Materiał promocyjny

Przepis na rodzinny obiad według Beaty Kartowicz: roladki, fasolka i ciasto z borówkami

Roladki z kurczaka z młodymi porami, musztardą francuską i mozzarelą. Fasolka szparagowa z pomidorami malinowymi i chrupiącymi grzankami. Na deser - ciasto jogurtowe ze świeżymi borówkami. Zobacz, jak rodzinny obiad przygotowuje szefowa kuchni Beata Kartowicz.

Ciasto jogurtowe ze świeżymi borówkami i malinami podane z lukrem cytrynowym

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 50 g roztopionej margaryny Delma Maślany Smak
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 150 g świeżych malin
  • 150 g świeżych borówek

Kruszonka

  • 100 g mąki
  • 70 g margaryny Delma Maślany Smak
  • 4 łyżki cukru

Lukier cytrynowy

  • 3 łyżki świeżego soku z cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 10 łyżek cukru pudru

Składniki na ciasto jogurtowe wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ogrzały. Przygotować kruszonkę: do miski wsypać mąkę, dodać margarynę oraz cukier i rozcierać palcami składniki, aż powstanie drobna kruszonka.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać suche składniki. W tym czasie w oddzielnym naczyniu ubić jajka, kiedy masa jajeczna będzie puszysta dodać cukier i cukier z wanilią, dalej ubijając, aż do otrzymania puszystej masy.

Dodać jogurt, margarynę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksować na wolnych obrotach miksera lub połączyć wszystkie składniki łyżką (tylko do połączenia się składników w jednolitą masę).

Wyłożyć do tortownicy, na wierzch ułożyć maliny oraz borówki. Posypać kruszonką.

Przygotować lukier: świeżo wyciskany sok z cytryny połączyć z cukrem pudrem oraz świeżo otartą skórką z cytryny (dzięki temu lukier będzie miał jeszcze bardziej intensywny, cytrusowy smak)

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut. Ostudzone ciasto polać cytrynowym lukrem.

Roladki z kurczaka z młodymi porami, musztardą francuską i mozzarelą

Składniki:

  • 600 g filetów z kurczaka (4 małe pojedyncze)
  • 2 łyżki margaryny Delma Maślany Smak
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 ml białego wina
  • 2 łyżki parmezanu (drobno startego)

Nadzienie

  • 150 g młodych porów (głownie biała część)
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 1/2 małego ząbka czosnku
  • 90 g mozzarelli
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka margaryny Delma Maślany Smak

Kurczaka rozbić na cienkie filety, doprawić solą i pieprzem. Bułkę tartą połączyć z parmezanem.

Por opłukać, osuszyć, posiekać w półksiężyce. Posiekać czosnek oraz pietruszkę.

Na patelni rozgrzać margarynę, przesmażyć por z czosnkiem, doprawiając solą i pieprzem, na koniec smażenia dodać pietruszkę. Farsz zdjąć z ognia, dodać musztardę francuską.

Na filetach położyć po ok. 2 łyżki nadzienia, rozsmarować je pozostawiając ok. 1,5 cm wolnego brzegu, nałożyć małe kawałki mozzarelli równomiernie na cały rozsmarowany farsz. Zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką.

Skropić sokiem z cytryny a następnie wysmarować rozpuszczoną margaryną, podlać białym winem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C i piec przez 30 minut.

Roladki można również wstępnie obsmażyć na margarynie, następnie dopiekając je w piekarniku w temperaturze ok. 180 stopni przez 15 minut.

Fasolka szparagowa z pomidorami malinowymi, cebulą dymką i chrupiącymi grzankami

Składniki

  • 500 g świeżej fasolki szparagowej
  • 2 łyżki margaryny Delma Maślany Smak
  • 2 duże pomidory malinowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • sól i pieprz

Grzanki

  • 3 kromki pieczywa żytniego
  • 2 łyżki margaryny
  • 1/2 małego ząbka czosnku
  • sól i pieprz

Przygotować grzanki: pieczywo pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z rozpuszczoną margaryną i przyprawami. Pieczywo przesmarować margaryną z przyprawami.

Całość rozłożyć na blaszce do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni przez 7 minut.

Fasolkę szparagową oczyścić z końcówek, umyć i ugotować na al’dente

Pomidory malinowe naciąć, zanurzyć we wrzątku na kilka minut, po wyjęciu z wody i przestudzeniu obrać ze skóry.

Na patelni rozpuścić margarynę, przesmażyć posiekany czosnek i dodać drobno pokrojone pomidory malinowe. Do sosu z pomidorów dodać ugotowaną fasolkę i chwilę razem smażyć. Podawać z posiekaną dymką i grzankami.

Zobacz też:

Kawa na lato! Przepisy na miniserniczki, tartę oraz orzeźwiającą frappe

Niedzielny obiad - co podać? Pomysły, które zawsze się sprawdzają

Co na wykwintny obiad? Pomysły i propozycje dań

Autor: Luiza Bebłot

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości