Kisiel – idealny deser na letnie dni. Jak go zrobić? Magda Gessler zdradziła swój wyjątkowy przepis

GESSLER_PRZEPISKISIEL
Magda Gessler słynie z niestandardowych rozwiązań i kreatywnych pomysłów kulinarnych. W rozmowie z dziendobry.tvn.pl zdradziła swój przepis na idealny deser na lato. Sprawdź, jak zrobić kisiel à la Magda Gessler.

Idealny deser na lato według Magdy Gessler

Lato to pora roku, w której mamy raczej mniejszy apetyt. Jednak bez względu na pogodę chyba każdemu przychodzi czasem chęć na smaczny, oryginalny, a do tego prosty deser.

Według Magdy Gessler latem sprawdzi się kisiel z czerwonych owoców, który sporządzony jest na bazie wywaru z czerwonego wina z dodatkiem malin, truskawek i poziomek. Ta niezwykła, owocowa ekstaza sprawi, że szybko zapomnimy o zakupie kisielu z torebki.

Kisiel Magdy Gessler – przepis

Składniki na kisiel Magdy Gessler:

  • czerwone wino wytrawne
  • skórka z cytryny i pomarańczy
  • cukier lub cukier puder
  • mąka ziemniaczana
  • woda
  • czerwone owoce, np. wiśnie, maliny, truskawki, żurawina
  • opcjonalnie: bita śmietana lub lody waniliowe.

Sposób przygotowania:

  1. Wino wlewamy do garnka, dodajemy skórkę cytrynową i pomarańczową. Czekamy, aż się zagotuje. Dodajemy cukier lub cukier puder. Mieszamy.
  2. Do miski wsypujemy 5 łyżek mąki ziemniaczanej. Dolewamy wodę, mieszamy.
  3. Do gotującego się wina wlewamy mąkę z wodą, aby zagęścić wywar. Dodajemy owoce, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
  4. Później można schować do lodówki, a następnie dodać bitą śmietanę lub lody waniliowe.

Zobacz także:

Agnieszka Woźniak-Starak wspomina wyjazd z Magdą Gessler. "Chciałabym mieć przynajmniej połowę tej energii"

Jak Magda Gessler poznała Fidela Castro? "Broda przykuwała moją uwagę zdecydowanie bardziej, niż to, co mówił"

Przepis na tort truskawkowy. Jak przygotować deser z kremem mascarpone?

Autor: Kamila Glińska

podziel się:

Pozostałe wiadomości