Potrawa ta może występować w szeregu różnych wersji. Z serem, pieczarkami, brokułem, kurczakiem, czy najpopularniejsza - zapiekanka z kalafiorem i ziemniakami. Którą z nich wybierzecie dla swojej rodziny?
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z kalafiorem
Ziemniaki to zwykle jeden z podstawowych składników każdej zapiekanki. Kalafior komponuje się z nimi idealnie. Jakie inne składniki dodać do całości, aby potrawa ujmowała smakiem? Zapiekanka z kalafiorem i serem to zawsze pewne połączenie, ale co jeszcze do niej dodać?
Zapiekanka z kalafiorem i ziemniakami oraz kiełbasą - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 mały kalafior,
- 1 cebula,
- 500 g kiełbasy,
- 200 g wędzonego boczku,
- 250 g parmezanu,
- koper,
- 200 ml śmietany 18%,
- 1 jajko,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki i kalafiora należy ugotować al dente i pokroić. Kiełbasę lekko podsmażyć na patelni wraz z cebulką oraz boczkiem pociętym w kostkę.
- Tak przygotowane składniki kładziemy w żaroodpornym naczyniu posmarowanym tłuszczem i dodajemy starty ser parmezan.
- Sos przyrządzamy, roztrzepując jajko i dodając śmietanę, ser oraz przyprawy, a także posiekany świeży koperek.
- Zapiekankę piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Alternatywą do wersji z kiełbasą jest też równie pyszna zapiekanka z kalafiorem, kurczakiem i ziemniakami. Pozostałe składniki mogą pozostać te same, jedynie gałkę muszkatołową możemy zastąpić przyprawą curry. W ten sposób nasza zapiekanka nabierze iście indyjskiego charakteru.
Zapiekanka z kalafiorem i mięsem mielonym - przepis krok po kroku
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- 6 dużych ziemniaków,
- średni kalafior,
- 250 g sera żółtego,
- pomidory w puszcze,
- 1 cebula,
- słodka kukurydza w puszce,
- zmielony czosnek,
- słodka mielona papryka,
- pieczarki,
- 200 ml śmietany 18%,
- gałka muszkatołowa,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Mięso mielone smażymy na patelni z olejem. Dodajemy pomidory, kukurydzę, usmażone pieczarki, zeszkloną cebulę oraz doprawiamy czosnkiem i słodką papryką.
- Na drugim ogniu gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki.
- Gdy ziemniaki będą średnio miękkie, kroimy je w plasterki i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Na nich układamy warstwę mieszanki przygotowanej na patelni i posypujemy startym serem. Tak samo postępujemy z kolejnymi warstwami.
- Sos przygotujemy ze śmietany, startego sera i jajka. Doprawiamy solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Niektórzy do takich składników stosują także sos bolognese.
- Zapiekankę należy piec w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.
Zapiekanka z kalafiora i mięsa mielonego równie dobrze będzie smakować, jeśli zamiast ziemniaków dodamy makaron.
Zapiekanka z kalafiorem i pieczarkami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 200 g makaronu penne,
- 500 g pieczarek,
- mały kalafior,
- 200 g sera Cheddar,
- natka pietruszki,
- 2 jajka,
- serek topiony śmietankowy,
- sól i pieprz,
- oliwa z oliwek,
- 200 ml śmietany 18%,
- gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania:
- Różyczki kalafiora gotujemy do średniej miękkości, zaś makaron al dente.
- Pieczarki lekko podsmażamy na oliwie z oliwek.
- Tak przygotowane składniki przekładamy do żaroodpornego naczynia i posypujemy starym serem Cheddar.
- Zalewamy sosem powstałym z połączenia śmietany, serka topionego, jajek i przypraw.
- Zapiekamy ok. 30 min w temperaturze 180 stopni.
- Po wyjęciu z piekarnika posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Zapiekanka z kalafiorem i szpinakiem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kalafior,
- opakowanie mrożonego szpinaku,
- 500 g makaronu świderki,
- pomidorki koktajlowe,
- ser niebieski,
- masło czosnkowe,
- pierś z kurczaka,
- sól i pieprz,
- 2 jajka,
- 250 ml śmietany 18%,
- 100 ml mleka,
- bazylia.
Sposób przygotowania:
- Kalafiora gotujemy, aż lekko zmięknie.
- Szpinak rozmrażamy na patelni, dodając do niego masełko czosnkowe. Pierś z kurczaka zaś dzielimy na małe kawałki i smażymy na oleju.
- Dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokruszony niebieski ser.
- Na koniec przyrządzamy sos. Mieszamy śmietanę, mleko, jajka i doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.
- Całość zapiekać w piekarniku na 30 min w temperaturze 180 stopni.
Dietetyczna zapiekanka z kalafiora
Czy istnieje dietetyczna zapiekanka z kalafiorem? Oczywiście, że tak. Składnikami, które w tym przypadku pójdą w odstawkę, są: kaloryczny ser żółty, ciężkie sosy na bazie śmietany i oczywiście węglowodany, czyli makaron i ziemniaki. Zapiekanka z kalafiora i brokuła będzie świetnie smakować, jeśli dodamy do niej sparzonego pomidora.
Całość można wzbogacić fetą, plasterkami mozzarelli lub serkiem wiejskim, bazylią i zapiec w piekarniku. W innym wydaniu może sprawdzić się zapiekanka z kalafiora i cukinii. Obie wersje można wzbogacić grzybami – wszak kalorii u nich niezbyt wiele, a aromatu pod dostatkiem!
Zobacz wideo: Kuchnia - Zapiekanka - Sebastian Olma
Zobacz także:
- Kalafior w roli głównej. Poznaj przepisy Martyny Chomackiej
- Zapiekany kalafior, sałatka z malinami i ratatujka. Poznaj wyjątkowe przepisy Mariety Mareckiej
- Grillowany kalafior, tortilla z salsą i deska serów. Wyśmienite pomysły Andrzeja Polana
Autor: Adrian Adamczyk