Toskania
Toskania, tudzież z włoska Toscana, to wyjątkowej urody kraina historyczna i region administracyjny położony w środkowych Włoszech, na terenie Apenin Północnych oraz nad morzami Liguryjskim i Tyrreńskim. Zdecydowana większość obszaru jest wyżynna i górska, poprzecinana licznymi rzekami. Charakterystyczne dla Toskanii są pasma zielonych wzgórz, pośród które powciskały się niewielkie miasteczka z niezwykłą architekturą i winnice. Stolicą tego regionu jest słynąca ze swej zabytkowej zabudowy Florencja.
Toskania to nie tylko jeden z najważniejszych regionów turystycznych Włoch, ale również całego świata. Tutejsza kuchnia i wina, których produkcja i sprzedaż stanowią istotną część gospodarki, cieszą się ogromną popularnością. To właśnie stąd pochodzi również wysokiej jakości woda mineralna Acqua Panna. Jej źródła biją na terenie rezerwatu w toskańskich Apeninach, położonego w odległości około 25 km od Florencji.
Toskania ma bardzo rozwiniętą agroturystykę, z jedną z najbogatszych baz noclegowych świata. Nie brakuje tu również świetnie zachowanych zabytków i światowej sławy muzeów, które przyciągają turystów z całego świata. Co ważne, łagodny klimat znacząco wydłuża sezon turystyczny i trwa on tutaj od Wielkanocy aż do października.
Kalabria
Kalabria (wł. Calabria) to region administracyjny w południowych Włoszech, położony na „nosku buta”, jakiego przypomina swym kształtem ten kraj. To jeden z najmniej „zadeptanych” regionów Włoch, ponieważ inne wyprzedzają go popularnością. Osoby, które nie lubią zwiedzania w tłumach, będą więc zadowolone, zwłaszcza po sezonie. Nie oznacza to jednak, że Kalabria nie ma zbyt wiele do zaoferowania. To, podobnie jak niemal całe Włochy, region urokliwych, piękne położonych, zawieszonych na skałach miasteczek, malowniczych krajobrazów, a w dodatku pięknych plaż i przepysznego, regionalnego jedzenia. Stolicą regionu jest miasto Catanzaro, które może być świetną bazą wypadową. Poza pięknymi plażami i miasteczkami, są tam aż trzy górskie parki narodowe: Sila, Pollino oraz Aspromonte.
Kuchnia Kalabrii ma opinię dość pikantnej, a to za sprawą peperoncino, czyli ostrej papryczki. Jest ona bardzo obecna w kalabryjskich, regionalnych potrawach i wiele osób decyduje się jej spróbować, nawet jeśli nie przepada za ostrym jedzeniem. W tej sytuacji uczucie ostrości złagodzić może szklanka dobrej wody – bo nawet na ten element posiłku wielu Włochów zwraca szczególną uwagę i często podaje gościom delikatną w smaku wodę Acqua Panna lub bardziej wyrazistą S.Pellegrino. Ta druga ma nawet kilka smakowych wariantów, do produkcji których wybierane są najlepsze owoce cytrusowe z Kalabrii, a także Sycylii (o której więcej poniżej). Owoce te – bez żadnych sztucznych dodatków czy konserwantów – wykorzystywane są w całości – nie tylko ich miąższ i sok odgrywają dużą rolę w procesie produkcji, ale również olejki eteryczne ze skórek. Nad jakością czuwają plantatorzy, którzy prowadzą uprawy od dziesiątek lat.
Kuchnia Kalabrii ma oczywiście do zaoferowania znacznie więcej, niż tylko pikantne smaki. Jest bogata również w pyszne, lokalne ryby i owoce morza, bakłażany czy słynną czerwoną cebulę z Tropei. Popularny jest tutaj również makaron fileja oraz czekoladowo-orzechowe lodowe trufle, czyli Tartufo di Pizzo.
Sycylia
Sycylia to nie tylko słynny, włoski region, ale również największa wyspa na Morzu Śródziemnym, oddzielona od Włoch wąską Cieśniną Mesyńską. Razem z Wyspami Liparyjskimi, Pelagijskimi, Egadami i Pantellerią tworzy od 1946 roku specjalny region autonomiczny (o pow. 25,7 tys. km² i 5,1 mln ludności) ze stolicą w Palermo. Na wyspie znajduje się największy w Europie aktywny wulkan – Etna, o wysokości 3323 m n.p.m.
Wyspa, oprócz pięknych krajobrazów, burzliwej historii i pysznej kuchni, słynie również z wyrobów ceramicznych, które można kupić nawet w najmniejszym miasteczku, a nawet w niektórych wioskach. Najbardziej popularne wyroby to różne ozdobne figurki, dzbanuszki, talerze oraz donice. Wszystkie najczęściej pomalowane są ręcznie w typowo sycylijskie kolory: czerwony, niebieskie, żółty i zielony.
Wracając jeszcze do kuchni, w tradycyjnej sycylijskiej mieszają się wpływy greckie, arabskie, hiszpańskie i włoskie z nutami mięsnych akcentów pochodzących aż od Wikingów. Warto spróbować dań z lokalnymi owocami morza, np. tunnine ca 'cipuddata, scoppularicchi czy smażonych ryżowych kulek z nadzieniem, czyli arancini. Sycylijczycy szczycą się również własnym, lokalnym daniem z makaronem, czyli pastą con le sarde a mare, którego nazwa sugeruje, że znajdują się w nim owoce morza, ale jak sami żartują – zostały one w morzu właśnie.
Nadal nie masz pomysłu na wakacje? Gorąco polecamy słoneczną i pyszną Italię, nie tylko Toskanię, Kalabrię czy Sycylię.
Zobacz także:
- Kuchnia włoska i jej charakterystyka – ponadczasowe dania włoskie, których warto spróbować
- Dania kuchni włoskiej na lato. Poznaj sprawdzone przepisy Cristiny Catese
- Kuchnia włoska dla wegan. Alicja Rokicka zdradza, jak przygotować pantescę, caponatę i foccacię
Źródło zdjęcia głównego: EyeEm