Makaron tagliatelle to prosty produkt, który może być bazą dla wielu pysznych dań. Makaron ten pochodzi z regionu Emilia-Romagna we Włoszech, słynącego z doskonałej kuchni. Makaron tagliatelle można podawać na różne sposoby i łączyć z wieloma składnikami, dlatego jest to danie lubiane nie tylko we Włoszech, ale także w innych krajach świata.

We Włoszech wyróżnia się trzy rodzaje potraw na bazie makaronu tagliatelle : pomodoro e basilico (makaron z pomidorami i bazylią), uovo e formaggio (tagliatelle podawane z jajkami i serem), oraz briciole e noci (makaron podawany z orzechami i bułką). W Polsce dużo popularniejszy jest makaron tagliatelle z kurczakiem , grzybami , czy podawany a la carbonara .

Makaron tagliatelle – historia

Makaron tagliatelle to długie wstążki o płaskim kształcie i grubości nieprzekraczającej jednego milimetra. Makaron ten stworzono w pobliżu Bolonii, miasta w regionie Emilia-Romagna. Wedle włoskiej legendy tagliatelle zostało zrobione przez kucharza, który został zainspirowany fryzurą Lukrecji Borgii na dworze w Bolonii. Włosy arystokratki zrobiły ogromne wrażenie na kucharzu i na jej cześć narodziło się nowe danie. Tagliatelle powstało w okresie renesansu. Początkowo danie było podawane tylko na dworach, jednak po pewnym czasie makaron tagliatelle stał się potrawą klas średnich i niższych. We Włoszech w 1972 roku powstały specjalne normy jakości, zgodnie z którymi szerokość wstążek makaronu po ugotowaniu nie może przekraczać ośmiu milimetrów, natomiast ich grubość 0,8 milimetra. Skąd bierze się wspaniały żółty kolor tego makaronu? W regionie Emilia-Romagna kury karmione są kukurydzą, dzięki czemu ich jaja nadają makaronowi wspaniałej, złocistej barwy. Tradycyjnie makaron tagliatelle podawało się z sosem bolońskim oraz z parmezanem, jednak obecnie istnieje wiele różnych form serwowania tej potrawy. W Europie popularny stał się makaron tagliatelle pełnoziarnisty , chociaż Włosi zwykle przygotowują wersję klasyczną dania. W polskich restauracjach w menu znajdziemy zwykle makaron tagliatelle z łososiem lub pieczarkami . Z tym rodzajem włoskiej pasty doskonale komponują się także brokuły, szpinak, sery oraz pomidory.

Domowy makaron tagliatelle – przepis

Przepis na makaron tagliatelle rozpocznijmy od podstawowej kwestii: czy kupujemy makaron gotowy, ze sklepu, czy też decydujemy się na przygotowanie makaronu domowego? Większość z nas przyzwyczajona jest do sklepowych produktów, jednak warto pamiętać o tym, że domowy makaron tagliatelle ma inne walory smakowe. Do przygotowania domowej pasty potrzebne są tylko dwa główne składniki: jajka i mąka. Dobrze jest także zaopatrzyć się w maszynkę do makaronu, ponieważ bez niej przygotowanie będzie żmudnym i męczącym zajęciem ze względu na wałkowanie. Jak zrobić makaron tagliatelle? Na każde 100 gram mąki należy wziąć jedno jajko. Na początek warto spróbować z mniejszymi wartościami, aby poćwiczyć. Mąkę oraz jajka należy zagnieść i zawinąć folią, a następnie wstawić do lodówki na około 20 minut. Następnie ciasto należy jak najdokładniej rozwałkować i posypać mąką. Później zwijamy ciasto w rulon i kroimy na paseczki. W ten sposób powstaną kawałki makaronu tagliatelle. Makaron przygotowany w domu należy gotować około 3 minut w osolonej wodzie.

Zobacz film: Tagliatelle z pulpecikami wege. Źródło Dzień Dobry TVN


Makaron tagliatelle z kurczakiem – przepis

Bez względu na to, czy nasz makaron tagliatelle pochodzi z własnej kuchni, czy ze sklepu, kolejne etapy przygotowania potrawy są takie same. Przede wszystkim należy zastanowić się, z czym chcemy podać nasz makaron. Pomysł na makaron tagliatelle może być związany z naszymi ulubionymi składnikami, które stosujemy na co dzień. Jednym z najpopularniejszych w Polsce dań jest makaron tagliatelle z kurczakiem . Do przygotowania potrzebujemy dwóch piersi kurczaka oraz przypraw. Piersi kroimy w kosteczkę i podsmażamy. Możemy dodać różne warzywa, na przykład cebulę, paprykę czy pieczarki. Jednak aby nasz makaron był wyjątkowo smaczny, należy przygotować pyszny sos.

Makaron tagliatelle w sosie

W wersji klasycznej makaron tagliatelle podawany był z sosem bolońskim, jednak do kurczaka możemy przygotować coś zaskakującego, czyli sos z niebieskiego sera. Potrzebujemy następujących składników:

· 200 g gorgonzoli albo sera lazur

· ½ szklanki śmietany 18%

· 2 łyżki jogurtu naturalnego

Do kurczaka i warzyw dodajemy śmietanę i jogurt, a następnie mieszamy i chwilkę trzymamy na ogniu. Następnie dodajemy ser i czekamy aż się rozpuści oraz zgęstnieje. W tym czasie gotujemy makaron tagliatelle. Jeśli nasz makaron pochodzi ze sklepu, to na opakowaniu na pewno jest opisane, przez ile minut należy go gotować (czas różni się w zależności od marki makaronu i jego grubości). Następnie makaron wrzucamy na patelnię do kurczaka, warzyw i sosu i lekko mieszamy. Danie gotowe! Możemy podać je nie tylko wielbicielom włoskiej kuchni, ale także rodzinie, znajomym, czy przyjaciołom. Wstążki makaronowe wyglądają pięknie na talerzu i mogą być podstawą rodzinnego obiadu lub romantycznej kolacji przy świecach.

Co sądzisz o tym artykule?
49
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0