Ciasto na pierogi
Składniki:
400 g mąki pszennej typ 500
Płaska łyżeczka soli
200 ml gorącej wody
2 łyżki roztopionego masła
2 jajka
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z solą i zalać gorącą wodą i energicznie wymieszać, dodać roztrzepane jajka i masło. Wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć na lekko obsypaną mąką stolnicę, ciasto również oprószyć i zagniatać kilka minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Jeśli ciasto klei się do rąk, lekko obsypywać mąką. Ciasto podzielić na dwie części i każdą włożyć do plastikowego woreczka. Odstawić na 10-15 minut aby ciasto odpoczęło. Następnie wyjąć z worka, obsypać stolnicę i rozwałkować cienko ciasto.
Ruskie z pieczonymi ziemniakami
Składniki:
1 porcja ciasta z przepisu powyżej
400 g ziemniaków
150 g twarogu
1 cebula
2 łyżki masła
Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki upiec w całości w piekarniku lub jeśli mamy możliwość w ognisku. Obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać do nich pokruszony twaróg. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać do farszu. Delikatnie wymieszać całość aby ser się nie rozpadł za bardzo. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie delikatnie wymieszać. Podawać z kwaśną śmietaną, podsmażona cebulką na maśle lub z wywarem.
Pierogi z kapustą, kaszą i grzybami
Składniki:
1 porcja ciasta na pierogi
200 g kiszonej kapusty
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
200 g kaszy gryczanej
1 cebula
2 łyżki masła
Sól i pieprz
Pure grzybowe
40 g suszonych borowików
100 g namoczonych orzechów nerkowca
Olej rydzowy lub oliwa z oliwek
Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Kiszoną kapustę ugotować z listkiem laurowym i zielem angielskim do miękkości, odcedzić i drobno posiekać. W tym czasie ugotować też kaszę. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle, gdy będzie miękka dodać posiekaną kapustę i kaszę. Całość przesmażyć razem przez około 10 minut. W trakcie doprawić sola i pieprzem. Przełożyć do miski i schłodzić.
Grzyby namoczyć w zimnej wodzie i dobrze wypłukać, odstawić na 30 minut do nasiąknięcia. Odlać wodę, grzyby przełożyć do rondelka, zalać czystą wodą i ugotować do miękkości. Następnie zmiksować z orzechami nerkowca i olejem na gładkie pure. Pierogi ugotować w osolonej wodzie i podawać z pure grzybowym.
Pierogi z prażoną gruszką
Składniki:
1 porcja ciasta na pierogi
4-6 gruszek
1 łyżka miodu
Sok z jednej cytryny
1 łyżeczka cynamonu
3-5 łyżek mielonych migdałów
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Gruszki obrać i pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny wymieszanym z miodem. Wyłożyć na blaszkę do pieczenia. Posypać cynamonem i wstawić na 10 minut do piekarnika.Gruszki przełożyć do miski i wymieszać z tartymi migdałami, wystudzić i nadziać pierogi. Pierogi podawać ze śmietaną i płatkami prażonych migdałów.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN