Przepisy kulinarne

Słodycze, które zjesz bez poczucia winy

Przepisy kulinarne

Słodycze, które zjesz bez poczucia winy

Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Monikę Mrozowską. Jak na propagatorkę zdrowego odżywiania przystało, przygotowała dla nas słodkie i jednocześnie zdrowe desery. Możemy potwierdzić, że były bardzo pyszne :)

 

 

 

Sezamie otwórz się

Składniki:
100 g białego sezamu
50 g czarnego sezamu
4 płaskie łyżki syropu z agawy

Przygotowanie:
Biały sezam mielimy na proszek i mieszamy z czarnym sezamem. Dodajemy syrop, dokładnie mieszamy i z powstałej masy formujemy kulki.

Pochwała lenistwa

Składniki:
3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
3 łyżki syropu z agawy
1 jajko
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 laski wanilii
200 g tłustego twarogu
masło do posmarowania foremek

Przygotowanie:
Ugotowaną kaszę mieszamy z jajkiem, syropem, proszkiem do pieczenia, wanilią i twarogiem. Foremki do babeczek smarujemy masłem. Nakładamy do nich po dwie łyżki masy jaglano-serowej. Pieczemy w piekarniku w 200 st. C z góry i dołu przez ok. 15 min., aż się przyrumienią.

Po prostu ciasto czekoladowe

Składniki:
1 szklanka mąki gryczanej
3/4 szklanki obranej, startej cukinii
100 g gorzkiej czekolady
5 łyżek cukru trzcinowego
1 łyżeczka sody
50 g masła
1 łyżka octu
1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
1 banan
masło do posmarowania formy
Dodatki:
maliny
sok jabłkowy

Przygotowanie:
Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w metalowej misce, w kąpieli wodnej. Mąkę gryczaną przesiewamy i wsypujemy do miski, dodajemy startą cukinię, rozpuszczoną czekoladę, cukier trzcinowy, sodę, czarny mielony pieprz i na samym końcu ocet.
Wszystko dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy pokrojonego w cienkie plasterki banana. Ciasto wlewamy do formy posmarowanej masłem i pieczemy ok. 30 min. w 200 st. C. Sprawdzamy patyczkiem, czy upiekło się w środku. Maliny i sok jabłkowy zagotowujemy i miksujemy na sos. Ciasto podajemy z malinowym sosem.

Mleczne, orzechowe, owocowe

Składniki:
50 g orzechów brazylijskich
50 g orzechów nerkowców
2 płaskie łyżeczki drobnego cukru trzcinowego
30 g liofilizowanych truskawek

Przygotowanie:
Orzechy mielimy w młynku do kawy i mieszamy je z drobnym cukrem trzcinowym, truskawki także mielimy na pyl. Z masy orzechowej formujemy kulki, które obtaczamy w pyle z truskawek.

Krem na chandrę

Składniki:
50 g suszonych śliwek
50 g daktyli
1 duży dojrzały banan
1/3 szklanki wody

Przygotowanie:
Śliwki i daktyle gotujemy 5 min. w wodzie, a następnie miksujemy na gładki krem razem z wodą z gotowania i bananem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
54
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0