Wieprzowina z daktylami i chlebkiem arabskim
Mięso
Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
Kolendra mielona, kurkuma, imbir, pieprz biały, kmin rzymski
Sól
Sok z cytryny
1 laska cynamonu
2 cebule czerwone
250 g daktyli bez pestek
2 marchwie
Przygotowanie:
Marchew kroimy w kostkę, mięso podobnie mniej więcej na 2 cm grubości.
W misce mieszamy mieloną kolendrę, kurkumę, kmin rzymski, imbir, biały pieprz oraz sól.
Dodajemy niedużą ilość oleju i sok z cytryny.
Do tak przygotowanej marynaty wkładamy pokrojone mięso i odstawiamy aby przeszło smakiem.
W rondlu przesmażamy cebulę czerwoną, dodajemy mięso, chwilę smażymy i zalewamy wodą, ale tylko tak, żeby przykrywała mięso.
Dodajemy cynamon.
Dusimy około 1.5 godz.
Chlebki
Składniki:
300 g mąki
250 ml wody
4 łyżki oleju
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
20 g drożdży
Przygotowanie:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto i odstawiamy aby podrosło.
Dzielimy na mniejsze porcje, każdą rozwałkowujemy na cienki placek.
Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 230 st. C, placki smarujemy wodą i wstawiamy na 6-8 min. do pieczenia.
Rogaliki z konfiturą z daktyli i pieczonych jabłek
Konfitura
Składniki:
200 g daktyli bez pestek
2 jabłka
Cynamon mielony
Sok jabłkowy
Przygotowanie:
Sok zagotowujemy i gorącym zalewamy daktyle.
Odstawiamy na kilka minut, w tym czasie jabłka przekrawamy na połówki, wyjmujemy środki, posypujemy cynamonem i pieczemy w piekarniku na miękko.
Miękkie pozbawiamy skórki, miąższ miksujemy z daktylami na krem.
Cisto
Składniki:
1 kg mąki
6 żółtek
2 całe jajka
200 g cukru
Ok 400 ml mleka
70 g drożdży
Szczypta soli
Przygotowanie:
Z podgrzanego mleka, drożdży, kilku łyżek mąki i cukru robimy rozczyn, który odstawiamy do wyrośnięcia.
Jajka i żółtka ubijamy z pozostałym cukrem, łączymy z rozczynem, pozostałą mąką, rozpuszczoną połową masła i solą.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte przekładamy na blat, rozwałkowujemy, układamy plastry masła i składamy, rozwałkowujemy i ponownie składamy.
Tak przygotowane ciasto kroimy w romby, wykładamy konfiturę na każdy i zwijamy rogaliki.
Smarujemy jajkiem i wstawiamy do pieczenia w temp. 190 st.
Sałatka daktylowa
Składniki:
Kasza quinoa
Zielona papryka
Cebulka
Zielone oliwki
Awokado
Daktyle
Kiełki różne (najlepiej z rzodkiewki)
Pestki słonecznika
Czarnuszka
Sól himalajska
Pieprz czarny
Oliwa
Cytryna
Olej kokosowy do podsmażenia słonecznika
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy, po ugotowaniu wykładamy na talerz głęboki jako naszą ciepłą bazę.
Dodajemy drobno posiekaną paprykę, awokado, troszkę cebulki i kilka pokrojonych oliwek.
Wszystko posypujemy kiełkami, prażonym słonecznikiem wcześniej podsmażonym na oleju kokosowym.
Doprawiamy naszą sałatkę solą himalajską, pieprzem czarnym, czerwonym, czarnuszką, skrapiamy cytryną i oliwą.
Domowe naturalne pralinki daktylowo-żurawinowe
Składniki:
1 szkl. daktyli
1 szkl. żurawiny
Olej kokosowy nierafinowany
Przygotowanie:
Daktyle i żurawinę zalewamy gorącą wodą i moczymy przez godzinę.
Po namoczeniu wyjmujemy z wody dodajemy łyżkę oleju kokosowego nierafinowanego i miksujemy na masę, którą możemy wykorzystać do ciast, na kanapki, do naleśników.
Masę zostawiamy na 15-30 min. w lodówce aby później łatwiej z niej formować pralinki, które posypujemy dokładnie wiórkami kokosowymi.
Przechowujemy w lodówce do tygodnia.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN