Tort czekoladowy sprawdzi się w każdej sytuacji. Niezależnie od tego, czy urządzamy przyjęcie urodzinowe, czy planujemy niedzielny podwieczorek. Takie ciasto możemy wzbogacić dowolnymi dodatkami. Warto wypróbować przepisy na tort czekoladowy z serkiem mascarpone, orzechami czy ulubionymi owocami.

Często nie wyobrażamy sobie życia bez słodyczy, zwłaszcza domowych wypieków. Na każdych urodzinach powinien pojawić się obowiązkowy tort, najlepiej czekoladowy z różnymi dodatkami. Tort czekoladowy urodzinowy możemy przygotować sami, korzystając z dostępnych przepisów. W zależności od preferencji smakowych naszych i gości, możemy upiec tort czekoladowy z wiśniami, z masą czekoladową lub czekoladowo-orzechowy. Taki wypiek możemy także przygotować w wersji wegańskiej.

Jak przygotować tort czekoladowy z wiśniami lub z malinami?

Wiśnie i czekolada komponują się doskonale, dlatego warto przyrządzić tort czekoladowy z wiśniami , który powinien zachwycić zarówno domowników, jak i gości. Składniki potrzebne do upieczenia tortu (średnica tortownicy - 24 cm):

· 7 jajek,

· 1 szklanka cukru,

· ¾ szklanki mąki pszennej,

· ¼ szklanki mąki ziemniaczanej,

· ¼ szklanki kakao,

· 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

Do przygotowania kremu potrzebujemy:

· 2 budynie czekoladowe,

· 1 łyżkę mąki ziemniaczanej,

· 1 litr mleka,

· 4 łyżki cukru,

· 200 g masła,

· ¾ szklanki cukru pudru,

· 100 g czekolady deserowej,

· 1 szklankę wydrążonych wiśni z kompotu,

· 1 szklankę kompotu wiśniowego,

· czekoladowe dekoracje (opcjonalnie).

Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Żółtka oddzielamy od białek, które ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do piany dodajemy stopniowo żółtka, dalej ucierając. Mąki, proszek oraz kakao przesiewamy do miski, a następnie powoli dodajemy suche produkty do ubitej masy jajecznej. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut (funkcja góra-dół), sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe. Po upieczeniu wyjmujemy, studzimy i przekrawamy na trzy części. Przystępujemy do przygotowania kremu: z budyni czekoladowych, mąki ziemniaczanej, cukru i mleka gotujemy budyń i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, a kiedy budyń wystygnie, dodajemy go stopniowo po jednej łyżce do masła. Czekoladę ścieramy na tarce i dodajemy do kremu. Jeden blat ciasta nasączamy sokiem (kompotem) z wiśni, układamy na nim owoce, a następnie smarujemy częścią kremu. Kładziemy kolejne dwa blaty, również nasączając i smarując kremem. Na koniec cały tort (wierzch i boki) smarujemy kremem, oprószamy startą czekoladą, dekorujemy ozdobami. Tort wkładamy na kilkanaście godzin do lodówki. Tort czekoladowo-wiśniowy zasmakuje nie tylko dorosłym, ale także naszym pociechom, dlatego świetnie nadaje się jako tort urodzinowy dla dzieci. Jak zrobić tort czekoladowy z malinami? Wystarczy zastąpić wiśnie tymi owocami - miłośnicy malin będą usatysfakcjonowani.

Przepis na tort czekoladowo-orzechowy

Orzechy to częsty składnik naszych wypieków, dlatego warto dodać je także do tortu czekoladowego. Takie ciasto możemy wzbogacić jeszcze smakiem serka mascarpone. Kto nie jadł jeszcze tortu czekoladowego z serkiem mascarpone, powinien wypróbować przepis na najlepszy tort czekoladowy:

· 120 g mąki tortowej,

· 150 g cukru pudru,

· 30 g kakao,

· 5 jaj,

· 500 g serka mascarpone,

· 300 g śmietany 30%,

· 100 g gorzkiej czekolady,

· 130 g orzechów laskowych,

· 8 łyżek kremu czekoladowego,

· 5 łyżek soku z cytryny.

Formę (o średnicy 22-23 cm) wykładamy papierem, piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodając pod koniec przesiany cukier puder, a następnie po jednym żółtku. Mąkę i kakao przesiewamy i powoli dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy delikatnie, by piana jak najmniej opadła. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy około 40 minut. Gorzką czekoladę rozpuszczamy, część orzechów (60 g) siekamy, resztę prażymy na patelni. Śmietanę ubijamy na sztywno. W misce łączymy serek mascarpone, rozpuszczoną czekoladę, krem czekoladowy, śmietanę. Biszkopt przekrawamy na trzy blaty, pierwszy nasączamy sokiem z cytryny zmieszanym z ¼ szklanki wody, smarujemy kremem i posypujemy posiekanymi orzechami. Drugi blat smarujemy kremem i tą stroną kładziemy na pierwszy blat. Jego wierzch nasączamy i smarujemy kremem. Trzeci blat nasączamy, układamy. Cały tort smarujemy z wierzchu i z boków kremem, posypujemy pokrojonymi orzechami i polewamy roztopioną gorzką czekoladą. Tort czekoladowo-orzechowy wstawiamy do lodówki.

Z czym jeszcze można przygotować dobry tort czekoladowy?

Dobry tort czekoladowy możemy udekorować bitą śmietaną lub pokusić się o wykonanie tortu czekoladowo-bezowego . Czasem spotykamy także tort czekoladowy z alkoholem , co najczęściej oznacza, że biszkopt został nasączony jakimś likierem. Czym jeszcze nasączyć tort czekoladowy? Możemy przygotować poncz z herbaty, soku z cytryny i whisky lub szampana. Dobrze komponuje się także kawa połączona z wiśniówką. Bardzo często biszkopt polewa się rumem, samą herbatą lub sokiem z cytryny czy kompotem z wiśni. Wszystko zależy od tego, czy jest to tort czekoladowy dla dzieci czy tylko dla dorosłych.

Zobacz film: Tort bezowy z kremem.


Zobacz film: Tort bezowy z kremem. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
46
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0