Content: Seler jest warzywem o bardzo szerokim zastosowaniu. W kuchni możemy wykorzystać zarówno jego bulwy, będące nieodłącznym składnikiem polskich zup i sałatek, jak i łodygi oraz liście. Intensywny aromat seler zawdzięcza obecności olejku eterycznego, który jest wykorzystywany jako składnik perfum. Coraz większą popularnością cieszy się w Polsce seler naciowy – uprawa tego warzywa możliwa jest zarówno w domu, jak i na działce. Jest on doskonałym składnikiem diet – prawie nie zawiera kalorii, jest za to świetnym źródłem witamin i minerałów.
Seler korzeniowy – uprawa
Jak uprawiać seler korzeniowy? Uprawa selera korzeniowego wymaga wyboru miejsca o dobrym nasłonecznieniu i zapewnienia roślinie stałego dostępu wody. Seler najlepiej rośnie na glebach o odczynie zbliżonym do obojętnego, uprawa selera nie jest natomiast polecana na glebach kwaśnych. Warzywo w początkowych fazach wzrostu zajmuje niewiele miejsca, doskonale nadaje się więc do uprawy współrzędnej. Dobrym pomysłem jest uprawa na tej samej grządce selera i pora, a także fasoli, grochu, ogórków i kapusty.
Uprawa selera z rozsady to najszybszy i najefektywniejszy sposób na wyhodowanie tego warzywa. Możemy przygotować rozsady samodzielnie, siejąc seler w szklarni około połowy marca, lub kupić gotowe sadzonki od sprawdzonego producenta. Rozsady selera wysadzamy do gruntu około połowy maja – ważne, aby temperatura w ciągu doby nie spadała poniżej 12 stopni.
Uprawa selera wymaga nawożenia , warzywo ma bowiem wysokie wymagania pokarmowe. Seler jest szczególnie wrażliwy na niedobór azotu, fosforu i potasu. Jako nawóz do selera najlepiej sprawdzi się nawóz humusowy, kompost lub obornik.
Seler naciowy – uprawa i właściwości
Uprawa selera naciowego jest w Polsce wciąż mało popularna, choć w ostatnich latach coraz więcej osób decyduje się na zasadzenie tego warzywa na działce lub na domowym parapecie. W przeciwieństwie do selera korzeniowego seler naciowy nie wytwarza dużego, zgrubiałego korzenia, jego część jadalną stanowią mięsiste i rozrośnięte łodygi. Dlatego też uprawa selera naciowego w doniczce będzie świetnym pomysłem.
Dlaczego warto zdecydować się na taką uprawę? Seler naciowy jest jednym z najwartościowszych warzyw, ma przy tym bardzo mało kalorii (5–7 kcal w 100g), jest więc doskonałą przekąską dla osób przechodzących na dietę. Warzywo działa pobudzająco na procesy trawienia, jest również źródłem ważnych składników mineralnych, takich jak fosfor, wapń, potas, cynk i żelazo. Jak uprawiać seler naciowy, aby cieszyć się jego właściwościami przez cały rok?
Seler naciowy – uprawa na działce
Uprawa selera naciowego w ogrodzie i na działce wymaga słonecznego stanowiska i wilgotnego, żyznego podłoża. Seler naciowy uprawiamy z rozsady wysadzanej do gruntu pod koniec maja lub na początku czerwca. Pamiętajmy, aby odstęp pomiędzy sadzonkami nie był mniejszy niż 30 centymetrów. Roślina wymaga częstego podlewania i regularnych zabiegów odchwaszczających. Smakiem świeżych warzyw możemy cieszyć się od lipca do późnej jesieni.
W przypadku odmian selera naciowego o intensywnie zielonej barwie liści na 2–3 tygodnie przed planowanym zbiorem poleca się wykonać zabieg bielenia. Łodygi selera okrywamy w tym celu czarną folią, liście zostawiając na zewnątrz. Zabieg powoduje utratę chlorofilu, przez co warzywo staje się delikatniejsze w smaku.
Seler naciowy – uprawa w domu
Jeśli chcemy cieszyć się smakiem selera naciowego przez cały rok, możemy posadzić go w doniczce na balkonie lub kuchennym parapecie. Możemy zaopatrzyć się w gotową rozsadę i postępować zgodnie z zaleceniami uprawy selera w ogrodzie. Alternatywnym rozwiązaniem jest wykorzystanie warzywa kupionego w sklepie. Wystarczy, że odkroimy korzeń selera naciowego około 3–4 centymetry od spodu i umieścimy go w wodzie. Po kilku dniach roślina powinna zacząć wypuszczać młode liście. Seler może rosnąć w wodzie przez kilka tygodni, po tym czasie warto umieścić go w doniczce z ziemią.
Seler naciowy – przechowywanie
Łodygi selera naciowego przechowujemy w lodówce owinięte folią spożywczą. Ważne, aby błyszcząca strona folii znajdowała się na zewnątrz, możemy w niej również zrobić dziurki, aby zapewnić selerowi odpowiednią cyrkulację powietrza. Przechowywane w ten sposób warzywo utrzyma świeżość przez długi czas, nie straci również swojej elastyczności.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN