Zimowa kuchnia warzywna

Gościem w kuchni Dzień Dobry TVN była dziś Marieta Marecka. Przygotowała propozycje rozgrzewających dań na zimowe dni: krem z selera z gruszką i pieczoną ciecierzycą, chipsy z pasternaku, batatów i marchewki z domowym majonezem rozmarynowym, pieczony kalafior z hummusem z soczewicą i granatem oraz cynamonowe ciasto batatowo-marchewkowo-jabłkowe z kremem waniliowym.

Krem z selera z gruszką i pieczoną ciecierzycą

Ilość porcji: 4-6

Czas przygotowania: ok. 35 minut

Składniki:

1-2 selery (w zależności od wielkości)

1 gruszka

1 puszka mleczka kokosowego

1 łyżka świeżo startego imbiru

1 mała cebula

Szczypta gałki muszkatołowej

½ łyżeczki kurkumy

Sól, pieprz

1 łyżka oleju kokosowego

1 łyżka czarnego sezamu

½ puszki ciecierzycy

½ łyżeczki cynamonu cejlońskiego

1 łyżeczka kuminu

1 płaska łyżeczka mielonej chili

Oliwa

Przygotowanie:

Seler obieramy i kroimy w mniejszą kostkę. Cebulę szatkujemy drobno i przesmażamy krótko na rozgrzanym oleju kokosowym, dorzucamy seler, starty imbir, kurkumę. Krótko smażymy mieszając, następnie dolewamy mleczko kokosowe, dodajemy kurkumę dorzucamy pokrojoną w kostkę gruszkę i gotujemy aż warzywa będą bardzo miękkie. W tym czasie odsączamy z zalewy ciecierzycę, doprawiamy cynamonem, kuminem, chili i solą , skrapiamy oliwą. Przekładamy całość na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na ok. 20 minut. Zupę miksujemy na gładki krem, w razie potrzeby dolewamy wody jeśli będzie zbyt gęsta, mieszamy z sezamem, doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i solą. Podajemy posypaną pieczoną ciecierzycą.

Chipsy z pasternaku, batatów i marchewki z domowym majonezem rozmarynowym

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

2 korzenie pasternaku lub pietruszki

2 marchewki

1 batat

1 łyżeczka wędzonej papryki

1 łyżeczka pieprzu cayenne

1 łyżeczka suszonego tymianku

Oliwa

Sól, pieprz

Majonez rozmarynowy:

1 żółtko

3 fileciki anchois

1 gałązka świeżego rozmarynu

1 łyżeczka soku z cytryny

Szczypta cukru

Sól, pieprz

Ok. ½ szklanki oleju

Ok. ¼ szklanki oliwy

Przygotowanie: Pasternak i marchewkę obieramy i kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Bataty obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Przekładamy warzywa do miski i przyprawiamy papryką, pieprzem cayenne, tymiankiem, solą i skrapiamy oliwą. Dokładanie obtaczamy w przyprawach i oliwie plastry warzyw, rozkładamy na płasko na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na ok. 15-20 minut aż zrobią się złote i chrupiące. W tym czasie przygotowujemy majonez. Do moździerza wrzucamy ząbek czosnku i rozcieramy go z solą, dodajemy drobno posiekany rozmaryn i ucieramy nadal, dodajemy fileciki anchois i całość ucieramy na pastę. Dodajemy szczyptę cukru, sok z cytryny i pieprz, ucieramy do połączenia składników. Dodajemy żółtko i ucieramy aż połączy się z resztą składników, następnie kropla po kropli dodajemy oliwę na zmianę z olejem i dokładnie ucieramy. Nie przestając ucierać dolewamy oliwę i olej przygotowujemy gęsty majonez. Całość można przygotować również z malakserze lub przy pomocy blendera. Schładzamy i podajemy do chipsów z warzyw.

Pieczony kalafior z hummusem z soczewicą i granatem

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 50 minut

Składniki:

1 mały kalafior

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka mielonego kuminu

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka mielonego kopru włoskiego

2 łyżki miodu

Sól, pieprz

Skórka starta z cytryny

Oliwa

1 puszka ciecierzycy lub 1,5 szklanki ciecierzycy namoczonej i ugotowanej

½ szklanki pasty tahini

Sok z połowy cytryny

Sól

1 płaska łyżeczka mielonego kuminu

2-3 łyżki oliwy

2-3 łyżki gorącej wody

½ szklanki ugotowanej soczewicy

4 łyżki drobno posiekanej naci pietruszki

½ granatu

Ew. pieczywo do podania

Przygotowanie: Kalafior dzielimy na różyczki i przekładamy do miski. Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką, kuminem, kolendrą i koprem. Skrapiamy oliwą i dokładnie mieszamy. Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na ok. 20 minut, w trakcie pieczenie należy przemieszać całość a na ostatnie 5 minut polewamy miodem i włączamy funkcję opiekania, żeby powstała chrupiąca skórka. W trakcie pieczenia kalafiora przygotowujemy hummus. Ciecierzycę przekładamy do malaksera, dodajemy tahini, sól, kumin i trochę ciepłej wody i miksujemy na gładką pastę. Doprawiamy sokiem z cytryny, jeśli trzeba również solą. Mieszamy z ugotowaną soczewicą, przekładamy na płaski talerz, dekorujemy kulkami granatu i nacią pietruszki, skrapiamy oliwą. Podajemy do upieczonych różyczek kalafiora posypanych startą skórką z cytryny oraz kromek dobrego, żytniego pieczywa.

Cynamonowe ciasto batatowo-marchewkowo-jabłkowe z kremem waniliowym

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 1 h

Składniki:

2 szklanka mąki pszennej

1,5 szklanki cukru trzcinowego

2,5 łyżeczki cynamonu cejlońskiego

1 płaska łyżeczka soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sodki

1 szklanka startego batata

1 szklanka startej marchwi

1 szklanka startych jabłek

3 jaja

1 szklanka oleju rzepakowego lub kokosowego

250 g mascarpone

250 ml śmietanki kremówki 36%

3 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka pasty z wanilii

Ew. cukier puder do podania

Przygotowanie: Śmietankę schładzamy przez 24 h i ubijamy na sztywno w trakcie dodając cukier puder i wanilię. Serek rozcieramy i partiami dodajemy do niego śmietankę ubijając całość krótko. Wstawiamy do schłodzenia do lodówki. Bataty, marchew i starte jabłka mieszamy razem, dodajemy cukier i mieszamy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, cynamonem i sodką, dodajemy sól i mieszamy. Jaja łączymy z olejem najlepiej za pomocą rózgi lub mieszadła ze sprężynką. Do warzyw i owoców dodajemy suche składniki, mieszamy i dodajemy jaja z olejem. Łączymy za pomocą łopatki lub dużej łyżki. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 35 minut i pieczemy do tzw. suchego patyczka. Ciasto lekko studzimy, dzielimy na porcje, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy schłodzonym kremem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości