Idealny deser na lato według Magdy Gessler
Lato to pora roku, w której mamy raczej mniejszy apetyt. Jednak bez względu na pogodę chyba każdemu przychodzi czasem chęć na smaczny, oryginalny, a do tego prosty deser.
Według Magdy Gessler latem sprawdzi się kisiel z czerwonych owoców, który sporządzony jest na bazie wywaru z czerwonego wina z dodatkiem malin, truskawek i poziomek. Ta niezwykła, owocowa ekstaza sprawi, że szybko zapomnimy o zakupie kisielu z torebki.
Kisiel Magdy Gessler – przepis
Składniki na kisiel Magdy Gessler:
- czerwone wino wytrawne
- skórka z cytryny i pomarańczy
- cukier lub cukier puder
- mąka ziemniaczana
- woda
- czerwone owoce, np. wiśnie, maliny, truskawki, żurawina
- opcjonalnie: bita śmietana lub lody waniliowe.
Sposób przygotowania:
- Wino wlewamy do garnka, dodajemy skórkę cytrynową i pomarańczową. Czekamy, aż się zagotuje. Dodajemy cukier lub cukier puder. Mieszamy.
- Do miski wsypujemy 5 łyżek mąki ziemniaczanej. Dolewamy wodę, mieszamy.
- Do gotującego się wina wlewamy mąkę z wodą, aby zagęścić wywar. Dodajemy owoce, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
- Później można schować do lodówki, a następnie dodać bitą śmietanę lub lody waniliowe.
Zobacz także:
Przepis na tort truskawkowy. Jak przygotować deser z kremem mascarpone?
Autor: Kamila Glińska
podziel się: