Kuchnia z naturalnymi olejami tłoczonymi na zimno. Przepisy Mikołaja Reya

Oleje tłoczone na zimno
Jest zdrowy, dietetyczny, barwny i bardzo smaczny - olej tłoczony na zimno. Mikołaj Rey postanowił zaproponować nam kilka dań z dodatkiem takiego oleju. Poznajcie jego przepisy na: boczniaki i pieczarki z sosem tatarskim, sałatę z kozim serem i troć w papilocie.

Zobacz też: Sękacz – ciasto na każdą okazję >>>

Boczniaki i pieczarki z sosem tatarskim

Ciasto:

  • Szklanka mleka
  • Szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 Szczypty soli
  • (Opcjonalnie: 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, czosnek i ulubione zioła do smaku)
  • Boczniaki
  • Pieczarki
  • Do smażenia: olej rzepakowy tłoczony na zimno lub rafinowany

do miski wlewać piwo, jajko, sól i bardzo dokładnie wszystko mieszać. Mąkę i proszek mieszać i powoli, cały czas mieszając dodać piwo. Ciasto po wymieszaniu nie powinno mieć grudek i być gęste. Można dodać drobno posiekany czosnek i zioła aromatyczne (np pietruszka). Grzyby zanurzyć w cieście i smażyć w dużej ilości gorącego oleju aż ciasto się zarumieni i robi się chrupkie.

Zobacz też: Przepisy na dania z kawiorem >>>

Sos Tatarski:

  • 1,5 łyżki musztardy Dijon
  • żółtko
  • Olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • Ocet winny lub sok z cytryny do smaku
  • 3 ogórki konserwowe
  • 15 pieczarek konserwowych,
  • Kapary do smaku
  • 1/4 cebuli (biała lub czerwona) lub 1 szalotka
  • cukier
  • pieprz
  • sól
  • Ulubione zioła np szczypiorek lub tymianek lub koperek, zioła prowansalskie...

Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę, zrobić majonez (żółtko i musztardę połączyć dokładnie, dolewać olej powoli ciągle mieszając trzepaczką), doprawić majonez solą pieprzem i octem, dodać warzywa i zioła. podać zimny sos z gorącymi grzybami w cieście.

Zobacz też: Rey smakuje kumpiak, czyli dojrzewającą szynkę z Podlasia >>>

Sałatka z kozim serem na ciepło i lniany vinaigrette

Sałata

  • 3 pomidory
  • kozi ser w "roladce' (najlepiej Sainte Maure de touraine obtoczony popiołem)
  • bagietka
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki miodu

Sos vinaigrette:

  • 1,5 kopiastej łyżki musztardy dijon
  • ocet winny
  • olej lniany tłoczony na zimno
  • sól
  • kilka kropli soku z cytryny
  • Opcjonalnie: orzechy włoskie, boczek wędzony

Sałatę umyć i wysuszyć, pokroić pomidory na ósemki (ćwiartki na pół), bagietkę pokroić w kawałkach 3cm/3,5cm, nacierać czosnkiem i skropić olejem lnianym. Na każdym kawałku położyć kawałek koziego sera o wysokości minimum 2 cm. włożyć bagietki w środku piekarnika funkcja grill aż ser się zarumieni (uwaga pilnować by się nie spaliły! można wbić jednego orzecha w serze, można usmażyć kawałki boczku wędzonego). W rondlu roztopić delikatnie miód z niewielką ilością wody, (około łyżki, można dodać trochę tymianku) Sos: musztardę połączyć dokładnie z octem winnym, dolewać powoli olej lniany mieszając nieustannie, sos ma być jednolity i gęsty. doprawić solą, sokiem z cytryny. Sałatę i pomidory doprawić sosem vinaigrette tuż przed podaniem(najlepiej palcami delikatnie pomieszać by sos dobrze pokrył sałatę). Położyć grzanki prosto z pieca, delikatnie polewać grzanki sosem miodowym. dodać orzechy i grillowany boczek wędzony

Zobacz też: W kuchni DDTVN wędzone szynki - pyszne i bardzo aromatyczne >>>

Troć w papilocie z warzywami i olejem słonecznikowym tłoczony na zimno

  • Filet z troci
  • Seler
  • Pietruszka
  • Marchewka
  • Koper włoski
  • Olej słonecznikowy tłoczony na zimno
  • Sól
  • Pieprz
  • Świeży estragon

Warzywa obrać i pokroić w małych słupkach/frytkach, koper włoski w małych piórach. Położyć warzywa i filet na papierze do pieczenia, delikatnie doprawić solą i pieprzem, i estragonem. polać olejem słonecznikowym i zawinąć całość szczelnie w papierze i upiec pomiędzy 15 a 20 min w zależności od grubości filetu. Pomysł: do ryby można przygotować majonez na oleju słonecznikowym tłoczony na zimno z dodatkiem np: świeżego estragonu i skórki z cytryny.

podziel się:

Pozostałe wiadomości