Bataty faszerowane serem pleśniowym w sam raz na pyszny obiad

Bataty
Guido Mieth/Getty images
Źródło: Digital Vision
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował różne dania z serem pleśniowym. Sprawdź jego przepis na bataty faszerowane z słodkim sosem z winogron i ciesz się pysznym obiadem.

Bataty faszerowane serem pleśniowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4-5 batatow
    • 180 g sera pleśniowego
      • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon
        • 600 g winogron mołdawskich lub polskich
          • miód
            • 1 opakowanie jarmużu

              Sposób przygotowania faszerowanych batatów

              1. Ziemniaki gotujemy w łupinie na miękko.
                1. Przecinamy na pół i wydrążamy środki.
                  1. Wydrążoną część ziemniaka łączymy z serem przyprawami.
                    1. Ziemniaki oprószamy serem pozostałym i zapiekamy ok. 15 minut w 160 stopniach.
                      1. Na maśle przesmażamy winogrona i wykładamy na zapieczone ziemniaki.
                        1. Polewamy miodem i posypujemy raz jeszcze serem, jak tylko nam został.

                          Zobacz także:

                          Źródło: Andrzej Polan

                          Źródło zdjęcia głównego: Digital Vision

                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości