Mozzarella in carrozza
Składniki na mozzarella in carrozza:
- 12 plastrów chleba tostowego
- 2-3 mozzarelle
- 5 jajek
- 100 g mąki pszennej
- 300 g bułki tartej
- sól
- pieprz
- 3 anchois
- 100 g prosciutto cotto (czyli gotowanej szynki)
- 1 l oleju do smażenia
Jak przygotować mozzarella in carrozza:
Wyciągnąć mozzarellę i zachować zalewę, w której jest przechowywana. Pokroić mozzarellę w plastry. Nałożyć na jeden plaster chleba pół anchois, plaster mozzarelli, opcjonalnie prosciutto cotto, przyprawić solą i pieprzem, przykryć drugim plastrem chleba. Wykroić grube brzegi "kanapki". W misce wymieszać zalewę z mozzarelli z jajkami i przygotować drugą miskę z bułką tartą. Przyklepać dobrze brzegi naszych kanapek, obtoczyć w mące, potem w jajkach, a na końcu w bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju rozgrzanym do 170 st. C i wyciągnąć jak kanapki będą złote. Mozzarella będzie w środku rozpuszczona.
Rolada z mozzarelli
Składniki na roladę z mozzarelli:
- 800 g mozzarelli
- 220 g szynki parmeńskiej
- 2-3 pomidory malinowe
- 40 g rukoli
- sól
- pieprz
- oliwa
- 50 g parmezanu
- woda
Jak przygotować roladę z mozzarelli:
Przygotować dwie warstwy papieru do pieczenia i wałek. Do rondelka wrzucić mozzarellę i wlać wodę. Rozgrzać wodę tak, aby się nie gotowała. Mozzarella po kilku minutach stanie się miękka i plastyczna. Wyciągnąć ją, włożyć między dwie warstwy papieru do pieczenia i lekko rozwałkować na placek. Położyć na placek szynkę, parmezan, cienkie plastry pomidora, rukolę, przyprawić solą, pieprzem i oliwą. Pokroić w szerokie plastry i podać na talerzu.
Trufle serowe
Składniki na trufle serowe:
- 400 g ricotty
- 100 g gorgonzoli
- 100 g parmezanu
- 100 g sera gouda
- 100 g typu groviera
- bułka tarta
- sezam biały
- mak
- szczypiorek świeży
- papryka słodka
Jak przygotować trufle serowe:
Zblendować razem wszystkie sery aż uzyskają gładką konsystencję. Odstawić do na dwie godziny. Jeżeli konsystencja będzie za bardzo kremowa, to dodać trochę bułki tartej. Zrobić z masy serowej kulki o rozmiarze orzecha. Zrobić cztery smaki, czyli obtoczyć kilka kulek w sezamie, kilka w maku, kilka w posiekanym szczypiorku i kilka w papryce. Podać na talerzu lub w małych deserowych pojemnikach.
Wiejska zapiekanka z ciasta francuskiego
Składniki na wiejską zapiekankę z ciasta francuskiego:
- 2 rolki ciasta francuskiego
- 250 g prosciutto cotto
- 125 g emmentala
- 125 g mozzarelli do pizzy
- sól
- pieprz
- oliwa
- papryka słodka sypka
- świeży tymianek
- garść suszonych pomidorów
- 2 jajka
- żółtko do smarowania
Jak przygotować wiejską zapiekankę z ciasta francuskiego:
Do dużej miski wbić dwa jajka, dodać sery pokrojone w kostkę, garść świeżego tymianku, słodką paprykę, suszone pomidory, sól, pieprz, oliwę i wszystko wymieszać. W okrągłej brytfance położyć jedną warstwę ciasta francuskiego tak, aby wyprofilować kształt foremki. Dodać do środka serową miksturę. Wykroić z drugiego ciasta francuskiego przykrycie w formie naszej foremki. Przykryć i udekorować pozostałą częścią ciasta francuskiego. Posmarować wszystko żółtkiem i wstawić na około 35 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Rozgrzewający i pikantny gulasz na zimę. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana
Soczysty kurczak i puszysta jajecznica – smakowite patenty Grzegorza Zawieruchy
Kluski na słodko i wytrawnie. Proste przepisy zwyciężczyni "MasterChefa"
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Matteo Brunetti
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN