Zioła na balkonie z powodzeniem można uprawiać od wiosny do jesieni. Zimą całą uprawę z powodzeniem można przenieść na domowe parapety. Wystarczy pamiętać o kilku zasadach, a przez cały rok możemy cieszyć się dostępem do świeżych ziół.
Jakie zioła na balkon?
Zioła na balkonie nie stawiają przed nami szczególnie poważnych wymagań. Właściwie możemy uprawiać każdy ich rodzaj. Zioła na balkon można więc wybierać zgodnie z indywidualnymi preferencjami i potrzebami. Wszystko zależy również od ilości miejsca, jakim dysponujemy. Do domowej uprawy warto wybrać przede wszystkim te rośliny, które często wykorzystujemy w kuchni. Oczywiście możemy eksperymentować również z nowymi smakami, natomiast jeśli nie jesteśmy do nich przekonani, nie warto zabierać miejsca tym ziołom, które rzeczywiście lubimy i dodajemy do potraw. Na balkonie lub domowym parapecie liczy się bowiem każdy centymetr kwadratowy. Stawiamy więc na ulubione zioła na balkonie. Jakie możemy posadzić? Spośród możliwych do uprawiania na balkonie ziół najczęściej wybieramy te jednoroczne: bazylię, koper, majeranek, pietruszkę. Popularnością cieszą się również rośliny wieloletnie: mięta, szałwia, tymianek, rozmaryn czy pachnąca lawenda.
Doniczka i stojak na zioła na balkon, czyli jak wybrać pojemnik
Zioła na balkonie świetnie rozwijają się w zwykłych doniczkach. Powinniśmy jednak wybierać te bardziej masywne i ciężkie. Same rośliny są dość lekkie, warto więc zadbać o to, aby większy podmuch wiatru ich po prostu nie strącił. W jednej doniczce można posadzić różne zioła. Zamiast dużej drewnianej doniczki można wybrać również mniejsze, gliniane. Są dużo lepsze niż plastikowe, ponieważ ziemia w nich nie wysycha tak szybko. Melisa czy rozmaryn wymagają nieco głębszych donic niż na przykład majeranek lub cząber. To kwestia głębszego lub płytszego systemu korzeniowego.
Jeśli nie dysponujemy parapetami lub po prostu chcielibyśmy powiększyć naszą uprawę, a brakuje nam miejsca, można wyposażyć się w specjalny stojak na zioła na balkon . To nie tylko wygodne rozwiązanie, ale i dodatkowy element dekoracyjny, który doda charakteru naszej balkonowej aranżacji.
Jak sadzić zioła na balkonie: wybór ziemi
Uprawa ziół na balkonie to przede wszystkim kwestia odpowiedniego podłoża. W dużej mierze to właśnie od wyboru ziemi będzie zależało, czy nasze zioła będą dobrze się rozwijać. Najlepiej wybrać podłoże ogrodnicze dedykowane uprawie warzyw, podłoże do roślin doniczkowych. Możemy zdecydować się także na uniwersalną ziemię ogrodową. Ziemia powinna być przede wszystkim świeża, żyzna i próchnicza. Na dnie donicy można wysypać kilkucentymetrową warstwę keramzytu. Poprawi ona przepuszczalność ziemi. Dla drenażu ważne są również duże otwory w dnie doniczek.
Kiedy sadzić zioła na balkonie?
Zioła na balkonie możemy posadzić albo w formie sadzonek albo zdecydować się na posianie nasion. To drugie rozwiązanie jest zdecydowanie tańsze i łatwiej dostępne. W sklepach ogrodniczych znajdziemy cały zestaw ziół gotowych do wysiania. Czas wysiewu ziół przypada na początek wiosny. Z kolei sadzonki to rozwiązanie prostsze i gwarantujące nam natychmiastowy prawie dostęp do ziół. Wybór sadzonek jest jednak ograniczony. Sadzonki ziół do ziemi sadzimy od połowy maja.
Jak hodować zioła na balkonie – podlewanie
Zioła na balkonie przede wszystkim powinny stać w pełnym słońcu lub lekkim półcieniu. Najlepsza będzie lokalizacja „od południa”. Słońce gwarantuje nie tylko lepszy ich wzrost, ale i lepszą aromatyczność. Słońce sprawia jednak, że ziemia w doniczkach wysycha dość szybko, dlatego tak ważne jest regularne podlewanie. Trzeba tutaj zadbać także o dobry drenaż, ponieważ woda nigdy nie powinna stać w doniczkach. W takim przypadku ryzykujemy, że zioła na balkonie po prostu zgniją.
Uprawa i nawożenie ziół hodowanych na balkonie
Uprawa ziół na balkonie sprowadza się tak naprawdę jedynie do podlewania i ewentualnego usuwania zaschniętych liści. Nawożenie również jest zbędne, jedynie w przypadku roślin wieloletnich możemy zastosować naturalny nawóz, aby spulchnić glebę.
Jak uprawiać zioła na balkonie, żeby dobrze rosły? Ważne jest ich regularne podcinanie ostrym nożem lub nożyczkami. Koniecznie w słoneczny dzień i jedynie przed południem. Przycinanie zapewni im lepszy rozrost i większy aromat, a także lepsze ukorzenienie.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN