Wiosenne przygotowanie warzywnika. Z tymi poradami to całkiem proste

''Zakładamy rabaty na naszej działce'', reporter: Łukasz Kowalski
Kwiecień to doskonały moment, aby założyć warzywnik, dzięki któremu będziemy mogli cieszyć się zdrowymi i świeżymi warzywami przez cały sezon. O tym, jak go przygotować mówił prowadzący cykl "Co z tego wyrośnie", ogrodnik Łukasz Skop.

Pierwszym krokiem przy przygotowaniu warzywnika jest przekopanie ziemi, a następnie jej dokładne zagrabienie. Podczas tej drugiej czynności należy pozbyć się wszystkich chwastów i kamieni. Tak przygotowana gleba nadaje się do sadzenia warzyw i owoców.

Sianie tradycyjne

Łukasz Skop proponuje uprawiać je na dwa sposoby. Pierwszym jest wysiew nasion bezpośrednio do ziemi. W kwietniu, gdy grunt nagrzeje się do temperatury:

  • między 5 a 10 st. C warto siać pierwsze warzywa, takie jak bób, cebula, groch, marchew, rukola i rzodkiewka, a
    • od 10 do 15 st. C - sałatę i szpinak.
      Kiedy zrobi się naprawdę ciepło i temperatura ziemi będzie wynosić między 15 a 20 st. C możemy wysiewać seler naciowy, cukinię i kabaczek, dynię, kukurydzę cukrową, fasolę szparagową i wielkokwiatową

      - powiedział ogrodnik, Łukasz Skop.

      Zakładanie rabaty

      Rośliny można też uprawiać na specjalnie podwyższonej rabacie, co ma wiele zalet - przede wszystkim nie musimy się schylać nisko, aby się do nich dostać. Ponadto, ziemia na takich grządkach prędzej się nagrzewa, dzięki czemu warzywa rosną szybciej.

      Do zrobienia podwyższonej rabatki będziemy potrzebowali cztery deski i taką samą liczbę palików.

      Jej szerokość powinna wynosić maksymalnie 1,2 m, żebyśmy mogli bardzo łatwo sięgnąć do wszystkich warzyw z każdej strony

      - powiedział Łukasz.

      Kiedy już zbijemy deski i przymocujemy do nich paliki, umieszczamy rabatę na miejscu, które uprzednio przygotowaliśmy do sadzenia. Następnie wbijamy ją w ziemię. Na dno tak przygotowanej rabaty wykładamy wstępnie przerobiony kompost.

      Rozkładająca się materia organiczna wydziela dodatkowe ciepło, które ogrzeje glebę znajdującą się pod warzywami

      - wyjaśnił ogrodnik.

      Teraz czas na wypełnienie rabaty ziemią i posadzenie roślin.

      >>> Zobacz także:

      Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

      Autor: Iza Dorf

      podziel się:

      Pozostałe wiadomości