonego rozmarynu
- 30 ml oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
- 40 g suszonych podgrzybków
- 200 g resztek z obierania warzyw
- 1 l wody
Sos:
- 4 pomidory
- 10 g papryki suszonej
- 100 g migdałów
- 3 ząbki czosnku
- 30 g płatków owsianych
- 200 g bulionu z suszonych grzybów
- 40 ml oliwy
Przygotowanie:
Grzyby i resztki warzyw zalać wodą, i zostawić na 30 min. Po tym czasie ugotować z dodatkiem soli i pieprzu. Kaszę jaglaną namoczyć i przepłukać. W garnku zalać bulionem grzybowym w proporcji 1:2 (1 – kasza, 2 – bulion). Gotować 10 min. na małym ogniu. W tym czasie posiekać na drobno warzywa. Pora usmażyć na oliwie i przełożyć do melaksera. Na patelnię wrzucić pozostałe warzywa. Gdy patelnia się rozgrzeje, dodać trochę wody i przykryć, aby się poddusiły na parze 2 min. Przełożyć do melaksera. Kaszę wystudzić i rozdrobnić, aby uzyskać sypkość. Przełożyć do melaksera, dodać przyprawy i miksować ok. 30 sekund. Pod koniec dodać kaszę i warzywa, i miksować 10 sekund. Konsystencje można poprawić dodając pozostały bulion. Pulpeciki uformować, przełożyć na pergamin, na blachę i piec przez 30 min. w piecu rozgrzanym do 160 st. C.
Sos: na patelni zrumienić płatki owsiane i migdały. Gdy się zrumienią, dodać całe pomidory i ząbki czosnku w łupinie – grzać na patelni aż się zrumieni wszystko. Czosnek obrać. Składniki przełożyć do melaksera, dodać sól, oliwę, paprykę suszoną i zmiksować. Dodać bulion z suszonych grzybów, aby uzyskać bardziej płynną konsystencję.
>>> Zobacz także:
- Pomysł na smakowity deser z kaszy jaglanej
- Rozgrzewająca szarlotka i domowy jabłecznik - przepisy Beaty Kartowicz
- Dorsz pieczony w piekarniku – zdrowa alternatywa dla mięsa
Jabłecznik
Składniki:
4 jabłka
300 g kaszy jaglanej do ugotowania
70 g kaszy jaglanej surowej
50 g mąki owsianej
50 g rodzynek
6 g cynamonu
1 łyżka esencji waniliowej
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki miodu wielokwiatowego
szczypta soli
Przygotowanie:
Szklankę kaszy namoczyć w garnku i wypłukać parę razy, zmieniając wodę. Namoczyć 10 min. i przelać na sitku wrzątkiem, aby pozbawić jej goryczy. Na szklankę kaszy wlać do garnka 2 szklanki wody i gotować kaszę na małym ogniu aż do wchłonięcia płynu. Przykryć garnek i trzymać w cieple 20 min. Następnie ostudzić i kaszę rozdrobić widelcem na sypko. Na tarce zetrzeć jabłka, połączyć w misce z kaszą ugotowaną i surową, dodać mąkę owsianą, rodzynki, olej, cynamon, wanilię, miód, sól i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej pergaminem lub innej dopasowanej do wielkości foremki. Na wierzchu ułożyć plastry jabłek posmarowane olejem z cynamonem. Piec 45 min. w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C.
Podawać z ubitym mlekiem kokosowym lekko posłodzonym.
W wersji wegetariańskiej zamiast oleju można użyć masła i zamiast mleka kokosowego – śmietany 36 proc.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN