Zupy! Szybkie, tanie i wykwintne

Blogerka kulinarna Daria Ładocha przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne i pożywne zupy, które będą smakować każdemu, nawet wybrednym maluchom. Co powiecie na zupę kukurydzianą, krem z dyni z pomidorami i zapiekanym jajkiem lub krem pietruszkowo-gruszkowy? Już na samą myśl aż nam ślinka cieknie! ;)

Zupa kukurydziana z kalafiorem i szczypiorkiem

Składniki:

2 kolby kukurydzy obrane z z ziarenek

5 różyczek kalafiora

1 por - tylko biała część pokrojonych na plasterki

5 suszonych pomidorów w oleju pociętych na cienkie paski

pęczek szczypiorku + cebulki drobno posiekane

1 litr bulionu warzywnego

1 szklanka słodkiej śmietanki 30%

2 liście laurowe

1 ziele angielskie

szczypta wędzonej papryki

szczypta gałki muszkatałowej

szczypta soli

szczypta pieprzu

2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Rozgrzej oliwę w garnku i podsmaż wszystkie warzywa z wyjątkiem zielonej części szczypiorku przez około 10 min. ciągle mieszając. Następnie dodaj wywar oraz wszystkie przyprawy i duś pod przykryciem aż kalafior będzie miękki - około 12 min. Pod koniec gotowania dodaj słodką śmietankę i doprowadź i zagotuj. Przed podaniem posyp szczypiorkiem.

Krem pietruszkowo-gruszkowy

Składniki:

500 g korzenia pietruszki obranej i pokrojonej w drobną kostkę

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka masła

1 gruszka obrana i pokrojona w ćwiartki

szczypta cynamonu

1 litr wywaru z warzyw

250 ml mleka - można zastąpić mlekiem roślinnym

1 łyżka soku z cytryny

szczypta soli

szczypta pieprzu

50 g startego parmezanu

garść posiekanej zielonej pietruszki

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej masło z oliwą i obsmaż pietruszkę przez kilka minut. Dodaj gruszkę (bez gniazd nasiennych) oraz cynamon i podsmażaj jeszcze kolejne 5 min. ciągle mieszając. Dodaj sól oraz pieprz i zalej wywarem z warzyw. Gotuj przez około 10 min., a następnie wlej mleko i doprowadź do wrzenia. Następnie zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw sokiem z cytryny. Przed podaniem posyp parmezanem i zieloną pietruszką.

Krem z dyni z pomidorami i zapiekanym jajkiem

Składniki:

pół dyni - około 700 g ze skórą

3 łyżki oliwy z oliwek

2 pomidory obrane ze skóry i pokrojone na ćwiartki

1 łyżeczka przecieru pomidorowego

1 łyżka pesto czerwonego

4 jajka

szczypta soli

szczypta pieprzu

1 litr wywaru z warzyw

imbir wielkości kciuka drobno posiekany

szczypta kurkumy

szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Dynię pokrój na łódeczki i zapiecz w piekarniku skórą do dołu w temperaturze 180 st. C przez godzinę posypaną przyprawami i łyżką oliwy. Po upieczeniu ściągnij skórę i wrzuć do garnka oraz zalej wywarem. Dodaj imbir, pomidory,pesto czerwone, przecier oraz sól i pieprz. Gotuj około 7 min. Następnie zmiksuj zupę na krem, wrzuć do małego naczynia żaroodpornego (na 1 osobę) i wbij na górę jajko. Zapiekaj około 10 min. tak, by jajko się ścięło na górze.

Zupa z soczewicą i warzywami jesieni

Składniki:

1 mała, żółta cukinia pokrojona w plasterki

1 cebula czerwona pokrojona w drobną kostkę

1 ząbek czosnku drobno posiekany

1 czerwona papryka pokrojona w kostkę

1 żółta papryka pokrojona w kostkę

150 g czerwonej soczewicy wypłukanej na sitku

100 g poszatkowanej kapusty włoskiej

2 pomidory malinówki bez skóry pokrojone w łódeczki

1 łyżka przecieru pomidorowego

szczypta soli

szczypta pieprzu

szczypta cukry trzcinowego

szczypta ziół prowansalskich

szczypta oregano

1 łyżka masła

1 łyżka oliwy z oliwek

garść posiekanej zielonej pietruszki

1 litr wywaru z warzyw

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej oliwę oraz masło. Podsmaż czosnek i cebulę. Następnie dodaj czerwoną soczewicę i wymieszaj. Następnie dodaj papryki, cukinię i kapustą włoską. Podsmażaj przez 5 min. ciągle mieszając. Następnie wlej do garnka wywar, wszystkie przyprawy i gotuj pod przykryciem około 12 min. Dodaj pomidory, przecier pomidorowy i doprowadź do wrzenia. na koniec posyp zieloną pietruszką.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości