Zapiekanka z kalafiorem niejedno ma imię – jak ją przyrządzić? Przedstawiamy proste i smaczne przepisy

kalafior podany na talerzu
vladans/Getty Images
Poszukujecie przepisu na danie z resztek obiadowych? Zapiekanka z kalafiorem to idealne rozwiązanie! Jest sycąca, bardzo smaczna, a do tego dziecinnie prosta w przygotowaniu.

Potrawa ta może występować w szeregu różnych wersji. Z serem, pieczarkami, brokułem, kurczakiem, czy najpopularniejsza - zapiekanka z kalafiorem i ziemniakami. Którą z nich wybierzecie dla swojej rodziny?

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z kalafiorem

Ziemniaki to zwykle jeden z podstawowych składników każdej zapiekanki. Kalafior komponuje się z nimi idealnie. Jakie inne składniki dodać do całości, aby potrawa ujmowała smakiem? Zapiekanka z kalafiorem i serem to zawsze pewne połączenie, ale co jeszcze do niej dodać?

Zapiekanka z kalafiorem i ziemniakami oraz kiełbasą - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 mały kalafior,
  • 1 cebula,
  • 500 g kiełbasy,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 250 g parmezanu,
  • koper,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i kalafiora należy ugotować al dente i pokroić. Kiełbasę lekko podsmażyć na patelni wraz z cebulką oraz boczkiem pociętym w kostkę.
  2. Tak przygotowane składniki kładziemy w żaroodpornym naczyniu posmarowanym tłuszczem i dodajemy starty ser parmezan.
  3. Sos przyrządzamy, roztrzepując jajko i dodając śmietanę, ser oraz przyprawy, a także posiekany świeży koperek.
  4. Zapiekankę piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Alternatywą do wersji z kiełbasą jest też równie pyszna zapiekanka z kalafiorem, kurczakiem i ziemniakami. Pozostałe składniki mogą pozostać te same, jedynie gałkę muszkatołową możemy zastąpić przyprawą curry. W ten sposób nasza zapiekanka nabierze iście indyjskiego charakteru.

Zapiekanka z kalafiorem i mięsem mielonym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 6 dużych ziemniaków,
  • średni kalafior,
  • 250 g sera żółtego,
  • pomidory w puszcze,
  • 1 cebula,
  • słodka kukurydza w puszce,
  • zmielony czosnek,
  • słodka mielona papryka,
  • pieczarki,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso mielone smażymy na patelni z olejem. Dodajemy pomidory, kukurydzę, usmażone pieczarki, zeszkloną cebulę oraz doprawiamy czosnkiem i słodką papryką.
  2. Na drugim ogniu gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki.
  3. Gdy ziemniaki będą średnio miękkie, kroimy je w plasterki i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Na nich układamy warstwę mieszanki przygotowanej na patelni i posypujemy startym serem. Tak samo postępujemy z kolejnymi warstwami.
  4. Sos przygotujemy ze śmietany, startego sera i jajka. Doprawiamy solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Niektórzy do takich składników stosują także sos bolognese.
  5. Zapiekankę należy piec w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.

Zapiekanka z kalafiora i mięsa mielonego równie dobrze będzie smakować, jeśli zamiast ziemniaków dodamy makaron.

Zapiekanka z kalafiorem i pieczarkami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 200 g makaronu penne,
  • 500 g pieczarek,
  • mały kalafior,
  • 200 g sera Cheddar,
  • natka pietruszki,
  • 2 jajka,
  • serek topiony śmietankowy,
  • sól i pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:

  1. Różyczki kalafiora gotujemy do średniej miękkości, zaś makaron al dente.
  2. Pieczarki lekko podsmażamy na oliwie z oliwek.
  3. Tak przygotowane składniki przekładamy do żaroodpornego naczynia i posypujemy starym serem Cheddar.
  4. Zalewamy sosem powstałym z połączenia śmietany, serka topionego, jajek i przypraw.
  5. Zapiekamy ok. 30 min w temperaturze 180 stopni.
  6. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Zapiekanka z kalafiorem i szpinakiem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • opakowanie mrożonego szpinaku,
  • 500 g makaronu świderki,
  • pomidorki koktajlowe,
  • ser niebieski,
  • masło czosnkowe,
  • pierś z kurczaka,
  • sól i pieprz,
  • 2 jajka,
  • 250 ml śmietany 18%,
  • 100 ml mleka,
  • bazylia.

Sposób przygotowania:

  1. Kalafiora gotujemy, aż lekko zmięknie.
  2. Szpinak rozmrażamy na patelni, dodając do niego masełko czosnkowe. Pierś z kurczaka zaś dzielimy na małe kawałki i smażymy na oleju.
  3. Dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokruszony niebieski ser.
  4. Na koniec przyrządzamy sos. Mieszamy śmietanę, mleko, jajka i doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.
  5. Całość zapiekać w piekarniku na 30 min w temperaturze 180 stopni.

Dietetyczna zapiekanka z kalafiora

Czy istnieje dietetyczna zapiekanka z kalafiorem? Oczywiście, że tak. Składnikami, które w tym przypadku pójdą w odstawkę, są: kaloryczny ser żółty, ciężkie sosy na bazie śmietany i oczywiście węglowodany, czyli makaron i ziemniaki. Zapiekanka z kalafiora i brokuła będzie świetnie smakować, jeśli dodamy do niej sparzonego pomidora.

Całość można wzbogacić fetą, plasterkami mozzarelli lub serkiem wiejskim, bazylią i zapiec w piekarniku. W innym wydaniu może sprawdzić się zapiekanka z kalafiora i cukinii. Obie wersje można wzbogacić grzybami – wszak kalorii u nich niezbyt wiele, a aromatu pod dostatkiem!

Zobacz wideo: Kuchnia - Zapiekanka - Sebastian Olma

Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości