Lara odwiedzając Radom zdecydowała się zjeść śniadanie w restauracji Mateusza Nowaka. Właściciel może pochwalić się bogatym menu śniadaniowym, które jest zbiorem jego ulubionych potraw.
Lara na śniadanie wybrała ulubioną kanapkę Croque madame. To popularna francuska śniadaniowa propozycja. Croque madame to sycące tosty smażone w jajku z szynką, zapiekane serem Gruyère oraz z sadzonym jajkiem. Kanapkę podaje się z sosem beszamelowym.
Lara oprócz Croque madame zamówiła degustację "Benedyktów", czyli jajek po benedyktyńsku w różnych odsłonach. Do tego zielony sok z jarmuży, selera i ogórka oraz czarną kawę.
Na deser Lara Gessler spróbowała gofra belgijskiego z jeżynami oraz francuskiego tosta z truskawkami marynowanymi w miodzie i limonce oraz mus sernikowy.
Lara Gessler zainspirowana smakami przywiezionymi z Radomia, przygotowała w kuchni DDTVN:
- Croque madame
- Jajka po wiedeńsku z omastą z pieczarek
- Jajko po benedyktyńsku
- Jajko na miękko z kasztanami i oliwa truflowa
Składniki:
- Ser Gruyere 200g
- Jajka "0" 12szt
- Mąka pszenna 80g
- Szczypiorek
- Koperek
- Natka pietruszki
- Croissant 2x
- Chleb tostowy pszenny
- Chleb rustykalny
- Szynka babuni/domowa 100g
- Masło klarowane 200g
- Masło 82% 100g
- Pieczarki 6szt
- Cebula 1szt
- Pestki słonecznika 60g
- Kasztany jadalne 50g
- Mleko200g
- Pieprz
- Sól
- Oliwa truflowa
Zobacz też:
- Wiosenne śniadanie Lary Gessler to bomba witaminowa!
- Śniadanie na działce jeszcze przed majówką. Lara Gessler zaprasza!
- Lara Gessler ma ochotę na... bajgle! Oto jej przepisy na słodko i na słono.
- Lara Gessler i skandynawskie śniadanie w stylu hygge!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN