Mała odmiana na wielkanocnym stole: makaron z indykiem, pollo e patate i kurczak z grzybami

Matteo Brunetti
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Dania z mięsem przygotował dla nas Matteo Brunetti. W kuchni Dzień Dobry TVN pokazał, jak zrobić: makaron z indykiem, pollo e patate, kurczaka z grzybami oraz chrupiące polędwiczki z kurczaka w panierce panko i sosie barbecue.

Makaron z indykiem

Składniki na makaron z indykiem:

  • 250 g makaronu świderki
  • 500 g szynki z piersi indyka (mielonej)
  • 2 pomarańcze
  • 100 g parmezanu
  • świeża bazylia
  • 250 g pomidorków
  • szalotka
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Jak przygotować makaron z indykiem:

Na dużej patelni wylać oliwę i usmażyć na niej posiekaną drobno szalotkę. Dodać szynkę. Jak się ładnie przyrumieni, zetrzeć skórkę z pomarańczy, odłożyć ją na później, wycisnąć sok z pomarańczy i dolać do patelni. Dodać pomidorki krojone w ćwiartki, przyprawić solą i pieprzem, i usmażyć.

Ugotować makaron w solonej wodzie aż będzie al dente. Odcedzić makaron i wrzucić na patelnię. Wymieszać wszystko i udekorować świeżą bazylią i parmezanem.

Pollo e patate

Składniki na pollo e patate:

  • 500 g nóżek kurczaka
  • 300 g ziemniaków
  • 300 g batatów
  • świeża pietruszka
  • świeży rozmaryn
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • 5-6 ząbków czosnku
  • miód

Jak przygotować pollo e patate:

Nóżki kurczaka przyprawić solą i pieprzem, i obtoczyć w miodzie. Obrać ziemniaki i bataty, pokroić w kostkę, gotować przez 10 minut w gorącej wodzie. W brytfance polać oliwę, położyć ziemniaki, bataty przyprawić je solą i pieprzem. Dodać świeże zioła w gałązkach i czosnek rozmiażdżony. Położyć na to kurczaka, polać wszystko oliwą i wymieszać. Na 30 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Wymieszać całość i ponownie wstawić na 10-15 minut do piekarnika nastawionego na 250 st. C na opcję grill.

Kurczak z grzybami

Składniki na kurczaka z grzybami:

  • 300 g udek kurczaka
  • 300 g podudzia kurczaka
  • 50 g suszonych prawdziwków
  • szalotka
  • ząbek czosnku
  • 55 g białego wina
  • 30 g mąki
  • świeży rozmaryn
  • świeży tymianek
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 100 g śmietany 30 proc.

Jak przygotować kurczaka z grzybami:

Namoczyć grzyby (trzymać je w wodzie przez 30 minut). Posiekać drobno szalotkę i czosnek. Usmażyć je na dużej patelni na oliwie. Obtoczyć kurczaka w mące i położyć go na patelnię. Przyrumienić z każdej strony. Dolać białego wina i posiekanych świeżych przypraw. Smażyć przez parę minut. Dodać grzyby i 300 g wody, w której były moczone. Dusić przez 50 minut na przykrytej patelni. Odkryć patelnię, wlać śmietanę i smażyć przez jeszcze 10 minut.

Chrupiące polędwiczki z kurczaka w panierce panko i sosie barbecue

Składniki na polędwiczki z kurczaka:

  • 500 g polędwiczek z kurczaka
  • 250 g panierki panko
  • sól
  • pieprz
  • 1 l oleju do smażenia
  • 100 g mąki
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżka kurkumy
  • 2 jajka
  • kolendra do dekoracji

Sos:

  • 250 g passaty pomidorowej
  • 10 g koncentratu pomidorowego
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 40 g masła
  • 50 g cukru
  • 80 g białego octu
  • 50 g musztardy
  • łyżeczka chili
  • łyżka sosu worcestershire
  • sól
  • pierz

Jak przygotować polędwiczki z kurczaka:

Sos: usmażyć na małym ogniu masło z posiekanym czosnkiem i posiekaną cebulą. Stopniowo wlewać ocet aż odparuje. Dodać sos pomidorowy razem z koncentratem i wymieszać. Dodać cukier, musztardę i tabasco. Dalej smażyć. Przyprawić solą, pieprzem i sosem worcestershire, i smażyć aż sos ściemnieje. Przetrzeć przez sitko.

Polędwiczki ubić tak, aby były płaskie. Do miski wsypać mąkę, paprykę, kurkumę, łyżkę soli i trochę pieprzu. Wymieszać całość. Polędwiczki obtoczyć w mące, potem w rozbitym jajku, a potem w panierce panko. Smażyć na głębokim oleju rozgrzanym do 170 st. C aż będą złote. Wyciągnąć i przyprawić solą i pieprzem.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Keksy, tarty, babki - ale w wersji wytrawnej. Proste przepisy Andrzeja Polana

10 tradycyjnych potraw na Wielkanoc. Zobacz, jak je zrobić

Sekret idealnego sernika wielkanocnego. Sebastian Olma: "Na pewno nie opadnie"

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Matteo Brunetti

podziel się:

Pozostałe wiadomości