Sebastian Olma gotował w Krynicy Morskiej
Podczas swojej wizyty w Krynicy Morskiej Olivier Janiak spotkał się ze znanym widzom naszego programu Sebastianem Olmą. Gotujący na plaży kucharz udowodnił dziennikarzowi, że nie żyje się samym mięsem. Dlatego więc przygotował pyszne potrawy, które mogą przypaść do gustu wszystkim osobom niejedzącym lub ograniczającym jego spożycie.
Widać moc warzyw, którą mamy tutaj na grillu
- zapowiedział kucharz.
Wakacyjne potrawy Sebastiana Olmy
Wśród dań, które Sebastian Olma zaprezentował Olivierowi Janiakowi, znalazł się między wegański bigos. Do jego zrobienia kucharz wykorzystał m.in. kapustę, soczewicę, cebulkę oraz snacki, które choć przypominały swoim wyglądem kabanosy, w rzeczywistości były bezmięsne.
Kolejną propozycją Sebastiana Olmy okazała się ciecierzyca duszona z pomidorami i odrobiną chili. Kucharz odłożył niewielką jej porcję, a następnie wyłożył ją na tortillę i dodał odrobinę hummusu i kawałeczki awokado. Zaproponował też podpieczenie tak złożonego placka.
Wakacyjnej kuchni nie wyobrażasz sobie bez burgerów? Obok ich tradycyjnej wersji u Sebastiana Olmy pojawiła się wersja dla osób rezygnujących lub ograniczających jedzenie mięsa. Do bułki szef kuchni włożył smaczne i zdrowe warzywa.
Bezmięsne przystawki Sebastiana Olmy
Podczas przyjęć bardzo często bywa serwowana gościom deska z wędlinami. Co jednak w sytuacji, gdy któryś z naszych gości jest wegetarianinem i nie dla niego jest tradycyjna szynka lub pasztet? Sebastian Olma pospieszył na ratunek i pokazał Olivierowi Janiakowi wędliny, które nie mają w sobie składzie ani odrobiny mięsa. Mimo tego są one bogatym źródłem ważnego dla organizmu białka.
Masz ochotę spróbować przygotować zaproponowane przez Sebastiana Olmę dania? Wypróbuj poniższe przepisy.
Bigos warzywny z Vege Snack, pomidorkami i cebula dymką
Składniki na bigos warzywny:
- 1 opakowanie bigosu warzywnego
- 1 opakowanie Vege snack
- 100 gramów pomidorków koktajlowych kolorowych
- 1 mały pęczek cebuli dymki
- świeże zioła do dekoracji
Sposób wykonania bigosu warzywnego:
Do metalowego garnka przełóż porcje bigosu warzywnego, lekko podgrzewaj, mieszając co jakiś czas. Pod koniec grzania do bigosu dodaj pokrojone kawałki Vege snacków, połówki pomidorków koktajlowych i posiekaną dymkę. Przełóż porcje bigosu do miski i udekoruj świeżymi ziołami.
Tortilla z soczewicą, suszonymi pomidorkami, humusem i avocado
Składniki na tortillę z soczewicą:
- 1 opakowanie soczewicy z duszonymi pomidorkami
- 1 łyżka chili w proszku
- 20 gramów marynowanego imbiru
- 3 sztuki tortilla pszennej
- 2 opakowania Hummusu premium z czarnuszką
- 2 sztuki miękkiego awokada
- 1 sałata młoda rzymska
Sposób wykonania tortilli z soczewicą:
Gotową soczewicę z duszonymi pomidorkami podgrzej w garnku, dodając do smaku chili w proszku i marynowany imbir. Na grillu ułóż plaster tortilli tak aby zmiękła, zdejmij z ognia, posmaruj humusem z czarnuszką, dodaj soczewice z garnka, plastry awocado, liść sałaty rzymskiej i zwiń tortille. Gotową tortillę można jeszcze zapiec na grillu.
Burgery mięsne i wegańskie z kozim serem
Składniki na burgery mięsne i wegańskie:
- 3 sztuki mięsa na burgera
- 3 sztuki Burgera Vege
- 50 ml oliwa z pestek winogron
- Sól, pieprz do smaku
- 6 plasterków ser żółtego
- 6 sztuki bułek burgerowych
- 30 gramów musztarda Dijon
- 30 gramów sosu majonezowego
- 1 sałata duża rzymska
- 2 pomidory zwykłe
- 100 gramów piklowanych ogórków
- 100 gramów ser pleśniowy koziego
Sposób wykonania burgerów mięsnych i wegańskich:
Mięso zwykle i wegańskie posmaruj oliwa z pestek winogron, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Smaż na rozgrzanym grillu 5/6 minut z każdej strony (burger mięsny powinien być w środku soczysty, aby nie był suchy). Nałóż plasterek sera na burgera mięsnego i poczekaj, aż ser się rozpuści. Bułki do burgera przetnij na pół, połóż na grillu aby lekko się spiekły i zarumieniły. Na przekrojoną część dodaj musztardę Dijon i sos majonezowy, nałóż sałatę, plaster pomidora, piklowanego ogórka i mięso (do burgera Vege dodaj plaster koziego sera pleśniowego). Przebij burgery wykałaczką.
Zobacz także:
Wędliny nie tylko na śniadanie. Wyśmienite dania według Piotra Kucharskiego
Przekąski na letnie przyjęcie. Poznaj przepisy "zero waste" Kasi Bosackiej
Letnia kuchnia Grzegorza Zawieruchy. „Każdy kucharz powie, że produkt to jest podstawa”
Widzimy się w Dzień Dobry Wakacje! Na program zapraszamy w każdą sobotę i niedzielę od 9:00.
Autor: Wioleta Pyśkiewicz
Źródło: Sebastian Olma