Malina to owoc bogaty w błonnik i szereg witamin. Ponadto, zawiera kwasy organiczne: jabłkowy, cytrynowy i salicylowy, a także składniki mineralne, m.in. magnez, wapń i żelazo. Natomiast liście maliny bogate są w garbniki, kwasy organiczne, śluzy, żywice i mają dużą zawartość witaminy C. Poznaj przepisy na pyszne dania z malinami.
Chłodnik malinowy z botwinką i imbirem
Składniki na chłodnik malinowy z botwinką i imbirem:
- 2 pęczki młodej botwinki
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 100 g świeżego imbiru
- 500 g mrożonych malin
- 1 l bulionu
- 1 l kefiru
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól, sok z cytryny do smaku
Jak przygotować chłodnik malinowy z botwinką i imbirem?
- Liście botwinki posiekaj na drobne kawałki a korzeni zetrzyj.
- Podsmaż na oleju dodając do środka posiekany świeży imbir i mrożone maliny, po 5 minutach smażenia podlej botwinkę bulionem i gotuj, aż korzeń zmięknie.
- Gdy zmięknie i płyn lekko odparuje, dodaj do środka kefir, posiekaną natkę pietruszki i dopraw całość solą oraz sokiem z cytryny.
- Do dekoracji chłodnika użyj małych liści botwinki oraz świeżych malin.
Sernik na zimno z malinami i biszkoptami
Składniki na spód sernika:
- 200cg herbatników
- 50g orzechów włoskich
- 100 g masła
- 2 łyżki stołowe kakao
Jak przygotować spód sernika?
- Herbatniki zmiksuj razem z orzechami w mikserze kuchennym.
- W rondelku rozpuść masło, dodaj kakao i wlej do mieszanki herbatników oraz orzechów, dokładnie razem mieszając.
- Masę przełóż do spodu na sernik i równo rozciągnij, piecz w temp. 185 st. C. przez 10-12 minut. Wyciągnij i ostudź.
Masa twarogowa na sernik:
- 500 g serka twarogowego
- 100 g sera mascarpone
- 200 ml słodkiej śmietany kremówki
- 1 łyżka ekstraktu wanilii
- 25 g cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
- 1 opak. galaretki malinowej
Jak przygotować masę twarogową na sernik?
- Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i zostaw do wystudzenia. Serek twarogowy zmiksuj na sztywną masę.
- Do serka dodaj mascarpone, wanilię, przesiany cukier puder oraz delikatnie połącz z ubitą kremówką. Miksując na niskich obrotach, wlewaj niewielkim strumieniem wystudzoną żelatynę.
- Masę wyłóż na odpieczony kruchy spód. Ułóż kawałki malin i zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Tarta z mlecznej czekolady z malinami
Składniki na ciasto na tartę z mlecznej czekolady z malinami:
- 200 g mąki pszennej
- 200 g mąki migdałowej
- 75 g cukru brązowego
- 200 g masła
- 2 szt. żółtka
Jak przygotować ciasto na tartę?
- Mąkę przesiej przez sitko, dodaj mąkę migdałową, cukier i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Dodaj pokrojone masło i żółtka, wyrób ciasto na gładką masę i ułóż 0,5 cm warstwę w formie do pieczenia. Zaznacz ranty dodatkowym ciastem, tak, aby wlana później czekolada się nie wylała. Można też użyć formy do tart z rantem.
- Piecz w temp 185 st. przez około 20 minut. Wyjmij i odstaw.
Składniki na Ganache czekoladowy:
- 250 ml słodkiej śmietany 30%
- 100 ml likieru czekoladowego
- 250 g czekolady mlecznej
- 40 g masła
- 100 g orzechów laskowych
- 250 g świeżych malin
Sposób przygotowania Ganache czekoladowego:
- Do rondelka wlej śmietankę razem z likierem. Gdy śmietana zacznie się gotować, dodaj kawałki czekolady i poczekaj, aż cała się rozpuści. Następnie dodaj zimne masło i dokładnie wymieszaj. Przelej ganach do miski i poczekaj, aż lekko ostygnie.
- Wlej i równo rozprowadź po wcześniej wypieczonym cieście. Gdy masa jeszcze nie będzie zastygnięta, posyp ją prażonymi orzechami laskowymi (część skrusz) oraz udekoruj świeżymi malinami.
Muffinki z malinami
Składniki na muffinki z malinami:
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 75 g masła
- 1 jajko
- 175 ml mleka
- 200 g świeżych malin
Jak przygotować muffinki z malinami?
- Ustaw piekarnik do temp. 190 st. C.
- Przesiej mąkę i proszek do pieczenia przez sitko do dużej miski i dodaj do niej cukier kryształ. Do miski następnie zetrzyj masło i dokładnie wymieszaj.
- Ubij dokładnie jajka razem z mlekiem i dodaj do miski z poprzednimi składnikami. Na koniec do środka dodaj świeże maliny i wymieszaj.
- Gotową masę wstaw do foremek na muffiny i piecz w piekarniku przez około 20 minut.
- Upieczone muffiny posyp cukrem pudrem.
Mateusz Grochocki/East News
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz także:
Pancakes – inna wersja naleśników. Dodatki do pankejków
Olej z pestek malin – na włosy, na twarz, na trądzik i jako filtr UV
Truskawki nie tylko na słodko. Wypróbuj je w daniach obiadowych z kurczakiem i łososiem
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Magdalena Zamkutowicz
Źródło: Sebastian Olma