Jak przygotować zakwas buraczany i na żur? To ostatni moment, żeby zdążyć przed świętami

Robimy zakwas na żurek i buraczany zakwas na odporność
Przygotuj naturalny zakwas dla swojego zdrowia. Magdalena i Mikołaj Bator wiedzą najlepiej, jakie wyjątkowe właściwości posiadają kiszonki. Swoimi doświadczeniami podzielili się w Dzień Dobry TVN. Jak przygotować zdrowy zakwas z buraków i na żur? Dowiedz się tego od najlepszych. To już ostatni moment na przygotowanie, jeśli chcemy zdążyć przed Wielkanocą.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • dlaczego warto jeść kiszonki,
    • jak przygotować zakwas na żur,
      • jak przygotować zakwas na barszcz.

        W czasach epidemii poszukujemy informacji na temat wzmacniania odporności. Odpowiedzią mogą być kiszonki. Niepasteryzowane, żywe napoje probiotyczne z buraków mają właściwości wspierające florę bakteryjną jelit. Bogate są w witaminy z grupy A, C, B, E, żelazo, potas, wapń, kobalt i biotynę.

        Na odporność pracuje się latami, miesiącami, ale picie zakwasu codziennie, najlepiej rano, na czczo ma genialne działanie i szybko przychodzą efekty takiej zdrowej kiszonki

        - wyjaśniła Magdalena Bator.

        Dla kogo zakwas z buraków?

        Rekomendowany jako uzupełnienie diety szczególnie dla:

        • kobiet w ciąży, ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego,
          • osób z niskim poziomem żelaza we krwi (anemia),
            • osób po antybiotykoterapii, chemioterapii i radioterapii,
              • dzieci od 6. miesiąca życia (oswajanie z bakteriami probiotycznymi),
                • osób dbających o zdrowe żywienie, właściwe Ph oraz o oczyszczanie jelit,
                  • sportowców przy dużym wysiłku fizycznym,
                    • przy postach zdrowotnych.

                      Wielkanoc

                      Źródło: Dzień Dobry TVN
                      Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? (napisy)
                      Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? (napisy)
                      W świecie kur wielkanocnych (napisy)
                      W świecie kur wielkanocnych (napisy)
                      Dekorujemy koszyczek wielkanocny
                      Dekorujemy koszyczek wielkanocny
                      Pyszne pasty jajeczne na Wielkanoc
                      Pyszne pasty jajeczne na Wielkanoc
                       Upiększamy dom na święta - napisy
                      Upiększamy dom na święta - napisy
                      Upiększamy dom na święta
                      Upiększamy dom na święta
                      Wielkanocne przysmaki
                      Wielkanocne przysmaki
                      Palmy wielkanocne sięgają nieba
                      Palmy wielkanocne sięgają nieba
                      Wyjątkowy zając wielkanocny
                      Wyjątkowy zając wielkanocny
                      Dobre choć wielkopostne
                      Dobre choć wielkopostne
                      Kiełki i mikrolistki - zdrowie z parapetu
                      Kiełki i mikrolistki - zdrowie z parapetu
                      Staropolskie sekrety wielkopostnych olejów
                      Staropolskie sekrety wielkopostnych olejów
                      Przepisy na dania z kiełbasą
                      Przepisy na dania z kiełbasą

                      Właściwości zakwasu z buraków

                      Surowy zakwas z buraków zwiększa liczbę czerwonych krwinek i jest rekomendowany w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości. Zbawienny przy przeziębieniach, osłabieniu oraz anemii. Obowiązkowy dla dzieci i dorosłych osłabionych po leczeniu antybiotykami. Zakwas obniża poziom złego cholesterolu, zwiększa odporność, poprawia koncentrację i przeciwdziała miażdżycy, ale również odkwasza organizm, spowalnia procesy gnilne oraz pomaga w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu, czyli wspiera pracę nerek. Zakwas z buraków jest też genialnym napojem energetycznym. W wyraźny sposób dodaje nam siły, wzmacnia kondycję fizyczną i wydolność organizmu.

                      Zakwas, tak jak każdy probiotyk, należy pić systematycznie na czczo. Zacznij od 50 ml, żeby oswoić organizm z żywymi szczepami "dobrych bakterii”. Następnie można zwiększyć dawkę i spożywać nawet szklankę lub więcej dziennie.

                      Zakwas jest inną formą podania buraka, bo ileż można jeść tarte, duszone buraczki. Kiszonka będzie miała mnóstwo naturalnych dodatków pofermentacyjnych, czyli również bakterie kwasu mlekowego

                      - powiedział Mikołaj Bator.

                      Zakwas na żur - przepis krok po kroku

                      Składniki:

                      • szklanka mąki gryczanej,
                        • szklanka soku z kiszonych ogórków,
                          • 2 ząbki czosnku,
                            • 2 liście laurowe,
                              • kilka kulek ziela,
                                • szklanka ciepłej wody,
                                  • łyżka stołowa soli.

                                    Przygotowanie:

                                    1. Składniki wymieszaj w słoju i zostaw na około kilka dni pod przykryciem w kuchni.
                                      1. Zakwaszaczy na pachnieć po około 3-4 dniach i jest gotowy na to, aby dodać go do zupy. Najlepszy jest jednak po 7 dniach.
                                        1. Ilość podana w przepisie wystarczy na 3 l wywaru.

                                          Jeżeli chcemy zdążyć zrobić dobry zakwas na żur przed Wielkanocą, to warto nastawić go w Niedzielę Palmową. W ten sposób łatwo zapamiętać datę, kiedy trzeba to zrobić, a i zakwas wyjdzie idealny. Najpóźniej nastawić go można w Wielką Środę.

                                          Zakwas z buraków - przepis krok po kroku

                                          Składniki:

                                          • 2 kg ekologicznych buraków,
                                            • 4 litry przefiltrowanej wody,
                                              • 5-8 ząbków czosnku,
                                                • 4-5 liści laurowych,
                                                  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
                                                    • 4 łyżki soli.

                                                      Przygotowanie:

                                                      1. Pokrój buraki w grube plastry, układaj je warstwami przekładając czosnkiem i przyprawami.
                                                        1. W ostudzonej wodzie rozpuść sól i zalej roztworem warzywa tak, aby całe były nią przykryte.
                                                          1. Przykryj naczynie i odstaw w ciepłe miejsce na 5-7 dni, pływające warzywa dociążamy talerzykiem.
                                                            1. Po tym czasie zakwas przecedź, przelej do wyparzonych butelek i trzymaj w lodówce.

                                                              Zakwas dodany do zupy genialnie podkreśli jej smak i kolor. Straci jednak swoje niebywałe działanie lecznicze oraz zmniejszy się jego wpływ na oczyszczanie krwi.

                                                              Droga po zdrowie przez kiszonki

                                                              Magdalena i Mikołaj poznali się, gdy pracowali w korporacji. Dziś tworzą szczęśliwą rodzinę i wspólnie prowadzą manufakturę produkującą naturalne kiszonki. Ich produkty są ekologiczne i nie zawierają sztucznych barwników czy konserwantów. Życie sprawiło, że przede wszystkim stawiają na zdrowie. Dlaczego? Dowiedz się tego z materiału:

                                                              ''Rodzina siejąca zdrowy ferment'', reporter: Alicja Myśliwiec

                                                              Zobacz też:

                                                              Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                              "Wyjątkowa Wielkanoc"
                                                              "Wyjątkowa Wielkanoc"

                                                              Autor: Jola Marat

                                                              Źródło zdjęcia głównego: Dar1930/Getty Images

                                                              podziel się:

                                                              Pozostałe wiadomości