Ogórki małosolne według Ani Starmach
Jak napisała, kiedy na jej blacie brakuje miejsca na kolejne słoiki z przetworami, to znak, że coś się dzieje. Ania Starmach podzieliła się z obserwatorami sprawdzonym przepisem na ogórki małosolne. Te krótko kiszone ogórki gruntowe to dla wielu smak lata. Jak je przyrządzić?
To czynność bardzo prosta, relaksująca i przynajmniej mi, choć na chwilę, poprawia humor
- napisała Ania Starmach
Jurorka MasterChefa zdradziła, w jaki sposób ona przygotowuje ogórki małosolne. Sekretem jest liść laurowy, którego niektórzy nie dodają.
Przepis na ogórki małosolne Ani Starmach
Składniki na ogórki małosolne:
- 2 kg ogórków
- 2.5 l wody
- 8 gałązek kopru
- 8 ząbków czosnku
- 3 liście laurowe
- 3 łyżki soli
Przygotowanie ogórków małosolnych
- Wodę zagotuj z solą, tak, aby sól się rozpuściła.
- Wodę ostudź, powinna być letnia.
- Ogórki umyj, ząbki czosnku obierz i przekrój na połówki.
- Na dnie glinianego naczynia ułóż kilka gałązek kopru i cztery ząbki czosnku.
- Na koprze ułóż umyte ogórki, przykryj je pozostałym koprem. Dodaj pozostałe cztery ząbki czosnku i liście laurowe. Całość zalej wodą.
- Naczynie przykryj talerzykiem.
- Ogórki gotowe są już po 24 godzinach, najlepiej smakują jednak po 3 dniach!
Poznajcie także sposoby Andrzeja Polana na ogórki:
Zobacz też:
Jak jeść melona? Melon galia, kantalupa i miodowy – popularne odmiany
Ułatw sobie życie. Poznaj 6 trików, które przydadzą się w kuchni
Przepis na rodzinny obiad według Beaty Kartowicz: roladki, fasolka i ciasto z borówkami
Autor: Anna Korytowska
podziel się: