Wiadomość

Szukasz pomysłu na danie, które pozwoli Ci rozgrzać się po jesiennym lub zimowym dniu? Flaki po zamojsku to doskonała propozycja na danie, które jest bardzo konkretne i aromatyczne!

Flaki po zamojsku to danie, które jest stosunkowo proste w przygotowaniu – a smak tej potrawy wynagrodzi Twój wysiłek i sprawi, że flaki po zamojsku szybko dołączą do listy Twoich ulubionych potraw, Dowiedz się, dlaczego warto zrobić flaki po zamojsku, jakich składników potrzebujesz i jak je przygotować krok po kroku.

Flaki po zamojsku – przepis

Flaki po zamojsku to tradycyjna polska potrawa , od lat przygotowywana przez nasze babcie, prababcie, a przedtem jeszcze przez nasze… nieważne. W każdym razie przygotowuje się ją od dawna. Jest to jedna z potraw tradycyjnej kuchni polskiej , która jest bardzo popularna w wielu regionach. Można ją spotkać zarówno w wielkich miastach, jak i w małych wsiach, gdzie od pokoleń przygotowuje się pyszne flaki po zamojsku . W czym tkwi sekret tej niezwykłej potrawy? Przede wszystkim flaki po zamojsku doskonale rozgrzewają organizm, zapewniają szybkie i długotrwałe uczucie sytości, a także świetnie odżywiają organizm po całym dniu. Nie bez powodu tak wiele osób marzy o miseczce gorących flaków po zamojsku po ciężkim dniu – nic nie działa na nas lepiej niż pyszne, pełne aromatu i świeżych warzyw wyśmienite zupy.

Obecnie flaki po zamojsku są być może nieco mniej popularne, jednak nadal w wielu domach potrawa ta króluje przez całą jesień i zimę. Z drugiej strony tym lepiej, bo dzięki tej gorącej, aromatycznej i bardzo gęstej zupie zaskoczysz swoją rodzinę. W końcu wiele młodych osób woli inny sposób odżywiania, więc pyszne flaki po zamojsku mogą stanowić spore zaskoczenie! Warto wiedzieć, że flaki po zamojsku były ulubioną potrawą wielu polskich władców, między innymi Królowej Jadwigi – dzięki tej wiedzy z pewnością poczujesz się po królewsku, zasiadając do stołu, na którym króluje ogromna miska, pełna smacznej zupy. Choć przygotowanie flaków po zamojsku wymaga nieco czasu, tak naprawdę jest bardzo proste – dlatego jeśli masz kilka wolnych godzinach, możesz przygotować flaki po zamojsku i spokojnie czekać, aż dodatek odpowiednich przypraw i warzyw pozwoli Ci wydobyć z flaków po zamojsku to, co najlepsze – głęboki smak!

Przepis na flaki po zamojsku jest całkiem prosty. Do przygotowania 8 porcji użyj:

· kilogram flaków,

· marchewkę,

· pietruszkę,

· seler,

· por,

· 2 litry bulionu,

· gałkę muszkatołową,

· cebulę,

· pieprz i sól.

Przygotowanie:

Flaki należy bardzo dokładnie umyć i pokroić. Następnie wrzucić je do garnka, zalać gorącą wodą i gotować przez pięć minut. Po tym czasie należy zmienić wodę, opłukać flaki i gotować je ponownie przez pięć minut. Czynność powtórz jeszcze dwa razy – pozwoli to na pozbycie się charakterystycznego dla flaków zapachu.

Kiedy flaki będą już ugotowane, zalej je ulubionym bulionem i gotuj przez cztery godziny. Po tym czasie powinny być miękkie i gotowe do dalszych kroków.

W międzyczasie przygotuj warzywa – dokładnie je umyj, obierz i pokrój w paski. Taki kształt najlepiej sprawdza się w daniach typu flaki . Dodaj je do gotującego się bulionu i całość gotuj przez około 30 minut lub do momentu, kiedy wszystkie warzywa będą już odpowiednio miękkie.

Ostatni krok to dodanie do flaków po zamojsku zasmażki. Pozwoli ona odpowiednio zagęścić potrawę. Na sam koniec przypraw danie solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowe, smacznego!

Flaki po zamojsku podawaj w głębokich talerzach z dodatkiem świeżego pieczywa. Świetnie sprawdzi się tutaj chleb drwalski, który zarówno swoim smakiem, jak i specyficznym charakterem, będzie doskonale pasował do przygotowanych przez Ciebie flaków po zamojsku!

Flaki po zamojsku – pyszny obiadek!

Warto nieco eksperymentować z potrawą, jaką są flaki po zamojsku. Możesz dodać do zupy koncentrat pomidorowy – dzięki temu zupa nabierze nieco kwaskowatego smaku, który będzie doskonale komponował się z flakami i warzywami. Możesz także dodać do zupy świeżo startego imbiru – szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy każdy z nas marzy przede wszystkim o tym, aby szybko i skutecznie się rozgrzać. Imbir świetnie podkręca metabolizm i rozgrzewa organizm od środka, dlatego dobrze sprawdzi się również podczas przyrządzania innych dań, które przygotowujesz zimą i jesienią.

Zobacz film: Flaki z boczniaka


Flaki z boczniaka. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
90
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0