Zdjęcie: Bartosz Krupa / Wojciech Olszanka / East News
Polski żurek
Składniki:
Kiełbasa swojska
Zakwas z maki żytniej
czosnek
marchewka
pietruszka
ziemniaki
cebula
kostki rosołowe
ocet
olej
suszone grzyby
chrzan
ziele angielskie
liść laurowy
sól
pieprz
majeranek
jajka
Sposób przygotowania:
Kiełbasę kroimy w kostkę i zalewamy wodą, a następnie gotujemy z kostkami rosołowymi. Dodajemy do tego pokrojone w plasterki marchewkę i pietruszkę oraz ziemniaki w kostkę.Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i grzybki. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Do gotowej zupy dodajemy podsmażoną cebulę, przyprawiamy chrzanem oraz zakwasem.Całość posypujemy majerankiem i podajemy z jajkiem.
Czeskie serki smażone z frytkami
Składniki:
ser żółty, twardy
bułka tarta
olej słonecznikowy
jajka
sól, pieprz
frytki mrożone
Sposób przygotowania:
Z sera żółtego kroimy grube plastry lub koła,jeśli naszym składnikiem jest salami.Rozbijamy jaja, doprawiamy solą i pieprzem. Ser moczymy w jajku i obtaczamy w bułce tartej.Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy z frytkami.
Anelletti al forno
Składniki:
cebula
seler
marchew
pół kilograma mięsa mielonego, wieprzowo- wołowego
bułka tarta
2 butelki sosu pomidorowego włoskiego
szynka
mozzarella
parmezan
sos beszamelowy
makaron typu anelli ( pierścionki)
oliwa
masło
4-5 dużych bakłażanów.
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni smażymy cebulę ,marchew i seler. Następnie dodajemy mięso mielone. Dusimy pod przykryciem. Do całości dodajemy sos pomidorowy. Na oddzielnej patelni smażymy bakłażana pokrojonego w plastry. Na blasze wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, układamy bakłażany, sos z makaronem, ser i szynkę. Pieczemy pół godziny w temperaturze 180 stopni.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN