Ciasto jogurtowe ze świeżymi borówkami i malinami podane z lukrem cytrynowym
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 50 g roztopionej margaryny Delma Maślany Smak
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 150 g świeżych malin
- 150 g świeżych borówek
Kruszonka
- 100 g mąki
- 70 g margaryny Delma Maślany Smak
- 4 łyżki cukru
Lukier cytrynowy
- 3 łyżki świeżego soku z cytryny
- skórka otarta z jednej cytryny
- 10 łyżek cukru pudru
Składniki na ciasto jogurtowe wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ogrzały. Przygotować kruszonkę: do miski wsypać mąkę, dodać margarynę oraz cukier i rozcierać palcami składniki, aż powstanie drobna kruszonka.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać suche składniki. W tym czasie w oddzielnym naczyniu ubić jajka, kiedy masa jajeczna będzie puszysta dodać cukier i cukier z wanilią, dalej ubijając, aż do otrzymania puszystej masy.
Dodać jogurt, margarynę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksować na wolnych obrotach miksera lub połączyć wszystkie składniki łyżką (tylko do połączenia się składników w jednolitą masę).
Wyłożyć do tortownicy, na wierzch ułożyć maliny oraz borówki. Posypać kruszonką.
Przygotować lukier: świeżo wyciskany sok z cytryny połączyć z cukrem pudrem oraz świeżo otartą skórką z cytryny (dzięki temu lukier będzie miał jeszcze bardziej intensywny, cytrusowy smak)
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut. Ostudzone ciasto polać cytrynowym lukrem.
Roladki z kurczaka z młodymi porami, musztardą francuską i mozzarelą
Składniki:
- 600 g filetów z kurczaka (4 małe pojedyncze)
- 2 łyżki margaryny Delma Maślany Smak
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 ml białego wina
- 2 łyżki parmezanu (drobno startego)
Nadzienie
- 150 g młodych porów (głownie biała część)
- 2 gałązki natki pietruszki
- 1/2 małego ząbka czosnku
- 90 g mozzarelli
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka margaryny Delma Maślany Smak
Kurczaka rozbić na cienkie filety, doprawić solą i pieprzem. Bułkę tartą połączyć z parmezanem.
Por opłukać, osuszyć, posiekać w półksiężyce. Posiekać czosnek oraz pietruszkę.
Na patelni rozgrzać margarynę, przesmażyć por z czosnkiem, doprawiając solą i pieprzem, na koniec smażenia dodać pietruszkę. Farsz zdjąć z ognia, dodać musztardę francuską.
Na filetach położyć po ok. 2 łyżki nadzienia, rozsmarować je pozostawiając ok. 1,5 cm wolnego brzegu, nałożyć małe kawałki mozzarelli równomiernie na cały rozsmarowany farsz. Zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką.
Skropić sokiem z cytryny a następnie wysmarować rozpuszczoną margaryną, podlać białym winem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C i piec przez 30 minut.
Roladki można również wstępnie obsmażyć na margarynie, następnie dopiekając je w piekarniku w temperaturze ok. 180 stopni przez 15 minut.
Fasolka szparagowa z pomidorami malinowymi, cebulą dymką i chrupiącymi grzankami
Składniki
- 500 g świeżej fasolki szparagowej
- 2 łyżki margaryny Delma Maślany Smak
- 2 duże pomidory malinowe
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek cebuli dymki
- sól i pieprz
Grzanki
- 3 kromki pieczywa żytniego
- 2 łyżki margaryny
- 1/2 małego ząbka czosnku
- sól i pieprz
Przygotować grzanki: pieczywo pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z rozpuszczoną margaryną i przyprawami. Pieczywo przesmarować margaryną z przyprawami.
Całość rozłożyć na blaszce do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni przez 7 minut.
Fasolkę szparagową oczyścić z końcówek, umyć i ugotować na al’dente
Pomidory malinowe naciąć, zanurzyć we wrzątku na kilka minut, po wyjęciu z wody i przestudzeniu obrać ze skóry.
Na patelni rozpuścić margarynę, przesmażyć posiekany czosnek i dodać drobno pokrojone pomidory malinowe. Do sosu z pomidorów dodać ugotowaną fasolkę i chwilę razem smażyć. Podawać z posiekaną dymką i grzankami.
Zobacz też:
Kawa na lato! Przepisy na miniserniczki, tartę oraz orzeźwiającą frappe
Niedzielny obiad - co podać? Pomysły, które zawsze się sprawdzają
Co na wykwintny obiad? Pomysły i propozycje dań
Autor: Luiza Bebłot