Nasturcja – właściwości i ciekawostki

Kwiat nasturcji
Sabine Schmuck / EyeEm / Getty Images
Źródło: EyeEm
Nasturcja to piękna roślina, która doskonale sprawdzi się jako ozdoba balkonu, ma jednak także inne interesujące zalety i właściwości. Dowiedz się jakie.

Nasturcja większa bywa także nazywana nasturcją pnącą . Jest to najlepiej znany w Polsce gatunek, który należy do rodziny nasturcjowatych. Posiada duże kwiaty, które w kształcie mogą przypominać talerze. Ich cechą charakterystyczną jest to, że na żółtych płatkach dość często pojawiają się małe pomarańczowe lub czerwone plamki. Nasturcja pnąca kwitnie od czerwca aż do później jesieni, co czyni ją doskonałym kwiatem reprezentacyjnym. Swą nazwę zawdzięcza temu, że jej skrętoległe liście lubią okręcać się np. wokół prętów na balkonie.

Nasturcja większa zwykle wytwarza jeden pęd, który jednak może osiągnąć dość pokaźne rozmiary – nawet do 3 metrów długości ( nasturcja wysoka ). Niektóre odmiany jednak są dużo mniejsze i ich maksymalna wynosi ok. 30 centymetrów ( nasturcja niska ). Nasturcja pnąca nie jest rośliną mrozoodporną, dlatego w Polsce uprawia się ją w cyklu jednorocznym.

Nasturcja kanaryjska

Popularna w uprawie jest także nasturcja kanaryjska , choć w wyglądzie nie przypomina swojej krewnej – nasturcji pnącej. To, że należy do rodziny nasturcjowatych można poznać po kwiatach. Jest ona odmianą pnącą, która w szybkim tempie potrafi wypełnić balkonowe balustrady. Odmiana ta, w porównaniu do swej poprzedniczki, ma większe wymagania pod względem miejsca i sposobu uprawy.

Nasturcja – uprawa

Uprawa nasturcji nie należy do najtrudniejszych . Ta wyjątkowa roślina może rosnąć niemal wszędzie. W ogrodzie najlepiej będzie rozwijała się, jeśli posadzisz ją w dobrze nasłonecznionym stanowisku. Z kolei na balkonie powinna dobrze rosnąć zarówno w bardziej jak i mniej nasłonecznionych miejscach.

Należy wiedzieć, że nasiona nasturcji nie są mrozodoporne. Najlepiej więc będzie zasiać je w gruncie lub w doniczce w okolicach maja. Będzie należało wykazać się cierpliwością – upragnione kwiaty pojawią się dopiero na przełomie lipca i sierpnia.

Warto także pamiętać, że nasturcja, podobnie zresztą jak wiele innych roślin, nie lubi nachalnego towarzystwa. Gdy będziesz ją wysiewać, pozostaw co najmniej 20 centymetrów pomiędzy okazami, a gdy wysiewasz okazy pnące się, przerwy powinny być jeszcze większe.

Nasturcja jest jedną z najmniej wymagających roślin pod względem gleby i podłoża. Wystarczy, że wykorzystasz zwykłą ziemię ogrodową. Pamiętaj jednak, że nasturcja wcale nie lubi zbyt żyznych gleb, które posiadają wysoki poziom próchnicy. Zbyt duża ilość składników odżywczych będzie powodowała u niej nadmierny wzrost, który będzie skutkował gorszym obrodzeniem w kwiaty. Nasturcja musi posiadać przepuszczalne podłoże. Jeśli sadzisz ją w doniczce, pamiętaj o warstwie keramzytu. Gdy wybierzesz odmianę, której pędy się wiją, pamiętaj także przygotowaniu podpory i kratki, po których będzie się mogła swobodnie piąć w górę. Pędów nie musisz przywiązywać do stworzonej instalacji – nasturcja doskonale poradzi sobie z tym zadaniem samodzielnie.

Nasturcja – właściwości

Warto wiedzieć, że nasturcja posiada właściwości lecznicze . Wykorzystuje się ją zarówno w medycynie, jak i ziołolecznictwie. Co ciekawe, właściwości zdrowotne posiadają zarówno nasiona nasturcji, jak i jej liście, kwiaty i owoce. Zwykle sporządza się nich różnego rodzaju ekstrakty, które poprawiają trawienie i działają moczopędnie, wzmagają wydzielanie potu, a także zwalczają gorączkę. Nasturcja ma również silne działanie przeciwpasożytnicze. Na przeziębienie i grypę dobrze jest wypić herbatę z nasturcji, która rozgrzeje Cię i pomoże twojemu organizmowi zwalczyć chorobę.

Nasturcja jadalna

Z arówno nasturcja pnąca, jak i jej zmodyfikowana niska wersja, są jadalne , często wykorzystuje się je na przykład jako składniki sałatki lub przystawki do mięs. Zarówno młode liście, jak i kwiaty nasturcji mają delikatny, a zarazem interesujący smak. Kwiaty spożywa się zarówno bez przygotowania, na surowo, jak i zapieczone.

Nasturcja – kapary z Polski

Owoce nasturcji można wykorzystać w dość nietypowy sposób, jako przekąskę, która łudząco przypomina kapary. Poniżej znajdziesz instrukcję, jak przygotować te “polskie kapary”.

Zacznij od wrzucenia owoców nasturcji do posolonego wrzątku i gotuj je przez około 5 minut. Przygotuj zalewę. Wykorzystaj do tego pół szklanki octu, dwie szklanki wody, pół szklanki cukru oraz dwie łyżeczki soli. Do zalewy dobrze jest także dodać przyprawy, możesz użyć na przykład pieprzu, ziela angielskiego, goździków. Zalewę gotuj tak długo, aż cukier się rozpuści. Owoce nasturcji możesz teraz wsadzić do słoików i zalać przygotowaną zalewą. Słoiki należy następnie gotować przez kwadrans. Ten nietypowy i oryginalny przepis z pewnością nie tylko posmakuje twoim znajomym, ale także ich zaskoczy.

Zobacz film: Dywany kwiatów.

Zobacz film: Dywany kwiatów. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości