Przepisy kulinarne

Kuchnia daktylami pachnąca

W kuchni Dzień Dobry TVN Agnieszka Cegielska i Andrzej Polan przyrządzili potrawy z daktylami w roli głównej. Jakie właściwości zdrowotne mają te niezwykle słodkie owoce? Skorzystajcie z ich przepisów!

Wieprzowina z daktylami i chlebkiem arabskim

Mięso

Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
Kolendra mielona, kurkuma, imbir, pieprz biały, kmin rzymski
Sól
Sok z cytryny
1 laska cynamonu
2 cebule czerwone
250 g daktyli bez pestek
2 marchwie

Przygotowanie:
Marchew kroimy w kostkę, mięso podobnie mniej więcej na 2 cm grubości.
W misce mieszamy mieloną kolendrę, kurkumę, kmin rzymski, imbir, biały pieprz oraz sól. 
Dodajemy niedużą ilość oleju i sok z cytryny. 
Do tak przygotowanej marynaty wkładamy pokrojone mięso i odstawiamy aby przeszło smakiem. 
W rondlu przesmażamy cebulę czerwoną, dodajemy mięso, chwilę smażymy i zalewamy wodą, ale tylko tak, żeby przykrywała mięso. 
Dodajemy cynamon. 
Dusimy około 1.5 godz.

Chlebki

Składniki:
300 g mąki
250 ml wody
4 łyżki oleju
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
20 g drożdży

Przygotowanie:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto i odstawiamy aby podrosło. 
Dzielimy na mniejsze porcje, każdą rozwałkowujemy na cienki placek.
Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 230 st. C, placki smarujemy wodą i wstawiamy na 6-8 min. do pieczenia.

Rogaliki z konfiturą z daktyli i pieczonych jabłek

Konfitura

Składniki:
200 g daktyli bez pestek
2 jabłka
Cynamon mielony
Sok jabłkowy

Przygotowanie:
Sok zagotowujemy i gorącym zalewamy daktyle. 
Odstawiamy na kilka minut, w tym czasie jabłka przekrawamy na połówki, wyjmujemy środki, posypujemy cynamonem i pieczemy w piekarniku na miękko. 
Miękkie pozbawiamy skórki, miąższ miksujemy z daktylami na krem.

Cisto

Składniki:
1 kg mąki
6 żółtek
2 całe jajka
200 g cukru
Ok 400 ml mleka
70 g drożdży
Szczypta soli

Przygotowanie:
Z podgrzanego mleka, drożdży, kilku łyżek mąki i cukru robimy rozczyn, który odstawiamy do wyrośnięcia. 
Jajka i żółtka ubijamy z pozostałym cukrem, łączymy z rozczynem, pozostałą mąką, rozpuszczoną połową masła i solą.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte przekładamy na blat, rozwałkowujemy, układamy plastry masła i składamy, rozwałkowujemy i ponownie składamy.
Tak przygotowane ciasto kroimy w romby, wykładamy konfiturę na każdy i zwijamy rogaliki. 
Smarujemy jajkiem i wstawiamy do pieczenia w temp. 190 st.

Sałatka daktylowa

Składniki:
Kasza quinoa
Zielona papryka
Cebulka
Zielone oliwki
Awokado
Daktyle
Kiełki różne (najlepiej z rzodkiewki)
Pestki słonecznika
Czarnuszka
Sól himalajska
Pieprz czarny
Pieprz czerwony
Oliwa
Cytryna
Olej kokosowy do podsmażenia słonecznika

Przygotowanie:
Kaszę gotujemy, po ugotowaniu wykładamy na talerz głęboki jako naszą ciepłą bazę.
Dodajemy drobno posiekaną paprykę, awokado, troszkę cebulki i kilka pokrojonych oliwek. 
Wszystko posypujemy kiełkami, prażonym słonecznikiem wcześniej podsmażonym na oleju kokosowym. 
Doprawiamy naszą sałatkę solą himalajską, pieprzem czarnym, czerwonym, czarnuszką, skrapiamy cytryną i oliwą.

Domowe naturalne pralinki daktylowo-żurawinowe

Składniki:
1 szkl. daktyli
1 szkl. żurawiny
Wiórki kokosowe
Olej kokosowy nierafinowany

Przygotowanie:
Daktyle i żurawinę zalewamy gorącą wodą i moczymy przez godzinę. 
Po namoczeniu wyjmujemy z wody dodajemy łyżkę oleju kokosowego nierafinowanego i miksujemy na masę, którą możemy wykorzystać do ciast, na kanapki, do naleśników.
Masę zostawiamy na 15-30 min. w lodówce aby później łatwiej z niej formować pralinki, które posypujemy dokładnie wiórkami kokosowymi.
Przechowujemy w lodówce do tygodnia.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
63
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0