Odkwasza organizm, nie zawiera glutenu, a do tego jest lekkostrawna i bogata w antyoksydanty. Mowa oczywiście o kaszy jaglanej, która nadaje się nie tylko do dań obiadowych, ale także do deserów.

Content: Dietetyczny czy dla niemowląt – w każdej z odsłon posiłek ten może smakować wyśmienicie. Zobaczcie, jakie ciekawe pomysły na deser z kaszy jaglanej możecie wykorzystać w swojej kuchni!

Deser z kaszy jaglanej z bananami

Kasza jaglana jest zasadotwórcza, więc skutecznie pozwala odkwasić organizm. Do tego jest niezwykle lekkostrawna, pomaga usuwać z organizmu nadmiar śluzów np. przy przeziębieniach oraz obniża poziom cholesterolu. Ponadto posiada w swoim składzie witaminę B, lecytynę, a także potas, wapń, żelazo i fosfor. Nie zawiera natomiast glutenu. Warto więc ją wykorzystywać nie tylko do obiadu czy jogurtów na śniadanie, ale także jako składnik pysznych deserów.

Bardzo prosty deser z kaszy jaglanej to np. ten z wykorzystaniem bananów. Jak go przygotować?

Składniki:

· pół szklanki kaszy jaglanej,

· 250 ml jogurtu greckiego,

· 5 łyżek płatków owsianych,

· 1 banan,

· 3 łyżki cukru,

· suszone daktyle,

· rodzynki,

· pokruszone orzechy,

· 3 łyżki miodu.

Kaszę musimy przepłukać gorącą wodą, a następnie gotować przez ok. 15 minut, aż zmięknie. Po ostudzeniu mieszamy ją z jogurtem, płatkami owsianymi, rodzynkami, cukrem oraz pokrojonymi drobno bananami i suszonymi daktylami. Przed podaniem nasz deser z kaszy jaglanej i bananów posypujemy płatkami kukurydzianymi, pokruszonymi orzechami i polewamy płynnym miodem.

Innym sposobem na wykorzystanie bananów jest deser z kaszy jaglanej i kakao . W takiej wersji po zmiksowaniu składników powstanie nam pyszny czekoladowy krem. Jak przyrządzić taki słodki specjał z kaszą w roli głównej? Oto przepis.

Składniki:

· 1 szklanka kaszy jaglanej,

· 2 banany,

· 2 łyżki miodu,

· 3 łyżki cukru,

· 5 łyżek kakao,

· płatki migdałowe.

Kaszę po przepłukaniu wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 20 minut. Po ostudzeniu jej blendujemy wraz z bananami oraz cukrem, miodem i kakao na gładką masę. Taki czekoladowy deser z kaszy jaglanej podajemy w pucharkach udekorowany posypką z płatków migdałowych i kilkoma plasterkami bananów. To niezwykle prosty i zarazem szybki deser z kaszy jaglanej.

Deser z kaszy jaglanej i mleka kokosowego

Mleko kokosowe nie tylko jest niezwykle smaczne, ale także posiada w swoim składzie cenne składniki takie jak selen, fosfor, magnez, niacynę, kwas foliowy czy witaminę A, B, C i E. Warto więc je wykorzystać i wpleść np. w zdrowy deser z kaszy jaglanej.

Składniki:

· 100 g kaszy jaglanej,

· 450 ml mleka kokosowego,

· 3 wiórków kokosowych,

· 2 łyżki płatków migdałów,

· 3 łyżki cukru pudru,

· konfitura owocowa,

· herbatniki.

Aby pozbyć się goryczki z kaszy, musimy ją w pierwszej kolejności przepłukać w wodzie. Następnie gotujemy ją wraz z mlekiem kokosowym i cukrem. Kiedy kasza zmięknie, dodajemy do niej wiórki kokosowe i migdały. Deser z kaszy jaglanej podajemy schłodzony, najlepiej w szerokich szklankach ułożony piętrami, czyli naprzemiennie - raz warstwą budyniu jaglanego, a raz ulubionej konfitury. Wierzch można posypać kruszonką z herbatników.

Deser z kaszy jaglanej i jabłek

Tym razem przedstawiamy pomysł na dietetyczny deser z kaszy jaglanej z wykorzystaniem jabłek. Aby go przygotować, potrzebujemy:

· 1 szklankę kaszy jaglanej,

· 500 ml mleka w wersji light,

· 3 łyżki słodziku w proszku,

· 2 łyżki cynamonu,

· jogurt grecki,

· 5 jabłek,

· sok z cytryny,

· łyżka miodu,

· 2 łyżki pokruszonych orzechów.

Jabłka kroimy w ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie posypujemy cynamonem i zapiekamy w piekarniku. W tym czasie kaszę płuczemy w wodzie, a następnie zalewamy mlekiem i gotujemy ok. 20 minut, aż będzie miękka i dodajemy słodzik. Kiedy jabłka będą gotowe, przekładamy je na kaszę. Nasz deser z kaszą jaglaną fit podajemy na ciepło udekorowany łyżką jogurtu greckiego i posypką z orzechów w miodzie.

Deser z kaszy jaglanej dla dzieci

Kaszę jaglaną warto włączać do jadłospisu dzieci, gdyż jest ona bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, a przez to, że nie zawiera glutenu jest także doskonała dla małych alergików. Można ją podawać już od 6 miesiąca życia np. blendując z owocami. Jak przygotować deser z kaszy jaglanej dla niemowlaka? Oto prosty przepis z dodatkiem mleka modyfikowanego.

Deser z kaszy jaglanej z truskawkami

Składniki:

· świeże lub mrożone truskawki,

· 3 łyżki kaszy jaglanej,

· 1 łyżka masła,

· woda źródlana,

· mleko modyfikowane.

Kaszę należy oczywiście przepłukać w wodzie, by pozbyć się goryczki. Najlepiej zrobić to kilka razy, aż woda będzie klarowna. W przeciwnym razie będzie nieprzyjemna w smaku dla malucha i dziecko może odmówić jej zjedzenia. Następnie gotujemy ją w wodzie ok. 20 minut, aż stanie się miękka. Dodajemy odrobinę masła, mleka modyfikowanego wraz z wodą źródlaną w proporcji zalecanej na opakowaniu producenta (ilość zależy od konsystencji, jaką chcemy uzyskać), a następnie łączymy z owocami i całość blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Po 12 miesiącu życia dzieciom można podawać taki deser z kaszy jaglanej z owocami na bazie mleka krowiego.

Co sądzisz o tym artykule?
77
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0