Skłonność do alkoholu mamy w genach? "Sięgają około 30 milionów lat wstecz"

Szypansy
Dzikie szympansy codziennie są pod wpływem alkoholu
Źródło: Fiona Rogers/Getty Images
Przyrodnicy od dawna wiedzą, że część zwierząt odurza się sfermentowanymi owocami lub halucynogennymi roślinami. Jednak jak donoszą badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley, te małpy są codziennie na lekkim rauszu. 
Kluczowe fakty:
  • Dzikie szympansy codziennie są pod wpływem alkoholu za sprawą owoców.
  • Ilość alkoholu odpowiada standardowej butelce piwa typu lager.
  • Badania potwierdzają teorię "pijanej małpy".

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Szympansy pod wpływem alkoholu

Badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley zwrócili uwagę, że dzikie szympansy codziennie są na lekkim rauszu. Zespół naukowców przeanalizował ilość etanolu, czyli alkoholu etylowego, w owocach spożywanych przez dzikie szympansy żyjące na terenie Wybrzeża Kości Słoniowej oraz Ugandy. Ustalono, że zwierzęta te codziennie zjadają przeciętnie około 4,5 kilograma owoców, zawierających w sumie blisko 14 gramów alkoholu. Taka ilość odpowiada mniej więcej zawartości alkoholu w standardowej butelce piwa typu lager o pojemności 330 ml.

- Szympansy zjadają dziennie tyle dojrzałych owoców, ile wynosi 5-10 procent masy ich ciała. Owoce te często ulegają naturalnej fermentacji, więc zwierzęta te dostarczają sobie w nich alkoholu - powiedział Robert Dudley, naukowiec z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley.

Badacze zaznaczają jednak, że szympansy nie wykazują wyraźnych objawów upojenia. Ponieważ spożywają owoce stopniowo w ciągu dnia, można uznać, że utrzymują jedynie lekki stan odurzenia.

Doktor Kimberley Hockings z Uniwersytetu w Exeter, zajmująca się badaniami nad naczelnymi i nieuczestnicząca w omawianym projekcie, zaznaczyła, że szympansy objęte obserwacjami nie przyjmowały takiej ilości alkoholu, która mogłaby doprowadzić je do upicia się.  

- Gdyby tak było, to z pewnością nie poprawiłoby to ich szans na przeżycie - mówiła.

Skłonności do alkoholu mamy w genach?

Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley potwierdzają trafność tzw. hipotezy "pijanej małpy". Zgodnie z tą koncepcją skłonność człowieka do spożywania alkoholu ma swoje źródło u naszych przodkach z rzędu naczelnych. 

- Zamiłowanie ludzi do alkoholu prawdopodobnie wywodzi się z diety naszych wspólnych z szympansami przodków - powiedział Aleksey Maro z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley, jeden z autorów badania, którego wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie "Science Advances".

Hipoteza "pijanej małpy"

Hipotezę tę jako pierwszy wysunął profesor Robert Dudley z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley, będący współautorem badania. Początkowo środowisko naukowe podchodziło do niej z rezerwą, jednak z czasem koncepcja Dudleya zdobyła coraz większe uznanie. Coraz liczniejsi prymatolodzy dokumentowali przypadki małp spożywających przefermentowane owoce. Na początku bieżącego roku podobne zachowanie zaobserwowano u szympansów zamieszkujących Gwineę Bissau.

- Wynika z tego, że nasze relacje z alkoholem sięgają około 30 milionów lat wstecz - powiedziała w rozmowie z BBC News profesor Catherine Hobaiter z Uniwersytetu w St Andrews, która nie brała udziału w badaniach.

Więcej przeczytasz na TVN Meteo.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości