Ciecierzyca właściwości i przepisy. "Włoski groch" według Cristiny Catese

Hummus, pizza czy zupa z ciecierzycą? Który przepis Cristiny Catese najbardziej przypadł Ci do gustu? Dlaczego warto jeść ciecierzycę? Jak działa na nasz organizm? Zobaczcie!

Właściwości ciecierzycy

Zobacz też: Placki ziemniaczane, pudding jaglany i gulasz z kurczaka. Przepisy na dania do 25 złotych >>>

Hummus - krem z cieciorki barwiony burakiem, pietruszką, kurkumą, serwowany z surowymi warzywami.

Tradycyjna receptura

Składniki

  • 600 g cieciorki
  • 2 pełne łyżki Tahini
  • 150 g gorącej wody
  • sok z połowy cytryny
  • 30 g oleju sezamowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Dla nadania kolorów

Liofilizowany burak, liofilizowana natka pietruszki, kurkuma, wędzona papryka

Sposób przygotowania hummusu

Umieszczamy wszystkie składniki w blenderze. Doprawiamy solą i pieprzem. Określoną porcję barwimy wybranym składnikiem.

Zobacz też: Kiszonki w kuchni. Przepisy Piotra Kucharskiego >>>

Pizza na żółtym cieście z kurkumą, hummusem, kolendrą i tuńczykiem

Składniki

  • 500 g mąki 260
  • 375 g wody
  • 7 g kurkumy sproszkowanej
  • 3 g drożdży suszonych
  • 15 g soli
  • 15 g oliwy
  • 2 garstki semoliny „na górę”
  • 200 g passaty pomidorowej
  • hummus
  • 250 g tuńczyka
  • pęczek świeżej kolendry

Sposób przygotowania

Na początku mieszamy mąkę z kurkumą, dodajemy drożdże, a następnie ¾ wody ciągle mieszając. Kiedy otrzymamy kleiste ciasto dodajemy sól i resztę wody - dalej mieszając. Na koniec dodajemy oliwę i mieszamy aż do jej całkowitego wchłonięcia. Przykrywamy folią i odkładamy na 30 minut.

Ciasto należy złożyć na 4 i włożyć do miski dopasowując do jej brzegów. Tak złożone ciasto przykrywamy ponownie folią i odkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie bierzemy ciasto i gdy osiągnie temperaturę pokojową ponownie składamy na 4 a na końcu rolujemy i zamykamy. Tak przygotowane ciasto odkładamy do miski lekko posmarowanej oliwą by „popracowało” przez 3 godziny. Po tym czasie bierzemy garstkę semoliny i rozprowadzamy ją na stole. Rozciągamy delikatnie ciasto palcami dopasowując do formy.

Nastawiamy piekarnik na 250 stopni, na 10 minut wkładamy do niego ciasto. Kolejnym krokiem będzie nałożenie pomidorów i ponowne umieszczenie prawie już gotowej pizzy w piekarniku na 10 do 12 minut.

Na zakończenie nakładamy hummus, tuńczyka i kolendrę.

Zobacz też: Primavera, czyli włoska wiosna według Cristiny Catese >>>

Zupa ciecierzycowa z makaronem alla romana

  • 320 g krótkiego makaronu
  • 500 g gotowanej ciecierzycy
  • 50 g cebuli
  • 50 selera
  • Ząbek czosnku
  • Szczypta soli
  • Świeży czarny pieprz
  • Wędzony boczek
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • Gałązka rozmarynu
  • 50 g marchwi
  • 50 g białego wina
  • 8 g koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

  1. Dokładnie myjemy warzywa
  2. Siekamy marchew, selera, cebulę i rozmaryn
  3. Cebulę podsmażamy na odrobinie oleju do "zeszklenia"
  4. Dodajemy selera i marchewkę - smażymy kilka minut
  5. Dodajemy czosnek i dokładnie mieszamy
  6. Dodajemy pokrojony boczek i podsmażamy
  7. Dodajemy wino oraz sól i pieprz do smaku
  8. Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy przez 15-20 minut
  9. Dokładamy koncentrat pomidorowy i delikatnie podlewamy wszystko wodą
  10. Miksujemy ciecierzycę w blenderze do uzyskania kremowej konsystencji (w międzyczasie gotujemy makaron)
  11. Makaron (al dente) dorzucamy na patelnię i dokładnie mieszamy, na wolnym ogniu
  12. Gotowe!

Zobacz też: Dlaczego warto jeść zielone warzywa? Potrafią zdziałać cuda! >>>

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości