Rumianek w ciąży – jakie dawki są bezpieczne dla matki i dziecka?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Ziołowy relaks
Ziołowy relaks
Jak zadbać o siebie naturalnie
Jak zadbać o siebie naturalnie
Naturalne sposoby na mocne włosy i paznokcie
Naturalne sposoby na mocne włosy i paznokcie
Lecznicze zioła prosto z Kaszub
Lecznicze zioła prosto z Kaszub
W tej chacie aż pachnie zdrowiem
W tej chacie aż pachnie zdrowiem
Właściwości lecznicze rumianku są znane i wykorzystywane od stuleci. Cieszy się on dużą popularnością, zarówno jako prozdrowotny napój, jak i składnik kosmetyków. Czy rumianek w ciąży jest lekiem bezpiecznym, który nie zagraża zdrowiu matki i dziecka?

Paracelsus twierdził, że „wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną”. Nie do końca zgadzamy się z tym powiedzeniem, jednak jest to szczera prawda w przypadku rumianku w ciąży. Nie jest on substancją zakazaną, ale należy zachować ostrożność w kwestii ilości spożywanego naparu.

Czy można pić rumianek w ciąży?

Rumianek uważany jest przez specjalistów za zioło bezpieczne i łagodne. Można stosować je w ciąży. Trzeba jednak pamiętać, że należy dawkować je ostrożnie, ponieważ spożywane w nadmiarze może wywołać przykre konsekwencje. Zaleca się spożywanie filiżanki naparu w razie potrzeby, a nie jako środek profilaktyczny przeciwko różnorakim dolegliwościom. Nie powinien on być zbyt mocny – za bezpieczną dawkę uważa się 1–2 łyżeczki suszu na szklankę wody. Co ważne, przed spożyciem ziół konieczna jest konsultacja z lekarzem prowadzącym. W przypadku zaobserwowania jakichkolwiek negatywnych reakcji po wypiciu rumianku w ciąży również należy skontaktować się ze specjalistą.

Rumianek lekiem na ciążowe dolegliwości

Rumianek w ciąży uważany jest za złoty środek na bolączki przyszłych matek, ponieważ zawiera szereg właściwości pozwalających na znormalizowanie pracy narządów wewnętrznych. Bardzo dobrze działa jako środek pozwalający na załagodzenie mdłości, które najczęściej doskwierają przyszłym mamom na początku ciąży. Łagodzi i redukuje zgagę oraz niestrawność. Picie rumianku pozwala także na załagodzenie często doskwierającego ciężarnym zapalenia pęcherza moczowego, ponieważ napar ma właściwości antybakteryjne i łagodzące stany zapalne. Działa uspokajająco na skurcze macicy oraz pozwala załagodzić bóle, np. głowy. Jest świetnym lekiem kojącym skołatane nerwy. Dzięki wysokiej zawartości witamin i minerałów pozwala on na wzmocnienie przyszłej matki. Rumianek w ciąży warto stosować także w formie dodatku do maści i kremów, które pozwalają zmniejszyć bolesność sutków i kończyn. Można go wykorzystywać do nasiadówek – pomagają one na zapalenie pęcherza moczowego, spazmy macicy i infekcje dróg płciowych.

Rumianek a ciąża – inne stosowania

Rumianek w ciąży może mieć zastosowanie nie tylko lecznicze, lecz także pielęgnacyjne. Świetnie sprawdzi się jako pomoc w pozbywaniu się trądziku. Dermatolodzy wystrzegają się przepisywania swoim ciężarnym pacjentkom silnych leków przeciwtrądzikowych ze względu na ryzyko uszkodzenia płodu. Ten naturalny środek sprawdzi się bardzo dobrze jako ich zamiennik z uwagi na swoje działanie łagodzące stany zapalne oraz antybakteryjne. Ponadto przemywanie twarzy rumiankiem lub stosowanie kosmetyków z jego dodatkiem sprawia, że cera będzie nawilżona i zadbana. Warto zastosować płukanki z rumianku na włosy, by nadać im blask. Pozwolą one także na zmniejszenie podrażnień skóry głowy oraz łupieżu. Rumianek w ciąży dobrze sprawdzi się jako zmiennik płynu do płukania ust. Można także dodać go do relaksującej kąpieli.

Inne bezpieczne zioła dla kobiet w ciąży

Nie tylko rumianek w ciąży może być stosowany bez ryzyka zagrożenia zdrowia i życia płodu. Przyszłe matki mogą także bez obaw spożywać imbir zapobiegający nudnościom i pozwalający leczyć przeziębienie. Ciężarne mogą sięgać również po melisę, która uspokaja i ułatwia zasypianie oraz mniszek lekarski pozwalający na zapobieganie obrzękom, które bardzo często pojawiają się u ciężarnych jako efekt zatrzymywania wody w organizmie na skutek zawirowań hormonalnych. Nagietek uważany jest za zioło, które wpływa pozytywnie na utrzymanie ciąży oraz zapobiega poronieniom. Ponadto kobiety w ciąży w razie potrzeby bez obaw mogą spożywać zioła takie jak: anyż, kminek, koper włoski, mięta pieprzowa, liście poziomki, pokrzywa.

Jakich ziół nie można pić w ciąży?

Przyszłe matki powinny wiedzieć, że nie wszystkie zioła uważane są za bezpieczne i zdrowe w ciąży. Spodziewając się dziecka, należy kategorycznie unikać:

  • aloesu,
    • chmielu,
      • cząbru,
        • rozmarynu,
          • szałwii,
            • tymianku
              •  żeń-szenia.

                Zioła te zawierają substancje, które mogą działać poronnie poprzez stymulowanie wydzielenia hormonów oraz pobudzanie macicy do przedwczesnych skurczów. Dodatkowo wykazują one działanie upośledzające rozwój płodu i zwiększą ryzyko wystąpienia u niego wad wrodzonych. Cząber wykazuje działanie silnie odwadniające, a ponadto wywołuje przekrwienie narządów rodnych.

                Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                Zobacz także:

                Autor: Adrian Adamczyk

                Źródło zdjęcia głównego: Viktoriya Dikareva/Getty Images

                podziel się:

                Pozostałe wiadomości