Pielęgnacja olejkami jest bardzo popularna wśród kobiet. Używanie olejków niesie ze sobą pozytywne skutki dla zdrowia cery. Naturalny olejek różany jest jednym z najcenniejszych olejków kosmetycznych.

Olejek różany produkowany jest w procesie destylacji z róży damasceńskiej. Do wyprodukowania 1 litra czystego olejku potrzebne jest aż około 5 tysięcy kilogramów płatków róż zrywanych o świcie. Czyni go to najbardziej pożądanym, ale też jednym z najdroższych olejków świata. Do największych producentów tego aromatycznego olejków należą Egipt, Iran, Turcja, Algieria i Francja, ale to olejek różany z Bułgarii jest tym najlepszym i najbardziej popularnym. Jego zastosowanie jest szeroko wykorzystywane w leczeniu różnych schorzeń. Bułgarski olejek różany znalazł zastosowanie w kuracji włosów , twarzy , może być również stosowany do ciała . Dzięki zawartości składników odżywczych, poprawia krążenie, nawilża przesuszoną skórę i łagodzi stany zapalne. Zapach i właściwości kojące olejku nieocenione są przy łagodzeniu napięcia nerwowego czy poprawy nastroju. Róża jest bogatym źródłem witaminy C oraz kwasów owocowych. Obecna w dużym stężeniu witamina oddziaływuje nie tylko na stan skóry, wykazując silne działanie przeciwzmarszczkowe i przeciwrodnikowe, ale również podnosi odporność całego organizmu. Olejek różany to również źródło flawonoidów, neroli czy eugenoli nieocenionych przy regulowaniu funkcjonowania organizmu i niwelowaniu dolegliwości bólowych. 

Jak zrobić olejek różany?

Skład wielu kosmetyków, dostępny również w formie olejku eterycznego, jest bardzo prosty do samodzielnego wykonania w domu. Otrzymuje się go na drodze maceracji. Jest to kilkutygodniowy proces, polegający na zalaniu wybranej rośliny - w tym wypadku płatków róż - wybranym olejem. Warto sięgnąć po wartościowy olej dostosowany do potrzeb skóry bądź włosów. Najczęściej wybierany jest zwykły olej roślinny bądź migdałowy. Do produkcji olejku różanego potrzebny będzie: słoik z jasnego szkła, świeże płatki róż i olej. Rozgniecione płatki należy zalać olejem i odstawić słoik na około 3 tygodnie w ciepłe i dobrze nasłonecznione miejsce. Pod wpływem wysokiej temperatury i promieni słonecznych, nagrzany olej dosłownie wyciągnie z płatków wszystkie cenne substancje. Po upływie wyznaczonego czasu, należy przelać olej przez sito do naczynia z ciemnego szkła i trzymać w zaciemnionym miejscu. Zmiana szkła na ciemne ma pomóc w ustabilizowaniu pozyskanej witaminy C, która jest głównym składnikiem płatków róży.

Ile kosztuje olejek różany z Bułgarii?

Słynąca z olejku różanego Bułgaria oferuje cały wachlarz produktów wzbogaconych cennym olejkiem. Ceny produktów kosmetycznych są niewielkie, i tak przykładowo różane mydło kosztuje 5 zł, a balsam 15 zł. Ceny samego olejku wahają się w zależności od jakości róż, z których został wyprodukowany i mogą sięgać od 40 do 100 zł nawet za 10 ml.

Zastosowanie olejku różanego

Regularnie stosowany olejek różany do twarzy , jako dodatek do kremów, masek i serum, skutecznie odżywi skórę, widocznie poprawi jej napięcie i sprężystość, a tym samym opóźni proces starzenia. Może być stosowany przez posiadaczki każdej cery, jednak jego działanie doceni zwłaszcza skóra sucha, w której zajdzie znaczna poprawa stopnia nawilżenia i ujędrnienia. Znany ze swoich zdolności antyseptycznych olejek różany zadziała też wyciszająco i ściągająco na zmiany trądzikowe i drobne ranki. Nie tylko przyspieszy proces gojenia się i wykluczy powstanie ewentualnych blizn, ale działając antybakteryjnie, powstrzyma rozwój bakterii i nie dopuści do rozsiania się zmian trądzikowych. Jego działanie polubi delikatna skóra pod oczami. Regularnie aplikowany, zmniejszy opuchliznę, widoczność cieni i wyraźnie ożywi spojrzenie.

Olejek różany poleca się również na włosy. Dodany do odżywek i masek, odżywi skórę głowy i poprawi kondycję przesuszonych i matowych włosów. Do włosów zniszczonych farbowaniem lub gorącą stylizacją poleca się olejowanie włosów z dodatkiem olejku różanego.

Olejek różany do ciała stosowany jest głównie jako składnik bądź dodatek do kosmetyków pielęgnacyjnych. Odżywi i napnie, przynosząc ulgę ściągniętej i przesuszonej skórze. Poradzi sobie z miejscowymi przesuszonymi plackami - liszajami. Jest dobrym rozwiązaniem przy leczeniu nadpotliwości. Wcierany w newralgiczne miejsca (tj. pachy, stopy, pachwiny, kark), nie tylko zniweluje nieprzyjemny zapach, ale ureguluje też pracę gruczołów potowych.

Kobiety pokochają olejek różany jako antidotum na bolesne miesiączki. Dodany do herbaty zmniejszy dolegliwości bólowe i dodatkowo zadziała odprężająco. Ponadto zamyka rozszerzone naczynka krwionośne, wzmacniając ich ścianki. Olejek różany wykorzystywany jest również w aromaterapii. Dodany do kominku, wypełniając swoim zapachem pomieszczenie, działa relaksująco, wyciszająco, przyczyni się do poprawy nastroju i ułatwi zasypianie.

Kto powinien unikać olejku różanego? Jego stosowanie nie jest wskazane dla kobiet w ciąży oraz dzieci poniżej 7 roku życia.

Zobacz film: Domowe olejki eteryczne. Źródło: Dzień Dobry TVN.



Co sądzisz o tym artykule?
81
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0