Makaron z indykiem
Składniki na makaron z indykiem:
- 250 g makaronu świderki
- 500 g szynki z piersi indyka (mielonej)
- 2 pomarańcze
- 100 g parmezanu
- świeża bazylia
- 250 g pomidorków
- szalotka
- oliwa
- sól
- pieprz
Jak przygotować makaron z indykiem:
Na dużej patelni wylać oliwę i usmażyć na niej posiekaną drobno szalotkę. Dodać szynkę. Jak się ładnie przyrumieni, zetrzeć skórkę z pomarańczy, odłożyć ją na później, wycisnąć sok z pomarańczy i dolać do patelni. Dodać pomidorki krojone w ćwiartki, przyprawić solą i pieprzem, i usmażyć.
Ugotować makaron w solonej wodzie aż będzie al dente. Odcedzić makaron i wrzucić na patelnię. Wymieszać wszystko i udekorować świeżą bazylią i parmezanem.
Pollo e patate
Składniki na pollo e patate:
- 500 g nóżek kurczaka
- 300 g ziemniaków
- 300 g batatów
- świeża pietruszka
- świeży rozmaryn
- świeży tymianek
- sól
- pieprz
- oliwa
- 5-6 ząbków czosnku
- miód
Jak przygotować pollo e patate:
Nóżki kurczaka przyprawić solą i pieprzem, i obtoczyć w miodzie. Obrać ziemniaki i bataty, pokroić w kostkę, gotować przez 10 minut w gorącej wodzie. W brytfance polać oliwę, położyć ziemniaki, bataty przyprawić je solą i pieprzem. Dodać świeże zioła w gałązkach i czosnek rozmiażdżony. Położyć na to kurczaka, polać wszystko oliwą i wymieszać. Na 30 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Wymieszać całość i ponownie wstawić na 10-15 minut do piekarnika nastawionego na 250 st. C na opcję grill.
Kurczak z grzybami
Składniki na kurczaka z grzybami:
- 300 g udek kurczaka
- 300 g podudzia kurczaka
- 50 g suszonych prawdziwków
- szalotka
- ząbek czosnku
- 55 g białego wina
- 30 g mąki
- świeży rozmaryn
- świeży tymianek
- oliwa
- sól
- pieprz
- 100 g śmietany 30 proc.
Jak przygotować kurczaka z grzybami:
Namoczyć grzyby (trzymać je w wodzie przez 30 minut). Posiekać drobno szalotkę i czosnek. Usmażyć je na dużej patelni na oliwie. Obtoczyć kurczaka w mące i położyć go na patelnię. Przyrumienić z każdej strony. Dolać białego wina i posiekanych świeżych przypraw. Smażyć przez parę minut. Dodać grzyby i 300 g wody, w której były moczone. Dusić przez 50 minut na przykrytej patelni. Odkryć patelnię, wlać śmietanę i smażyć przez jeszcze 10 minut.
Chrupiące polędwiczki z kurczaka w panierce panko i sosie barbecue
Składniki na polędwiczki z kurczaka:
- 500 g polędwiczek z kurczaka
- 250 g panierki panko
- sól
- pieprz
- 1 l oleju do smażenia
- 100 g mąki
- łyżka słodkiej papryki
- łyżka kurkumy
- 2 jajka
- kolendra do dekoracji
Sos:
- 250 g passaty pomidorowej
- 10 g koncentratu pomidorowego
- cebula
- ząbek czosnku
- 40 g masła
- 50 g cukru
- 80 g białego octu
- 50 g musztardy
- łyżeczka chili
- łyżka sosu worcestershire
- sól
- pierz
Jak przygotować polędwiczki z kurczaka:
Sos: usmażyć na małym ogniu masło z posiekanym czosnkiem i posiekaną cebulą. Stopniowo wlewać ocet aż odparuje. Dodać sos pomidorowy razem z koncentratem i wymieszać. Dodać cukier, musztardę i tabasco. Dalej smażyć. Przyprawić solą, pieprzem i sosem worcestershire, i smażyć aż sos ściemnieje. Przetrzeć przez sitko.
Polędwiczki ubić tak, aby były płaskie. Do miski wsypać mąkę, paprykę, kurkumę, łyżkę soli i trochę pieprzu. Wymieszać całość. Polędwiczki obtoczyć w mące, potem w rozbitym jajku, a potem w panierce panko. Smażyć na głębokim oleju rozgrzanym do 170 st. C aż będą złote. Wyciągnąć i przyprawić solą i pieprzem.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Keksy, tarty, babki - ale w wersji wytrawnej. Proste przepisy Andrzeja Polana
10 tradycyjnych potraw na Wielkanoc. Zobacz, jak je zrobić
Sekret idealnego sernika wielkanocnego. Sebastian Olma: "Na pewno nie opadnie"
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Matteo Brunetti