Raita – orzeźwiający sos prosto z Indii. Jak w łatwy sposób przygotować szybki dip?

Raita
Fot. Francesco Perre / EyeEm / Getty Images
Raita to pyszny dip rodem z Indii. Co ciekawe, stanowi nie tylko świetny dodatek do dań głównych, ale może być również podawany jako samodzielna potrawa. Warto przygotować go zwłaszcza latem, ponieważ doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Jak samodzielnie zrobić prosty i szybki sos raita?
  • Klasyczna raita ogórkowa
  • Przepis na raitę z pomidorami
  • Z czym podawać sos raita?

Zobacz też: 

Sernik japoński – najlepsze przepisy

Przepis na raitę jest niezwykle prosty. Do przyrządzania dania potrzeba niewielu składników, a czas jego przygotowania to zaledwie kilka minut. Minimalizm formy nie wpływa jednak negatywnie na smak potrawy. Dip jest wyjątkowo świeży i aromatyczny, przez co daje uczucie przyjemnego ochłodzenia. Choć najpopularniejsza jest raita ogórkowa, można przygotować ją również z dodatkiem wielu innych warzyw.

Klasyczna raita ogórkowa

Raita ogórkowa to najpopularniejsza odmiana tego indyjskiego sosu. Dodatek orzeźwiającego i chrupiącego warzywa potęguje doznania smakowe, co świetnie sprawdza się zwłaszcza w gorące dni. Taki sos raita serwowany jest najczęściej w formie dipu, jednak można go również podawać zamiast chłodnika. Odpowiednio schłodzony z pewnością ugasi pragnienie i przyniesie ulgę w czasie upalnego lata. Jak wygląda przepis na raitę z ogórkiem?

Składniki (na ok. 6 porcji):

· 1 l jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego, np. typu greckiego),

· 2 duże ogórki,

· pęczek świeżej mięty,

· ½ pęczka świeżej kolendry,

· łyżka kminu rzymskiego,

· łyżka gorczycy,

· łyżka czarnuszki,

· po szczypcie soli, pieprzu i chili do smaku.

Przygotowanie:

1. Ogórki umyj, obierz i pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Opcjonalnie możesz usunąć wcześniej ich pestki.

2. Świeżą miętę i kolendrę opłucz pod bieżącą wodą, a następnie drobno posiekaj.

3. Do miski przełóż gęsty jogurt, dodaj do niego ogórki i świeże zioła. Wymieszaj wszystko dokładnie.

4. Na suchą i rozgrzaną patelnię dodaj kmin rzymski, gorczycę i czarnuszkę i praż przez kilkanaście sekund. Dzięki temu zabiegowi wydobędą się z nich jeszcze bardziej intensywny smak i aromat. Uważaj jednak, aby ich nie przypalić.

5. Do sosu raita dodaj uprażone przyprawy. Opcjonalnie możesz je wcześniej rozgnieść w moździerzu. Na koniec dopraw dip solą i pieprzem.

6. Aby raita ogórkowa miała jeszcze bardziej orzeźwiające właściwości, przed podaniem warto ją schłodzić. W tym celu wstaw ją do lodówki na minimum godzinę (warto zostawić ją jednak na nieco dłużej, najlepiej na całą noc – dzięki temu smaki lepiej się przegryzą).

7. Przed samym zaserwowaniem raity posyp ją po wierzchu odrobiną sproszkowanej papryczki chili.

Klasyczny dip raita jest stosunkowo sycący, a przy tym niskokaloryczny. Wyróżnia się też wyjątkowym, ziołowym smakiem, przez co świetnie pobudza do życia nawet w leniwe i upalne dni. Po przygotowaniu można przechowywać go w lodówce około 3 dni.

Przepis na raitę z pomidorami

Tradycyjny sos raita można nieco urozmaicić poprzez dodanie do niego innych warzyw. Ciekawy pod tym względem jest przepis z pomidorami.

Składniki (na ok. 6 porcji):

· 1 l gęstego jogurtu,

· 2 dojrzałe pomidory,

· średniej wielkości ogórek,

· czerwona cebula,

· pęczek świeżej kolendry,

· łyżka kuminu,

· po szczypcie soli, pieprzu i ostrej papryki,

· opcjonalnie: sok z połowy cytryny.

Przygotowanie:

1. Pomidory umyj i obierz ze skórki. Aby to zrobić, wykonaj małe nacięcia na warzywach, a następnie zalej je wrzątkiem. Dzięki temu skórka łatwiej odejdzie. Po obraniu pokrój pomidory w kostkę (możesz przy tym usunąć ich nasiona, jednak nie jest to krok obowiązkowy).

2. Ogórek obierz i pokrój w małą kostkę, tak samo zrób z czerwoną cebulę. Świeżą kolendrę opłucz i posiekaj.

3. Dodaj do miski jogurt, a następnie wszystkie warzywa i świeże zioła. Całość wymieszaj.

4. Upraż na patelni ziarna kuminu, po czym dodaj je do sosu. Opcjonalnie możesz też dodać sok z cytryny.

5. Na koniec dip przypraw solą i pieprzem, a tuż przed podaniem posyp odrobiną ostrej papryki.

Przepis na raitę można oczywiście dowolnie modyfikować, a wersja z pomidorami to tylko jedna z wariacji na jego temat. Równie interesujący i smaczny efekt może dać użycie takich warzyw jak marchewka, szpinak, burak, bakłażan czy dynia. W przypadku tego dania ograniczeniem jest jedynie wyobraźnia kucharza.

Co ciekawe, istnieje także raita owocowa . Można przygotować ją na bazie np. mango, bananów czy ananasa. Użycie słodkich składników doskonale sprawdzi się zwłaszcza w przypadku podania sosu z potrawami mięsnymi.

Więcej:

Z czym podawać sos raita?

Sos raita o odpowiednio rzadkiej konsystencji z powodzeniem może zastąpić zupę . W takim wydaniu stanowi ciekawą i, dzięki użyciu przypraw, nieco egzotyczną alternatywę dla tradycyjnego chłodnika. W Indiach najczęściej serwowany jest jednak jako dodatek do dań głównych . Do czego można wykorzystać raitę?

Raita podawana jest jako sos do tradycyjnych indyjskich potraw, takich jak chociażby curry, kurczak tikka masala czy kurczak tandoori. Dania te wyróżniają się wyjątkowo dużą pikantnością, natomiast dodatek orzeźwiającego dipu łagodzi tę ostrość. Dzięki temu powstaje wyjątkowo dobrze zbalansowana kompozycja smaków.

Oprócz tego dip raita jest stosowany jako dodatek do różnego typu mięs, a także grillowanych warzyw i pierożków. Można też maczać w nim indyjskie pieczywo (np. chlebek naan), placki chapati czy pitę. Dobrze sprawdzi się również jako sos do dań typu fast food.

Zobacz film: Enam Ali – mistrz kuchni indyjskiej, źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości