Materiał promocyjny

Warzywa i owoce to podstawa diety. Dlaczego trzeba ich jeść jak najwięcej?

Od farmera na nasz stół
Zgodnie z zaleceniami dietetyków to właśnie one powinny stanowić podstawę naszej codziennej diety. Są nie tylko zdrowe i bogate w substancje odżywcze, ale także smaczne. Im bardziej różnorodne kombinacje będą trafiały na nasz talerz, tym lepiej. Co – naprawdę – daje jedzenie warzyw i owoców?

500 gramów – tyle warzyw i owoców powinniśmy zjadać w ciągu dnia. Skoro – zgodnie z zaleceniami – mają stanowić lwią część naszej diety – warto zadbać o to, aby były jak najlepszej jakości. Gwarancję, że kupujemy naprawdę dobry produkt dają nam oznaczenia BIO lub Jakość z natury Carrefour.

Kolor ma znaczenie

Tylko gdzie znaleźć duży wybór świeżych warzyw i owoców, do tego dobrej jakości? W sieci sklepów Carrefour. Bez względu na porę roku można w nich znaleźć wszystkie produkty, których akurat w danym momencie będziemy potrzebować – począwszy od ziemniaków, po pomidorki koktajlowe. A duży wybór, to większa różnorodność i więcej zdrowia. Dlaczego? Kolor warzyw i owoców bardzo wiele mówi o ich wartościach odżywczych.

Za czerwoną barwę warzyw i owoców odpowiada m.in. likopen – jeden z przeciwutleniaczy. Związki te niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za powstawanie zmian nowotworowych w organizmie. Na tym jednak nie koniec. Likopen pomaga obniżyć stężenie tzw. złego cholesterolu i chroni przed rozwojem miażdżycy. Dodatkowo regularne jedzenie wspomnianych już pomidorów koktajlowych chroni przed rozwojem raka piersi u kobiet i prostaty u panów.

Warzywa i owoce w tym kolorze są doskonałym źródłem potasu. Pierwiastek ten to jeden z elektrolitów, który odpowiada za utrzymanie gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu. Dodatkowo wspomaga pracę serca i reguluje ciśnienie krwi, tym samym czerwone warzywa powinny znajdować się w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym.

Niebieskie oraz fioletowe warzywa i owoce to przede wszystkim antocyjany. Podobnie jak likopen należą do przeciwutleniaczy i chronią przed nowotworami, a także spowalniają procesy starzenia się organizmu. Antocyjany wzmacniają odporność i chronią przed infekcjami. Badania pokazują, że jedzenie produktów w tych kolorach wspomaga leczenie stanów zapalnych w obrębie układu pokarmowego oraz moczowego.

Kolor zielony powinien szczególnie przypaść do gustu osobom, które chcą mieć zgrabną i szczupłą sylwetkę. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na błonnik pokarmowy. To dzięki niemu uczucie sytości utrzymuje się znacznie dłużej, a metabolizm działa sprawniej. Ale nie tylko. Błonnik obniża poziom złego cholesterolu, tym samym chroni przed powstawaniem groźnych dla zdrowia i życia złogów.

Zielone warzywa i owoce są źródłem witamin z grupy B. Uczestniczą one w procesach metabolicznych (są niezbędne do syntezy białek, węglowodanów czy kwasów tłuszczowych). Wspomagają pracę układu nerwowego. Dzięki nim szybciej się relaksujemy i lepiej radzimy sobie ze stresem. Witaminy z grypy B poprawiają także wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Na produkty w tym kolarze warto zwrócić uwagę także ze względu na kwas foliowy. Uczestniczy w procesach krwiotwórczych, a u przyszłych mam dba o prawidłowy rozwój płodu (chroni przed wadami cewy nerwowej, z której rozwija się mózg oraz rdzeń kręgowy dziecka). W zielonych warzywach i owocach znajdziemy też witaminy A, C i E. Pierwsza z nich ma korzystny wpływ na skórę oraz oczy. Witamina C to silny przeciwutleniacz, który wzmacnia odporność. Witamina E, czyli witamina młodości, spowalnia proces starzenia się organizmu oraz poprawia płodność.

O białych owocach i warzywach warto pamiętać właśnie teraz. Dlaczego? Bo doskonale rozprawiają się z infekcjami. Por, cebula czy czosnek mają w swoim składzie allicynę oraz ajoen. Pierwszy ze związków uznawany jest za jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków i skutecznie zwalcza bakterie. Ajoen natomiast rozprawia się z wirusami. Białe warzywa i owoce to także bogactwo flawonoidów, które poza ochroną przed nowotworami, mają korzystny wpływ na pracę serca i układu krążenia.

Pomarańczowe owoce i warzywa to przede wszystkim korotenoidy. Związki te mają korzystny wpływ na wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Dlatego też wchodzą w skład wielu kosmetyków. Karotenoidy składają się na witaminę A. Zapobiega ona kurzej ślepocie oraz zwyrodnieniu plamki żółtej.

Nie tylko zdrowe, ale i wartościowe

Mimo że wszystkie warzywa i owoce wyglądają tak samo, to ich wartości odżywcze mogą być różne. Dlatego, zanim włożymy coś do koszyka, warto sprawdzić skąd pochodzą. Za ich walory smakowe oraz zdrowotne odpowiada przede wszystkim sposób uprawy. Najbardziej wartościowe będą te pochodzące z ekologicznych upraw. Dlaczego? Ich producenci nie stosują pestycydów do walki ze szkodnikami. Tym samym kupując produkty z oznaczeniem BIO lub znakiem Jakość z natury Carrefour mamy pewność, że nie ma w nich żadnej niepotrzebnej chemii i są całkowicie bezpieczne. Warto zaznaczyć, że za sięganiem po warzywa i owoce pochodzące z ekologicznych upraw przemawiają także badania.

Naukowcy z Uniwersytetu Newcastle po przeanalizowaniu ponad 300 badań wykazali, że warzywa i owoce pochodzące z ekologicznych upraw mają o połowę mniej kadmu (to metal ciężki, który wykazuje działanie kancerogenne) oraz znacznie mniej azotu, azotanu i azotynu. Ponadto ekologiczna uprawa sprawia, że zawierają od one od 18 do 69 proc. więcej przeciwutleniaczy niż warzywa i owoce uprawiane w konwencjonalny sposób.

Na tym jednak nie koniec. Sięgając po warzywa i owoce ze znaczkiem BIO lub Jakość z natury Carrefour wspieramy także rodzimych producentów i lokalne, małe biznesy. Warto też dodać, że w sieci sklepów Carrefour ich cenna jest bardzo przystępna i każdy może sobie na nie pozwolić.

Autor: Adrianna Kowalczyk

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości