Zobacz też: Sękacz – ciasto na każdą okazję >>>
Boczniaki i pieczarki z sosem tatarskim
Ciasto:
- Szklanka mleka
- Szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 Szczypty soli
- (Opcjonalnie: 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, czosnek i ulubione zioła do smaku)
- Boczniaki
- Pieczarki
- Do smażenia: olej rzepakowy tłoczony na zimno lub rafinowany
do miski wlewać piwo, jajko, sól i bardzo dokładnie wszystko mieszać. Mąkę i proszek mieszać i powoli, cały czas mieszając dodać piwo. Ciasto po wymieszaniu nie powinno mieć grudek i być gęste. Można dodać drobno posiekany czosnek i zioła aromatyczne (np pietruszka). Grzyby zanurzyć w cieście i smażyć w dużej ilości gorącego oleju aż ciasto się zarumieni i robi się chrupkie.
Zobacz też: Przepisy na dania z kawiorem >>>
Sos Tatarski:
- 1,5 łyżki musztardy Dijon
- żółtko
- Olej rzepakowy tłoczony na zimno
- Ocet winny lub sok z cytryny do smaku
- 3 ogórki konserwowe
- 15 pieczarek konserwowych,
- Kapary do smaku
- 1/4 cebuli (biała lub czerwona) lub 1 szalotka
- cukier
- pieprz
- sól
- Ulubione zioła np szczypiorek lub tymianek lub koperek, zioła prowansalskie...
Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę, zrobić majonez (żółtko i musztardę połączyć dokładnie, dolewać olej powoli ciągle mieszając trzepaczką), doprawić majonez solą pieprzem i octem, dodać warzywa i zioła. podać zimny sos z gorącymi grzybami w cieście.
Zobacz też: Rey smakuje kumpiak, czyli dojrzewającą szynkę z Podlasia >>>
Sałatka z kozim serem na ciepło i lniany vinaigrette
Sałata
- 3 pomidory
- kozi ser w "roladce' (najlepiej Sainte Maure de touraine obtoczony popiołem)
- bagietka
- ząbek czosnku
- 3 łyżki miodu
Sos vinaigrette:
- 1,5 kopiastej łyżki musztardy dijon
- ocet winny
- olej lniany tłoczony na zimno
- sól
- kilka kropli soku z cytryny
- Opcjonalnie: orzechy włoskie, boczek wędzony
Sałatę umyć i wysuszyć, pokroić pomidory na ósemki (ćwiartki na pół), bagietkę pokroić w kawałkach 3cm/3,5cm, nacierać czosnkiem i skropić olejem lnianym. Na każdym kawałku położyć kawałek koziego sera o wysokości minimum 2 cm. włożyć bagietki w środku piekarnika funkcja grill aż ser się zarumieni (uwaga pilnować by się nie spaliły! można wbić jednego orzecha w serze, można usmażyć kawałki boczku wędzonego). W rondlu roztopić delikatnie miód z niewielką ilością wody, (około łyżki, można dodać trochę tymianku) Sos: musztardę połączyć dokładnie z octem winnym, dolewać powoli olej lniany mieszając nieustannie, sos ma być jednolity i gęsty. doprawić solą, sokiem z cytryny. Sałatę i pomidory doprawić sosem vinaigrette tuż przed podaniem(najlepiej palcami delikatnie pomieszać by sos dobrze pokrył sałatę). Położyć grzanki prosto z pieca, delikatnie polewać grzanki sosem miodowym. dodać orzechy i grillowany boczek wędzony
Zobacz też: W kuchni DDTVN wędzone szynki - pyszne i bardzo aromatyczne >>>
Troć w papilocie z warzywami i olejem słonecznikowym tłoczony na zimno
- Filet z troci
- Seler
- Pietruszka
- Marchewka
- Koper włoski
- Olej słonecznikowy tłoczony na zimno
- Sól
- Pieprz
- Świeży estragon
Warzywa obrać i pokroić w małych słupkach/frytkach, koper włoski w małych piórach. Położyć warzywa i filet na papierze do pieczenia, delikatnie doprawić solą i pieprzem, i estragonem. polać olejem słonecznikowym i zawinąć całość szczelnie w papierze i upiec pomiędzy 15 a 20 min w zależności od grubości filetu. Pomysł: do ryby można przygotować majonez na oleju słonecznikowym tłoczony na zimno z dodatkiem np: świeżego estragonu i skórki z cytryny.