Styl Życia

Rey i słodki smak Ukrainy

Aleg Bogatishev pochodzi z Doniecka na Ukrainie. Opuścił kraj w 2014 roku, kiedy wybuchł tam konflikt. W Polsce jest instruktorem tańca towarzyskiego, a na Ukrainie zdobył tytuł wicemistrza w tańcu latynoamerykańskim. Mikołaj Rey odwiedził go, by zasmakować ukraińskiej kuchni. Czy różni się od polskiej?

Pieczone jabłka

Składniki:
2 jabłka
Orzechy włoskie (garść)
Rodzynki (garść)
Miód (łyżka)
Szczypta cynamonu

Przygotowanie:
Jabłka umyć i wydrążyć sporą dziurę po środku tym samym usuwając gniazdo nasienne. Dziura ma być szeroka u  góry i coraz węższa w dół.
Faszerować orzechami i rodzynkami. Doprawić miodem i cynamonem.
Upiec  w rozgrzanym piekarniku. 180 około 20/25mn.

Kaszka ryżowa z dynią i cukrem waniliowym

Kawałki dyni obrać i pokroić na drobne kawałki by się równo ugotowały.
W garnku zalać wrzątkiem dodać cukier waniliowy i gotować aż dynia będzie miękka (około 10 min). Następnie rozgnieść dynię tłuczkiem nie wylewając wody.
Dodać ryż arborio i gotować go około 18-20 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając i ewentualnie dolewając trochę wrzątku.
Na koniec doprawić do smaku, można zabielić śmietaną, skropić cytryną...
Podać gorący z faszerowanym jabłkiem prosto z pieca. Mniam!


Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
69
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0