Zupa kukurydziana z kalafiorem i szczypiorkiem
Składniki:
2 kolby kukurydzy obrane z z ziarenek
5 różyczek kalafiora
1 por - tylko biała część pokrojonych na plasterki
5 suszonych pomidorów w oleju pociętych na cienkie paski
pęczek szczypiorku + cebulki drobno posiekane
1 litr bulionu warzywnego
1 szklanka słodkiej śmietanki 30%
2 liście laurowe
1 ziele angielskie
szczypta wędzonej papryki
szczypta gałki muszkatałowej
szczypta soli
szczypta pieprzu
2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Rozgrzej oliwę w garnku i podsmaż wszystkie warzywa z wyjątkiem zielonej części szczypiorku przez około 10 min. ciągle mieszając. Następnie dodaj wywar oraz wszystkie przyprawy i duś pod przykryciem aż kalafior będzie miękki - około 12 min. Pod koniec gotowania dodaj słodką śmietankę i doprowadź i zagotuj. Przed podaniem posyp szczypiorkiem.
Krem pietruszkowo-gruszkowy
Składniki:
500 g korzenia pietruszki obranej i pokrojonej w drobną kostkę
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1 gruszka obrana i pokrojona w ćwiartki
szczypta cynamonu
1 litr wywaru z warzyw
250 ml mleka - można zastąpić mlekiem roślinnym
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
szczypta pieprzu
50 g startego parmezanu
garść posiekanej zielonej pietruszki
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej masło z oliwą i obsmaż pietruszkę przez kilka minut. Dodaj gruszkę (bez gniazd nasiennych) oraz cynamon i podsmażaj jeszcze kolejne 5 min. ciągle mieszając. Dodaj sól oraz pieprz i zalej wywarem z warzyw. Gotuj przez około 10 min., a następnie wlej mleko i doprowadź do wrzenia. Następnie zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw sokiem z cytryny. Przed podaniem posyp parmezanem i zieloną pietruszką.
Krem z dyni z pomidorami i zapiekanym jajkiem
Składniki:
pół dyni - około 700 g ze skórą
3 łyżki oliwy z oliwek
2 pomidory obrane ze skóry i pokrojone na ćwiartki
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1 łyżka pesto czerwonego
4 jajka
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 litr wywaru z warzyw
imbir wielkości kciuka drobno posiekany
szczypta kurkumy
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Dynię pokrój na łódeczki i zapiecz w piekarniku skórą do dołu w temperaturze 180 st. C przez godzinę posypaną przyprawami i łyżką oliwy. Po upieczeniu ściągnij skórę i wrzuć do garnka oraz zalej wywarem. Dodaj imbir, pomidory,pesto czerwone, przecier oraz sól i pieprz. Gotuj około 7 min. Następnie zmiksuj zupę na krem, wrzuć do małego naczynia żaroodpornego (na 1 osobę) i wbij na górę jajko. Zapiekaj około 10 min. tak, by jajko się ścięło na górze.
Zupa z soczewicą i warzywami jesieni
Składniki:
1 mała, żółta cukinia pokrojona w plasterki
1 cebula czerwona pokrojona w drobną kostkę
1 ząbek czosnku drobno posiekany
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 żółta papryka pokrojona w kostkę
150 g czerwonej soczewicy wypłukanej na sitku
100 g poszatkowanej kapusty włoskiej
2 pomidory malinówki bez skóry pokrojone w łódeczki
1 łyżka przecieru pomidorowego
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta cukry trzcinowego
szczypta ziół prowansalskich
szczypta oregano
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
garść posiekanej zielonej pietruszki
1 litr wywaru z warzyw
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej oliwę oraz masło. Podsmaż czosnek i cebulę. Następnie dodaj czerwoną soczewicę i wymieszaj. Następnie dodaj papryki, cukinię i kapustą włoską. Podsmażaj przez 5 min. ciągle mieszając. Następnie wlej do garnka wywar, wszystkie przyprawy i gotuj pod przykryciem około 12 min. Dodaj pomidory, przecier pomidorowy i doprowadź do wrzenia. na koniec posyp zieloną pietruszką.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN