Polacy wyhodowali mięso na liściach szpinaku

Stanisław Łoboziak to polski biolog molekularny z Centrum Nauki Kopernik. Przeprowadził eksperyment, podczas którego, na celulozowym szkielecie liścia szpinaku wyhodował mięso kurczaka.
  • Skąd pochodzą komórki, które rozmnaża się na liściach szpinaku?
    • Ile czasu trwa taka hodowla?
      • Mięso uzyskamy bez zabijania zwierząt?
        • Czy poczujemy różnicę smaku?
          • Kiedy takie mięso może wejść na rynek?

            Skąd pochodzą komórki, które rozmnaża się na liściach szpinaku?

            Zobacz też: Tomasz Paterek - polski laureat Antynobla. "Jestem zaszczycony i zachwycony tą nagrodą" >>>

            Stanisław Łoboziak:

            Można je pobrać od żywego osobnika, pobiera się bardzo mało materiału, a starcza to na wyhodowanie kilkuset kilogramów tych komórek.

            Zobacz też: Jaka jest historia piwa w Polsce i na świecie? >>>

            Ile czasu trwa taka hodowla?

            Taki proces trwa to od trzech do dwunastu tygodni. W momencie kiedy te komórki wypełnią całą strukturę liścia, wzrost się zatrzymuje.

            Mięso uzyskamy bez zabijania zwierząt?

            Myślę, że jak najbardziej jest taka szansa, ponieważ w technologiach medycznych jest to obecne, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przenieść to do przemysłu spożywczego.

            Zobacz też: Polski patent na zdrową wieprzowinę >>>

            Czy poczujemy różnicę smaku?

            Jest to zupełnie nowy smak. Nigdy wcześniej czegoś takiego nie jadłem. Konsystencją przypomina trochę wodorosty, jest lekko słonawe i nie ma smaku kurczaka. My nie skupialiśmy się nad kwestiami smakowymi, można to jeszcze dopracować. Chodzi o to, że wrzucaliśmy tam tylko komórki mięśniowe, a mięso to również komórki tłuszczowe i inne rodzaje tkanek - to wszystko nadaje smak temu mięsu.

            Kiedy takie mięso może wejść na rynek?

            Start-upy mówią, że w 2021 to mięso może wejść na rynek, czyli pierwsze produkty będą już dostępne w restauracjach. Inni eksperci twierdzą, że brakuje infrastruktury, która pozwoli wyhodować tak duże ilości tego mięsa.

            Autor: Anna Kobyłka

            podziel się:

            Pozostałe wiadomości

            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
            Materiał promocyjny

            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana