Przepisy kulinarne

Jak makiem zasiał

W kuchni Dzień Dobry TVN w roli głównej wystąpił mak, czyli składnik ciast, bez którego nie możemy się obyć w święta. A szefem naszej kuchni był Andrzej Polan.

Zdjecie: sxc.hu





Ponczowy piegusek


Składniki:
Masa:
200 g  drobnego białego Cukru Królewskiego
400 g mąki
200 g masła
100 ml mleka   
80 g maku    
3 szt. jajek               
2 szt. pomarańczy
2 łyżeczki proszku do pieczenia            
1 szt. cukru waniliowego   

Poncz:
100 g drobnego białego Cukru Królewskiego
20 g masła
sok z 2 pomarańczy

Przygotowanie:
Mak zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy. Masło ucieramy z połową cukru do białości, dodajemy kolejno po 1 żółtku. Do masy dodajemy  otartą skórkę z 1 pomarańczy, sok z owoców oraz mleko z makiem. Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy z drugą połową cukru i delikatnie wszystko mieszamy. Przekładamy do okrągłej blaszki i pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni. Poncz: wszystkie składniki łączymy w garnku i zagotowujemy. Powstałym syropem nasączamy upieczony placek. Aby syrop maksymalnie wniknął do środka ciasta, ciasto należy ponakłuwać wykałaczką.

Strucla makowa jak u mamy

Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
250 ml mleka
100 g drobnego białego  Cukru Królewskiego
100 g masła
25 ml mleka
3 szt. żółtek
1 jajko
1 szt. cukru waniliowego
skórka pomarańczowa

Masa:
500 ml mleka
400 g maku
150 g drobnego białego  Cukru Królewskiego
100 g masła
2 łyżki miodu
2 szt. żółtek
perlisty Cukier Królewski do dekoracji
rodzynki, orzechy włoskie
skórka pomarańczowa
aromat migdałowy

Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy łyżkę mąki, cukru i drożdże. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka, jajko i cukier drobny oraz waniliowy ucieramy na puch. Do mąki lekko podgrzanej np. w piekarniku dodajemy rozczyn, ubite jajka oraz masło. Wyrabiamy ciasto aż stanie się lśniące i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Mleko zagotowujemy z miodem, dodajemy mak i gotujemy wszystko około 10 minut, odcedzamy mak i mielimy 2-3 razy w maszynce. Mleko odstawiamy, przyda nam się do następnego deseru. Zmielony mak łączymy z rozpuszczonym masłem, cukrem, żółtkami i bakaliami.  Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na cienki placek, smarujemy warstwą masy makowej i zwijamy w strudel. Później mam różne możliwości co z tym zrobić. Albo upiec klasyczny strudel, albo go ponacinać nożyczkami i zrobić choinkę albo przeciąć wzdłuż i zrobić warkocz. Ciasto posmarować jajkiem i posypać cukrem perlistym. Pieczemy w temp. 170 stopni około 40 minut.

Mus makowy z owocami w rumie

Składniki:
500 ml mleka z gotowania maku
300 ml śmietany 36 proc.
150 g drobnego białego Cukru Królewsiego
4 żółtka
1 szt. cukru waniliowego
morele, śliwki suszone
rum

Przygotowanie:
Suszone morele i śliwki zalewamy rumem i odstawiamy, niech dobrze się napiją. Żółtka ubijamy na puch z cukrem i cukrem wanilinowym. Do ubitych żółtek dodajemy gorące mleko, zaparzamy żółtka chwilę na palniku i odstawiamy do ostudzenia. Łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Śmietanę ubijamy  i mieszamy delikatnie z zimną masą jajeczno-makową. Na dno tortownicy wykładamy warstwę biszkoptu i układamy owoce w alkoholu. Zalewamy musem makowym i wstawiamy do lodówki.


Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
58
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0