Dla wielu osób codzienny rytuał w postaci picia filiżanki kawy jest tak samo ważny jak poranna toaleta. Co tak naprawdę wiemy o najbardziej popularnej odmianie na świecie? W jaki sposób kawa arabska wpływa na zdrowie człowieka?
Kawa arabska – gatunki i uprawa
Plantacje kawy występują w Afryce oraz Ameryce Południowej, w krajach takich jak Jawa, Cejlon oraz Sumatra. Ciepły klimat sprawia, że roślina owocuje praktycznie przez cały rok. W naturalnym środowisku dorasta nawet do 5 metrów. Jej liście o lancetowatym kształcie mierzą od 6 do 11 centymetrów długości. Niewielkie pachnące kwiaty oraz kolorowe owoce sprawiają, że często hodowana jest w doniczkach jako roślina ozdobna. Kawa arabska uprawiana jest na znacznych wysokościach, najlepsze plantacje znajdują się pomiędzy 700 a 2100 m n.p.m. Ta ciepłolubna roślina najlepiej czuje się w temperaturze od 16 do 25 stopni Celsjusza. Wyróżniamy 7 odmian, z których każda ma nieco inny smak. Zasadniczo jednak arabska kawa charakteryzuje się bardzo intensywnym aromatem, łagodnym smakiem oraz lekką nutką kwasowości, która jest szczególnie ceniona przez koneserów. Wrażliwe podniebienie wyczuje również nutę korzenną oraz czekoladową.
Palone ziarna zawierają od 1 do 1,7 procent kofeiny. Jest to stosunkowo niewielka ilość, w porównaniu do robusty, często nazywanej młodszą siostrą arabiki. Skąd najczęściej importowana jest kawa arabska? Uprawa prawie 25% czarnego złota odbywa się w Brazylii, w której następuje również wstępne przygotowanie do palenia ziaren. Po zbiorach owoce poddaje się fermentacji, dzięki czemu owocnia zostaje oddzielona od ziarna. Szarozielone pestki wysyłane są do krajów, w których przed paczkowaniem i sprzedażą następuje ostatni proces, czyli palenie ziaren. Podczas termicznej obróbki nasiona zmieniają kolor oraz nabierają charakterystycznego aromatu. Wielkie plantacje kawy znajdują się również w Kolumbii, Indonezji, Etiopii oraz na Wybrzeżu Kości Słoniowej.
Kawa arabska i jej wpływ na organizm
Wiele osób zaczyna dzień właśnie od filiżanki kawy. Jest to często powtarzany błąd, zarówno wśród młodszego, jak i starszego pokolenia. Dzień należy zacząć od śniadania bogatego w białko, tłuszcze i węglowodany, przy jednoczesnym ograniczeniu cukrów prostych. Aromatyczna kawa arabska powinna być wypijana około godziny 9. Ma to ścisły związek z porami, w których poziom kortyzolu w naszym ciele jest wysoki. Kofeina dodatkowo podnosi poziom hormonu stresu, a nie jest zalecane potęgowanie tego zjawiska. Z kolei ostatnia kawa powinna być wypijana około 5 godzin przed zaśnięciem. Zbyt duża ilość kofeiny w organizmie może zaburzyć produkcję melatoniny, która jest odpowiedzialna za regenerujący, spokojny sen.
Czym się różni kawa arabska od robusty?
Trudności w uprawie kawy arabskiej oraz jej duża podatność na nagłe zmiany temperatury sprawiają, że jest uważana za najbardziej szlachetną kawę na świecie. Wspominana wcześniej młodsza siostra arabiki – robusta charakteryzuje się większą odpornością na warunki atmosferyczne, co przekłada się na łatwiejszą uprawę. Zawartość kofeiny w palonych ziarnach waha się od 2 do 4%. Kawa charakteryzuje się wyrazistym smakiem oraz wyczuwalną goryczką. Jest głównym składnikiem kaw rozpuszczalnych. Arabska kawa z racji swojej delikatności oraz niepowtarzalnego smaku jest zdecydowanie najbardziej popularną kawą na świecie. W sklepach znajdziemy również mieszanki arabiki oraz robusty. Natomiast jeśli szukamy czystego smaku, wybierajmy kawę, w której skład wchodzą wyłącznie ziarna kawy arabskiej.
Kawa arabska – jak ją przygotować?
Profesjonalni kawosze nie polecają kupowania zmielonej kawy. Traci się wówczas część aromatu. Jeśli nie posiadamy ekspresu, dobrym pomysłem jest zakup znacznie tańszego młynka. Bezpośrednio przed zaparzeniem wrzucamy małą porcję i już podczas mielenia całe pomieszczenie wypełni piękny zapach. Kawa arabska świetnie smakuje z kawiarki. Za niewielkie pieniądze możemy rozkoszować się jej przepysznym aromatem.
Możemy spróbować również wersji tureckiej. Potrzebny będzie nam tygielek, kardamon oraz cynamon. Do tygielka wlewamy 60 ml przefiltrowanej wody i dodajemy czubatą łyżkę świeżo zmielonej kawy. Następnie dokładamy łyżeczkę cukru i mieszamy. Przechodzimy do gotowania. Przy tej czynności należy uważać, aby nie doprowadzić do wrzenia wody. Kiedy pojawi się pianka, natychmiast ściągamy tygiel z ognia, czekając, aż ostygnie. Dwukrotnie powtarzamy całą operację, pamiętając, aby podczas gotowania nie mieszać płynu. Oczywiście istnieje dużo więcej sposobów na parzenie arabskiej kawy. Eksperymentując ze wszystkimi metodami z pewnością znajdziemy najlepszą dla siebie. Poranna kawa wypita po śniadaniu pobudza nasz metabolizm, krążenie, oczyszcza naczynia krwionośnie i spędza resztki snu z powiek. Dodatkowo aktywizuje nas do pracy i daje energię na cały dzień.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto