Jak przyprawiać kurczaka? Jakich przypraw użyć do piersi z kurczaka lub udek, a jakie zioła są najlepsze do pieczenia kurczaka, smażenia go czy lub podczas popularnego w sezonie letnim grillowania? Jak przygotować kurczaka, by wydobyć z niego to, co najlepsze i zachwycić gości smakiem?

  • Przyprawy do kurczaka – jakie możliwości są do wyboru w kuchni?
  • Jak przyprawić kurczaka? Pierś z kurczaka dla niezaawansowanych
  • Czym przyprawić kurczaka? Samodzielnie, bez mieszanek
  • Przyprawy do kurczaka – do pieczenia, na grilla i na patelnię


Zobacz też: Gołąbki tradycyjne i gołąbki dla leniwych. Przepis na pyszny obiad

Przyprawy do kurczaka – jakie możliwości są do wyboru w kuchni?

Każdy, kto stawia sobie pytanie, jak przyprawić kurczaka, ma do wyboru dwie podstawowe drogi: wykorzystać gotowe przyprawy ze sklepu lub samodzielnie skomponować własną przyprawę do kurczaka – taką, która ma większe szanse trafić w kulinarny gust czy chwilowe potrzeby jedzącego przyrządzoną potrawę. W sprzedaży dostępne są gotowe mieszanki, których można użyć do pieczenia kurczaka w piekarniku, podgrzewania go na grillu, czy smażenia na patelni. Zaletą zakupu gotowych przypraw jest oszczędność czasu i pieniędzy. Wiele osób odrzuca jednak gotowe przyprawy do kurczaka z powodu ich składu, szczególnie glutaminianu sodu lub substancji konserwujących.

Jak przyprawić kurczaka? Pierś z kurczaka dla niezaawansowanych

Pierś z kurczaka jest bardzo łatwa w obróbce i szybka w przygotowaniu. Dotyczy to zarówno smażenia czy pieczenia, jak i przyrządzania mięsa na grillu. Dlatego z zastosowaniem przypraw do kurczaka warto za każdym razem eksperymentować, zmieniając ich dobór, a także ilość. Do najpopularniejszych składników stosowanych do wzbogacenia smaku kurczaka zaliczyć można oczywiście sól, pieprz, słodką oraz ostrą paprykę. 

Zobacz też: Przepis na francuskie bułeczki drożdżowe z czekoladą, czyli pain au chocola

Najczęściej wykorzystywaną w tym celu mieszanką wydaje się tzw. curry. Jest to gotowa przyprawa, w skład której najczęściej wchodzą kurkuma, kardamon, pieprz mielony, imbir, cynamon, lubczyk itd. Wiele osób używa tej mieszanki jako podstawy do przygotowania szybkich potraw z kurczaka. Pokrojoną np. w paski pierś z kurczaka wystarczy natrzeć curry i odpowiednią ilością soli czy pieprzu. Przed obróbką termiczną warto pozostawić tak przygotowane mięso na jakiś czas „w spokoju”, tak by „przeszło” aromatami i smakiem przypraw. Następnie zostaje już tylko podsmażenie lub włożenie potrawy do piekarnika. 

Powszechnie stosowane są też sprzedawane w małych torebkach gotowe przyprawy do kurczaka. Ich skład? Imbir, pieprz, papryka, czosnek, kminek, ziele angielskie, kolendra itd. – wszystko uzależnione jest od fantazji producenta.

Zobacz film: Przepis na rodzinny obiad z kurczakiem, źródło: Dzień Dobry TVN

Czym przyprawić kurczaka? Samodzielnie, bez mieszanek

Jak wiadomo, nieprzyprawione mięso kurczaka jest bardzo neutralne w smaku (żeby nie powiedzieć „nijakie”). Ta jego cecha, w połączeniu z ceną i dobrą dostępnością, nawet początkującym kucharzom amatorom daje możliwość swobodnego ćwiczenia, testowania i ulepszania własnych przepisów. 

Czym więc przyprawić kurczaka? Amatorzy wyraźniejszych, ostrych smaków mogą eksperymentować z ilością dodawanych przypraw takich, jak pieprz czy chilli. Są też osoby, które w przyprawianiu drobiu kierują się zasadą „im więcej, tym lepiej” – czyli dodają wszystkie przyprawy, jakie w danej chwili mają w kuchennej szafce czy szufladzie. Poza solą może to być np. pieprz cytrynowy, oregano, bazylia, czosnek, koperek czy szałwia. Wszelkie przyprawy i zioła doskonale sprawdzają się też w marynacie do kurczaka. Tu również inwencja jest nieograniczona, a internet pęka od propozycji kompozycji.

Więcej: Ma niewiele kalorii i jest pyszna! Przepis na domową lemoniadę

Przyprawy do kurczaka – do pieczenia, na grilla i na patelnię

Niezależnie od tego, jakiego rodzaju obróbkę kurczaka uwzględnia się w swoich kulinarnych planach, wachlarz możliwości wykorzystania przypraw jest wręcz nieograniczony. Kurczaka do pieczenia przyprawić można, wykorzystując do tego marynatę. Przy doborze składników pomocny może być Internet czy rady znajomych, warto też polegać na własnym smaku i intuicji. Zarówno w przypadku marynaty, jak i przypraw wcieranych bezpośrednio w mięso, dobrze jest pozostawić drób na kilkanaście godzin w lodówce, by w tym czasie mięso „przyjęło” smak i aromaty. Po takim okresie smak powinien być wyczuwalny nawet w głębiej położonych partiach mięsa, nie tylko w przypieczonej czy podsmażonej wierzchniej części. 

Przyprawianie kurczaka na grilla to dla niektórych temat rzeka. Preferencje są różne i ujawniają się już na etapie wyboru części kurczaka. Jedni wolą udka, inni piersi, a jeszcze inni skrzydełka. Różnice występują też w samym przygotowaniu mięsa do grillowania. Jedni owijają je w folię, innym wystarcza sama marynata lub możliwie staranne wtarcie przypraw. Mięso z kurczaka na patelnię można pociąć na drobne kawałki i podczas smażenia dodać 1–2 łyżki miodu. W połączeniu z curry i np. gotowymi przyprawami w torebkach można uzyskać całkiem nietypowe zestawienie, które, dzięki większej słodkości, ma też szansę stać się jedną z ulubionych potraw najmłodszych domowników.


Zobacz też: Przepis na zdrowy chlebek bananowy. Idealny dla osób na diecie!

Co sądzisz o tym artykule?
71
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0