Sezon ogórkowy w pełni. Poznajcie sprawdzony przepis Ani Starmach na małosolne

Ania Starmach
Kamil Piklikiewicz/East News
Świeże, kiszone, a może małosolne? Przepisem na te ostatnie podzieliła się ze swoimi obserwatorami Ania Starmach. W czym tkwi sekret ich wyjątkowego smaku?

Ogórki małosolne według Ani Starmach

Jak napisała, kiedy na jej blacie brakuje miejsca na kolejne słoiki z przetworami, to znak, że coś się dzieje. Ania Starmach podzieliła się z obserwatorami sprawdzonym przepisem na ogórki małosolne. Te krótko kiszone ogórki gruntowe to dla wielu smak lata. Jak je przyrządzić?

To czynność bardzo prosta, relaksująca i przynajmniej mi, choć na chwilę, poprawia humor

- napisała Ania Starmach

Jurorka MasterChefa zdradziła, w jaki sposób ona przygotowuje ogórki małosolne. Sekretem jest liść laurowy, którego niektórzy nie dodają.

Przepis na ogórki małosolne Ani Starmach

Składniki na ogórki małosolne:

  • 2 kg ogórków
  • 2.5 l wody
  • 8 gałązek kopru
  • 8 ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3 łyżki soli

Przygotowanie ogórków małosolnych

  1. Wodę zagotuj z solą, tak, aby sól się rozpuściła.
  2. Wodę ostudź, powinna być letnia.
  3. Ogórki umyj, ząbki czosnku obierz i przekrój na połówki.
  4. Na dnie glinianego naczynia ułóż kilka gałązek kopru i cztery ząbki czosnku.
  5. Na koprze ułóż umyte ogórki, przykryj je pozostałym koprem. Dodaj pozostałe cztery ząbki czosnku i liście laurowe. Całość zalej wodą.
  6. Naczynie przykryj talerzykiem.
  7. Ogórki gotowe są już po 24 godzinach, najlepiej smakują jednak po 3 dniach!

Poznajcie także sposoby Andrzeja Polana na ogórki:

Zobacz też:

Jak jeść melona? Melon galia, kantalupa i miodowy – popularne odmiany

Ułatw sobie życie. Poznaj 6 trików, które przydadzą się w kuchni

Przepis na rodzinny obiad według Beaty Kartowicz: roladki, fasolka i ciasto z borówkami

Autor: Anna Korytowska

podziel się:

Pozostałe wiadomości