Materiał promocyjny

Stefano Terrazzino i Jan Kliment w kuchni

W kuchni Dzień Dobry TVN prym wiedli Polacy z wyboru, czyli Stefano Terrazino oraz Jan Kliment. Łączy ich przyjaźń, wielka miłość do tańca, jeszcze większa do żurku, ale najbardziej kochają... Polskę. Skąd w nich taka miłość do naszego kraju?

Zdjęcie: Bartosz Krupa / Wojciech Olszanka / East News

Polski żurek

Składniki:

Kiełbasa swojska

Zakwas z maki żytniej

czosnek

marchewka

pietruszka

ziemniaki

cebula

kostki rosołowe

ocet

olej

suszone grzyby

chrzan

ziele angielskie

liść laurowy

sól

pieprz

majeranek

jajka

Sposób przygotowania:

Kiełbasę kroimy w kostkę i zalewamy wodą, a następnie gotujemy z kostkami rosołowymi. Dodajemy do tego pokrojone w plasterki marchewkę i pietruszkę oraz ziemniaki w kostkę.Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i grzybki. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Do gotowej zupy dodajemy podsmażoną cebulę, przyprawiamy chrzanem oraz zakwasem.Całość posypujemy majerankiem i podajemy z jajkiem.

Czeskie serki smażone z frytkami

Składniki:

ser żółty, twardy

bułka tarta

olej słonecznikowy

jajka

sól, pieprz

frytki mrożone

Sposób przygotowania:

Z sera żółtego kroimy grube plastry lub koła,jeśli naszym składnikiem jest salami.Rozbijamy jaja, doprawiamy solą i pieprzem. Ser moczymy w jajku i obtaczamy w bułce tartej.Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy z frytkami.

Anelletti al forno

Składniki:

cebula

seler

marchew

pół kilograma mięsa mielonego, wieprzowo- wołowego

bułka tarta

2 butelki sosu pomidorowego włoskiego

szynka

mozzarella

parmezan

sos beszamelowy

makaron typu anelli ( pierścionki)

oliwa

masło

4-5 dużych bakłażanów.

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni smażymy cebulę ,marchew i seler. Następnie dodajemy mięso mielone. Dusimy pod przykryciem. Do całości dodajemy sos pomidorowy. Na oddzielnej patelni smażymy bakłażana pokrojonego w plastry. Na blasze wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, układamy bakłażany, sos z makaronem, ser i szynkę. Pieczemy pół godziny w temperaturze 180 stopni.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości