Życie podróżnika i zainteresowanie przyprawami
Jędrzej Majka jest z wykształcenia teologiem i dziennikarzem, który jeździ po świecie, fotografuje, pisze o tym, co widział i przeżył w trakcie swoich podróży. W Dzień Dobry TVN opowiedział nam o wizytach w 70 krajach, w których poznał smak i zapach wielu przypraw.
Obecność na różnych bazarach na świecie spowodowała, że zaczęło mnie to bardzo interesować, bo wszyscy sprzedawcy mówili, że mam kupić przyprawę, która pochodzi z ich kraju, bo jest najlepsza
– powiedział.
Wiedzą tą podróżnik podzielił się także w książce „Podróże za smakiem, czyli jak przyprawy zmieniają świat”. Jeśli ciekawi was, jaki jest najdroższy pieprz, skąd wziął się szafran, cynamon, wanilia czy gałka muszkatołowa, zapraszamy do lektury.
Historia pieprzu
Pieprz nazywany jest czarnym złotem. Był on jedną z ulubionych przypraw Nerona, który spożywał go w połączeniu z miodem rozsmarowanym na kawałku chleba. W 1460 roku na rynek trafił tani zamiennik pieprzu - aframon madagaskarski, owoc tropikalnej rośliny rosnącej na wybrzeżu zachodniej Afryki. Ze względu na niską cenę, Portugalczycy szybko wprowadzili ją do kuchni, jako substytut pieprzu.
Do najlepszych pieprzy na świecie zaliczany jest ten z Kambodży.
Tam tradycja uprawy pieprzu pochodzi z XIII wieku. Każdy szanujący się szef kuchni we Francji używał tylko pierzu Kampot. Krzem w ziemi powodował, że jakość tego pieprzu była dobra
- powiedział podróżnik.
Nasz gość miała też okazję spróbować pieprzu indonezyjskiego, który go jednak rozczarował. Podróżnik uważał, że przyprawa jest zbyt ostra i ma dość specyficzny smak. Jakież więc było jego zdziwienie, kiedy okazało się, że pieprz, który zakupił od indonezyjskiego kupca, jest jednym z najlepszych na świecie, a w Europie był popularny do XVI wieku.
Szafran – najdroższa i najczęściej podrabiana przyprawa świata
Szafran to wieloletnia roślina cebulkowa z rodziny krokusów. Wiosną z podziemnej bulwy wyrastają liście, a fioletowe kwiaty pojawiają się dopiero jesienią. Z jednego kwiatu zbiera się jedynie trzy cieniutkie niteczki, w kolorze czerwono-pomarańczowym, które następnie suszy się na sitach. Gotowe do spożycia są dopiero miesiąc po wysuszeniu. By uzyskać kilogram nitek szafranu, potrzeba ponad 150 tysięcy kwiatów! Nic dziwnego, że przyprawa ta uznawana jest za najdroższą przyprawę świata. Najlepszy, a zarazem najdroższy szafran zakupić można w Hiszpanii. Kosztuje on 10 000 euro za kilogram.
Przyprawa ta jest najczęściej podrabiana. Irański szafran można kupić za 2 000 euro. Dlatego nie powinniśmy kupować mielonych przypraw, tylko całe. Mielmy, bawmy się, gotujmy, nie ma nic lepszego niż zapach świeżo zmylonych przypraw
- powiedział znawca przypraw.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Zobacz też:
- Polskie "superfoods". Przepisy na pesto z jarmużu, chłodnik jagodowy, placek z maślanką i borówkami
- Jesteśmy tym, co jemy. Przepisy na dania, które dostarczą nam energii
- Dania, które leczą i rozgrzewają
Autor: Nastazja Bloch