Sałatka tabbouleh z kuskusu ze świeżymi warzywami
Składniki:
Kuskus (ekspresowy w torebkach) - 2-3 opakowania/woreczki
Cukinia – 2 szt.
Papryka czerwona – 2 szt.
Papryka żółtka – 2 szt.
Pomidory – 3 szt.
Ogórki świeże – 2 szt.
Świeża mięta – 2 pęczki + do dekoracji
Świeża pietruszka – 2 pęczki
Świeży szczypiorek – 2 pęczki
Cebula – 2 szt
Czosnek – 1 główka
Sok z cytryny
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy, zostawiamy do napęcznienia.
Cukinię, papryki, pomidory, ogórki i cebulę drobno kroimy, dodajemy do kuskusu.
Miętę, pietruszkę oraz szczypiorek siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do miski z warzywami.
Mieszamy, doprawiamy sokiem z cytryny, oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem.
Paluchy z ciasta francuskiego z serem i ziołami
Składniki:
Ciasto francuskie – ok.4 op. po 300 g
Ser żółty (mogą być 2 rodzaje) - ok. 400 g
Świeży szczypiorek – 1 pęczek
Czarnuszka
Sezam
Jajka do posmarowania – 3 szt.
Przygotowanie:
Płat ciasta rozkładamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy tartym serem, przykrywamy kolejnym płatem ciasta, ponownie posypujemy tartym serem – dociskamy, by się skleiło.
Doprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz np. ziołami.Wycinamy paski o szerokości ok. 2 cm, skręcamy, układamy na blasze.Pieczemy ok. 13-15 minut . 200C.
Wrapy z tortilli z kurczakiem i warzywami
Składniki:
Tortille pszenne – 2 op. (po 10 szt.)
Filet z kurczaka – ok. 1 kg
Świeża sałata karbowana – 2-3 główki
Pomidory – 3 szt.
Ogórki (mogą być świeże albo konserwowe) - 2 świeże / 1 słoik konserwowych
Papryka czerwona – 2 szt.
Cebula – 2 szt.
Świeży szczypiorek – 2 pęczki
Czosnek – 1 główka
Majonez + jogurt naturalny duży – 1 op.
Świeży koperek - 1 pęczek
Sól, pieprz, papryka
Oliwa / masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Filet z kurczak kroimy na kawałki, doprawiamy do smaku.
Sałaty myjemy, warzywa kroimy (papryki w słupki, pomidory, ogórki w plastry, cebula w kosteczkę).
Jogurt naturalny mieszamy z odrobiną majonezu, dodajemy posiekany czosnek, koperek oraz przyprawy.
Mięso smażymy do miękkości.
Na suchej gorącej patelni podgrzewamy placki tortilli, na każdym układamy liście sałaty, mięso oraz warzywa.
Polewamy sosem czosnkowym, zwijamy.
Ciastka z ciasta francuskiego z bananami i czekoladą
Składniki:
Ciasto francuskie – 1 op.
Banany – 3-4 szt.
Czekolada mleczna lub krem czekoladowy
Jajko do posmarowania
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozkładamy, kroimy w kwadraty.
Na każdy kwadrat układamy plasterki banana i posiekaną czekoladę.
Zwijamy rogi do środka, tak by powstały koperty, smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 st. C.
Koktajle owocowe na bazie jogurtu i sezonowych owoców
Składniki:
Jogurty naturalne
Świeże sezonowe owoce
Cukier / miód – do smaku
Przygotowanie:
Owoce miksujemy z jogurtem, dosładzamy.
Sałatka owocowa
Składniki:
Świeże, sezonowe owoce
Ew. bakalie / orzechy
Przygotowanie:
Owoce kroimy w kosteczkę, mieszamy, możemy polać odrobiną miodu i dodać ulubione orzechy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN