Pomysły na naleśniki francuskie, które pozwolą odkryć ich potencjał na nowo

Francuskie naleśniki
Fot. Chloé Boulos / Getty Images
Naleśniki francuskie można jeść na słodko i wybierać spośród wielu pysznych kombinacji sosów, owoców i przypraw. Wyśmienicie smakują również jako danie bardziej wytrawne - na słono, pikantnie, a tym samym doskonale nadają się na głównego bohatera obiadu. Czas przygotowania ciasta to zaledwie kilka minut, a dobra patelnia ułatwi proces smażenia.

Przepis na naleśniki francuskie znany jest każdej osobie, która ma doświadczenie w kuchni. Co więcej, naleśniki są daniem, które smakuje chyba każdemu. Dodatkowo są łatwe w przyrządzeniu i przyjazne domowemu budżetowi. Te wszystkie czynniki mogą sprawić, że naleśnik francuski nie jest uważany za danie wykwintne czy pokazujące umiejętności kulinarne. A szkoda, bo przecież wszystko zależy od rodzaju nadzienia, a te od naszej wyobraźni.

  • Czy przepis na doskonałe naleśniki francuski jest tylko jeden?
  • Najważniejszy krok, czyli nadzienie do naleśników francuskich
  • Naleśniki francuskie w wytrawnej odsłonie

Czy przepis na doskonałe naleśniki francuski jest tylko jeden?

Zdecydowanie nie. Tyle odmiennych wariantów przepisów, ile pomysłów i charakterów kuchni. Ta różnorodność w sposobach przygotowania ciasta czyni naleśniki francuskie daniem z potencjałem, który uwolnić może tylko wyobraźnia gotującego. Klasyczne ciasto na cienkie naleśniki francuskie to masa z kilku bardzo łatwo dostępnych składników:

· mąka, najlepiej pszenna

· jajka

· mleko

· odrobina masła

· cukier i szczypta soli

Proporcje składników można dostosować do indywidualnych potrzeb i wielkości porcji, która ma być przygotowana. W ilości poszczególnych składników i ich zamiennikach kryje się klucz do różnych wariantów samego ciasta. Wariacje w składnikach mogą dotyczyć użycia np. maślanki zamiast mleka, napoju roślinnego w zastępstwie mleka krowiego czy dodaniu do ciasta odrobiny wody gazowanej, tak by było bardziej puszyste. Sposobów na przygotowanie ciasta jest wiele i efektem każdego z nich mogą być pyszne naleśniki francuskie. Nie pozostaje nic innego, tylko znaleźć ten najbardziej odpowiedni przepis, by cieszyć się walorami smakowymi tego dania.

Zobacz też: 

Francuskie ciasto Trzech Króli

Najważniejszy krok, czyli nadzienie do naleśników francuskich

Powołując się na francuską tradycję, najlepiej podawać je na słodko. Możliwości jest naprawdę dużo, gdyż do naleśników francuskich można dodać dosłownie wszystko. Jednym z popularniejszych wariantów są naleśniki z serem. Twarożek, odpowiednio posłodzony, może być miodem, to idealne uzupełnienie naleśnika. Bardziej oryginalną wersją nadzienia serowego może być naleśnik z serem mascarpone i świeżą figą. Wariant rzadko spotykany i elegancki. Inny, bardzo smakowity pomysł na słodki naleśnik, to naleśnik francuski z pomarańczą. Brzmi finezyjnie, prawda? Zresztą tak właśnie smakuje. Sos pomarańczowy uzyskany jest z smażonych kawałków miąższu pomarańczy w karmelizowanym cukrze. Całość naleśnika dobrze oprószyć startą aromatyczną skórką pomarańczy i polać roztopioną gorzką czekoladą. Taki naleśnik to prawdziwa uczta dla zmysłów i wykwintny pomysł na deser.

Przygotowując naleśniki francuskie, można pokusić się o pozostanie w klimatach francuskich i posmarowanie je konfiturami czy kremami bazującymi na przepisach z francuskiej kuchni. Dobrym wyborem będzie np. krem z kasztanów, konfitura mirabelkowa z Lotaryngii, konfitura morelowa z Roussillon czy konfitura z czarnych wiśni z Pays Basque. Wszystkie brzmią bardzo francusko i na pewno smakowicie połechcą kubki smakowe.

Zobacz też: 

Sery francuskie

Naleśniki francuskie w wytrawnej odsłonie

Farsz naleśnikowy może być pysznym, pożywnym i sycącym elementem, który razem z cienkim naleśnikiem, stworzy obiad idealny. Tutaj również ilość pomysłów może być nieskończona. Tak naprawdę, wszystko to, co podajemy na główne danie obiadowe, możemy zawinąć w naleśnika. Kurczak, mozzarella i orzechy włoski? Smakowite i zdrowe nadzienie, które zadowoli każdego. Do tego odrobina posiekanej bazylii dodana do samego ciasta naleśnikowego i danie z kuchni śródziemnomorskiej gotowe. Bardzo wygodne do nadziewania naleśników będą pasty, które z łatwością można na nich rozsmarować i zwinąć naleśnika w upragniony kształt. Pomysł na zdrową i smaczną pastę? Pieczony burak i ser feta. Niebanalne i smakowite połączenie.

Naleśniki francuskie to niekończąca się inspiracja do eksperymentowania w kuchni. Wbrew raczej utartym przekonaniom, nie muszą być przygotowywane tylko wtedy, gdy lodówka świeci pustkami albo proszą o nie maluchy. Doskonale sprawdzą się również jako danie główne, które można serwować gościom na różne okazje i w rozmaitych postaciach.

Zobacz też: 

Co to jest foie gras i czy można przygotować je w zaciszu domowym?

Zobacz film: Francuskie inspiracje w kuchni. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości