Właściwości ciecierzycy
Zobacz też: Placki ziemniaczane, pudding jaglany i gulasz z kurczaka. Przepisy na dania do 25 złotych >>>
Hummus - krem z cieciorki barwiony burakiem, pietruszką, kurkumą, serwowany z surowymi warzywami.
Tradycyjna receptura
Składniki
- 600 g cieciorki
- 2 pełne łyżki Tahini
- 150 g gorącej wody
- sok z połowy cytryny
- 30 g oleju sezamowego
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Dla nadania kolorów
Liofilizowany burak, liofilizowana natka pietruszki, kurkuma, wędzona papryka
Sposób przygotowania hummusu
Umieszczamy wszystkie składniki w blenderze. Doprawiamy solą i pieprzem. Określoną porcję barwimy wybranym składnikiem.
Zobacz też: Kiszonki w kuchni. Przepisy Piotra Kucharskiego >>>
Pizza na żółtym cieście z kurkumą, hummusem, kolendrą i tuńczykiem
Składniki
- 500 g mąki 260
- 375 g wody
- 7 g kurkumy sproszkowanej
- 3 g drożdży suszonych
- 15 g soli
- 15 g oliwy
- 2 garstki semoliny „na górę”
- 200 g passaty pomidorowej
- hummus
- 250 g tuńczyka
- pęczek świeżej kolendry
Sposób przygotowania
Na początku mieszamy mąkę z kurkumą, dodajemy drożdże, a następnie ¾ wody ciągle mieszając. Kiedy otrzymamy kleiste ciasto dodajemy sól i resztę wody - dalej mieszając. Na koniec dodajemy oliwę i mieszamy aż do jej całkowitego wchłonięcia. Przykrywamy folią i odkładamy na 30 minut.
Ciasto należy złożyć na 4 i włożyć do miski dopasowując do jej brzegów. Tak złożone ciasto przykrywamy ponownie folią i odkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie bierzemy ciasto i gdy osiągnie temperaturę pokojową ponownie składamy na 4 a na końcu rolujemy i zamykamy. Tak przygotowane ciasto odkładamy do miski lekko posmarowanej oliwą by „popracowało” przez 3 godziny. Po tym czasie bierzemy garstkę semoliny i rozprowadzamy ją na stole. Rozciągamy delikatnie ciasto palcami dopasowując do formy.
Nastawiamy piekarnik na 250 stopni, na 10 minut wkładamy do niego ciasto. Kolejnym krokiem będzie nałożenie pomidorów i ponowne umieszczenie prawie już gotowej pizzy w piekarniku na 10 do 12 minut.
Na zakończenie nakładamy hummus, tuńczyka i kolendrę.
Zobacz też: Primavera, czyli włoska wiosna według Cristiny Catese >>>
Zupa ciecierzycowa z makaronem alla romana
- 320 g krótkiego makaronu
- 500 g gotowanej ciecierzycy
- 50 g cebuli
- 50 selera
- Ząbek czosnku
- Szczypta soli
- Świeży czarny pieprz
- Wędzony boczek
- 40 g oliwy z oliwek
- 250 g przecieru pomidorowego
- Gałązka rozmarynu
- 50 g marchwi
- 50 g białego wina
- 8 g koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
- Dokładnie myjemy warzywa
- Siekamy marchew, selera, cebulę i rozmaryn
- Cebulę podsmażamy na odrobinie oleju do "zeszklenia"
- Dodajemy selera i marchewkę - smażymy kilka minut
- Dodajemy czosnek i dokładnie mieszamy
- Dodajemy pokrojony boczek i podsmażamy
- Dodajemy wino oraz sól i pieprz do smaku
- Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy przez 15-20 minut
- Dokładamy koncentrat pomidorowy i delikatnie podlewamy wszystko wodą
- Miksujemy ciecierzycę w blenderze do uzyskania kremowej konsystencji (w międzyczasie gotujemy makaron)
- Makaron (al dente) dorzucamy na patelnię i dokładnie mieszamy, na wolnym ogniu
- Gotowe!
Zobacz też: Dlaczego warto jeść zielone warzywa? Potrafią zdziałać cuda! >>>
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN